1. Nervová soustava: úvod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

11 orgánových soustav Soustava kosterní, svalová, oběhová, dýchací, trávicí, kožní, vylučovací, pohlavní, endokrinní, nervová, smyslová.
Obvodová NS.
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Opakování - centrální nervová soustava
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava, smyslová soustava, žlázy s vnitřní sekrecí
Obvodová nervová soustava
Obvodová nervová soustava
Nervová soustava.
Nervová soustava.
Centrální nervová soustava- mozek
Nervová soustava NOSITELÉ SIGNÁLŮ.
Nervová soustava- úvod
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
Čidla receptory.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Nervová soustava a smyslové orgány
Centrální nervový systém
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Řízení organismu Filip Bordovský.
Receptory: Olga Bürgerová.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Projekt: Moderní výuka
Sluchový Analyzátor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Prezentace – výklad učiva
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA2_P1-2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

1. Nervová soustava: úvod

nervová soustava spánek myšlení & paměť pohyb smyslové vnímání reakce & reflexy city & emoce

nervová soustava endokrinní soustava

Řídící soustavy NERVOVÁ SOUSTAVA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA fylogeneticky mladší fylogeneticky starší signály: elektrické impulzy (vzruchy) signály: chemické látky (hormony) rychlejší působení pomalejší působení užší oblast působnosti širší oblast působnosti přenos nervovými vlákny přenos cévní soustavou Hormonální a nervová soustava jsou v úzkém propojení a jsou důležité pro činnost jak samostatných orgánů, tak organismu jako celku. Porušením jedné z těchto soustav může dojít k trvalým život organismu ohrožujícím nebo omezujícím následkům nebo až ke smrti. Jsou to tedy mimořádně citlivé soustavy. Podstata nervové a hormonální soustavy je velice složitá a stále není úplně ve všech směrech objasněná.

NERVOVÁ SOUSTAVA JE NEJSLOŽITĚJŠÍ TĚLNÍ SYSTÉM existence dráždivého systému je jednou z podmínek života !!! nervová soustava (NS) řídí a slaďuje nejen činnost jednotlivých orgánů, ale i organismu jako harmonického celku umožňuje vnímání vnějšího světa a informuje nás o stavu našeho vnitřního prostřední uchovává informace v paměti NS sestává z mnoha oddělených, ale navzájem propojených oddílů, které si pomocí signálů předávají informace jde tedy o informační systém, který zrcadlí prostředí, uvádí v činnost a udržuje v souhře nesčetné tělesné procesy

NERVOVÁ SOUSTAVA CNS PNS MOZEK MÍCHA motorické autonomní dostředivé centrální nervová soustava PNS periferní nervová soustava MOZEK MÍCHA dostředivé nervy odstředivé nervy motorické sympatikus autonomní parasympatikus B - 6

Centrální nervový systém Periferní nervový systém

MOZEK MÍCHA

Všechny části těla jsou s centrální nervovou soustavou (CNS) spojeny prostřednictvím periferní nervové soustavy (PNS) v obou směrech. dostředivě = senzitivně odstředivě = motoricky, sekrečně

to je 1/10 vzdálenosti Země - Slunce Všechny činnosti našeho těla řídí a koordinuje mozek spolu s míchou a nervy, jejichž celková délka u dospělého člověka dosahuje neuvěřitelných 150 000 km.  to je 1/10 vzdálenosti Země - Slunce

CNS JE ZÁKLADEM NAŠEHO BYTÍ … CNS řídí základní životní funkce – dýchání, srdeční činnost, krevní tlak, pohyby CNS řídí naši osobnost – myšlení, emoce, řeč, chápání světa CNS řídí smysly – zrak, chuť, čich, sluch, hmat CNS JE ZÁKLADEM NAŠEHO BYTÍ … zdroj: Il était une fois... la vie (1986)