R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice s absolutní hodnotou I. VY_32_INOVACE_M1r0106 Mgr. Jakub Němec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Rovnice s absolutními hodnotami
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Sada: 1 Číslo: VY_42_INOVACE_31.
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Sada: 1 Číslo: VY_42_INOVACE_32.
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vzájemná poloha dvou přímek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Tématický celek: Výrazy, rovnice, nerovnice Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory:
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdálenost bodu od přímky
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
Soustavy nerovnic o jedné neznámé
Soustava lineárních nerovnic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
R OVNICE A NEROVNICE Soustava lineárních rovnic o více neznámých II. VY_32_INOVACE_M1r0114 Mgr. Jakub Němec.
R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení II. – Diskriminant VY_32_INOVACE_M1r0109 Mgr. Jakub Němec.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_776.
NEROVNICE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_778.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_768.
R OVNICE A NEROVNICE Základní poznatky o rovnicích VY_32_INOVACE_M1r0101 Mgr. Jakub Němec.
Lineární rovnice s absolutní hodnotou II.
Polohové úlohy 2 Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková.
Vzdálenost rovnoběžných rovin
Stereometrie Řezy jehlanů VY_32_INOVACE_M3r0110 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost bodu od roviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ROVNICE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Vzájemná poloha dvou rovin
Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice VY_32_INOVACE_M1r0102 Mgr. Jakub Němec.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Lineární rovnice se dvěma neznámými Autor: Mgr.
ROVNICE a NEROVNICE 12 Rovnice v součinovém tvaru MěSOŠ Klobouky u Brna.
Geometrická definice absolutní hodnoty Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: výklad a procvičení geometrického významu absolutní hodnoty Datum vypracování:
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Charakteristiky variability VY_32_INOVACE_M4r0120 Mgr. Jakub Němec.
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – sčítací metoda
Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení III. – Viètovy vzorce
4.11 LINEÁRNÍ ROVNICE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU Mgr. Petra Toboříková.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Rovnice a nerovnice Lineární rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou VY_32_INOVACE_RONE_07.
R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení I. VY_32_INOVACE_M1r0108 Mgr. Jakub Němec.
R OVNICE A NEROVNICE Nerovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0118 Mgr. Jakub Němec.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.
4.3 LINEÁRNÍ ROVNICE s neznámou ve jmenovateli Mgr. Petra Toboříková.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
SOUSTAVY ROVNIC Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Nerovnice v součinovém tvaru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_RONE_03 Rovnice a nerovnice Lineární nerovnice.
Rovnice a nerovnice Lineární nerovnice Mgr. Jakub Němec
Nerovnice s neznámou ve jmenovateli
Nerovnice s absolutní hodnotou II.
SOUSTAVY ROVNIC Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Soustavy lineárních rovnic
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
27 ROVNICE – POČET ŘEŠENÍ.
Transkript prezentace:

R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice s absolutní hodnotou I. VY_32_INOVACE_M1r0106 Mgr. Jakub Němec

L INEÁRNÍ ROVNICE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU Kapitolu pojednávající o lineárních rovnicích s absolutní hodnotou rozdělíme do dvou částí. V této první části se budeme věnovat definování absolutní hodnoty a využití definice při řešení jednoduchých rovnic. V rámci řešení využijeme znalostí z nižších ročníků (řešení jednoduchých nerovnic a intervaly) a nově nabytých znalostí o lineárních rovnicích.

A BSOLUTNÍ HODNOTA

G EOMETRICKÝ VÝZNAM ABSOLUTNÍ HODNOTY Jak jistě dobře víte, absolutní hodnota se dá také definovat jako vzdálenost mezi dvěma body. Tomuto pojetí absolutní hodnoty se říká geometrické. Řešení je založeno na nalezení vzdálenosti od počátku, resp. nulového bodu absolutní hodnoty. Příklady geometrického řešení najdete na dalším snímku. Je však nutné připomenout, že toto řešení je výhodné pouze v případě, kdy známe vzdálenost a v absolutní hodnotě je pouze lineární člen.

P ŘÍKLADY GEOMETRICKÉHO ŘEŠENÍ A BSOLUTNÍ HODNOTY

V LASTNOSTI ABSOLUTNÍ HODNOTY

Začneme s nejjednodušším možným příkladem. Určete kořeny rovnice a ověřte je zkouškou. Na začátek si dle definice absolutní hodnoty určíme podmínky pro řešení. První z nich znamená, že výraz v absolutní hodnotě bude kladný. Druhá znamená, že výraz bude záporný. Podle toho se můžeme absolutní hodnoty „zbavit“. Pro kladná čísla vypouštíme beze změny. Pro záporná čísla otáčíme celý výraz v absolutní hodnotě. Po vyřešení vzniklých lineárních rovnic dostaneme kořeny, které ověříme vůči podmínce. Napíšeme konečnou množinu kořenů rovnice. Zkouška je banální záležitostí.

Další příklady jsou založeny na obdobném postupu řešení jako v předchozím příkladu. Určete kořeny rovnice a ověřte jejich platnost zkouškou. Nejprve určíme podmínky pro kladný a záporný výraz v absolutní hodnotě. V případě, že je kladný, vypouštíme výraz v absolutní hodnotě beze změny a dořešíme rovnici. V případě záporného výrazu v absolutní hodnotě jej celý otočíme a dopočteme rovnici. Na základě podmínek ověříme platnost získaných kořenů. Sestavíme množinu kořenů dané rovnice. Zkouška je lehké cvičení.

Řešení dané rovnice je obdobné jako v předchozím příkladu. Popis řešení bude tedy stručnější. Určete kořeny rovnice a proveďte zkoušku. Určíme podmínky pro výraz v absolutní hodnotě. Vyřešíme rovnici pro kladný výraz v absolutní hodnotě. Vyřešíme rovnici pro záporný výraz v absolutní hodnotě. Na základě podmínek jsme zjistili, že žádný kořen nevyhovuje. Zapíšeme tuto skutečnost pomocí množiny kořenů rovnice. Zkouška není nutná.

Určete kořeny rovnice a proveďte zkoušku. Určíme podmínky pro výraz v absolutní hodnotě. Vyřešíme rovnici pro kladný výraz v absolutní hodnotě. Vyřešíme rovnici pro záporný výraz v absolutní hodnotě. První část řešení nemá kořen. Druhá část řešení odpovídá podmínce, je tedy kořenem. Zapíšeme výsledek pomocí množiny kořenů rovnice. Zkouška je lehké cvičení.

Určete kořeny rovnice a proveďte zkoušku. Určíme podmínky pro výraz v absolutní hodnotě. Vyřešíme rovnici pro kladný výraz v absolutní hodnotě. Vyřešíme rovnici pro záporný výraz v absolutní hodnotě. V případě kladného výrazu nám vyšlo nekonečně mnoho kořenů. Výsledek však musí podléhat podmínce, proto získáme interval odpovídající podmínce. Záporná hodnota výrazu nám díky podmínce nepřinesla žádný další kořen. Sjednotíme výsledky do množiny kořenů rovnice. Zkouška je lehké cvičení.

Ú KOL ZÁVĚREM

Z DROJE Literatura: CHARVÁT, Jura; ZHOUF, Jaroslav; BOČEK, Leo. Matematika pro gymnázia: Rovnice a nerovnice. 4. vydání. Praha: Prometheus, 2010, 223 s. ISBN