Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení II. – Diskriminant VY_32_INOVACE_M1r0109 Mgr. Jakub Němec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení II. – Diskriminant VY_32_INOVACE_M1r0109 Mgr. Jakub Němec."— Transkript prezentace:

1 R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení II. – Diskriminant VY_32_INOVACE_M1r0109 Mgr. Jakub Němec

2 Ř EŠENÍ KVADRATICKÉ ROVNICE

3 D ISKRIMINANT

4

5 Určete kořeny dané rovnice a určete jejich platnost zkouškou. Upravíme rovnici. Užijeme vzorec pro zjištění diskriminantu. Diskriminant v daném příkladu vyšel větší než nula, proto bude mít rovnice dvě řešení. Jejich výpočet by neměl činit zvláštní potíže. Zkoušky jsou lehkým procvičením základní algebraických pravidel. Nechám je tedy na řešiteli.

6 Určete kořeny dané rovnice a určete jejich platnost zkouškou. Upravíme rovnici. Užijeme vzorec pro zjištění diskriminantu. Diskriminant v daném příkladu vyšel roven nule, proto bude mít rovnice jedno řešení. Výpočet kořenu by neměl činit zvláštní potíže. Zkouška je lehkým procvičením základní algebraických pravidel. Nechám je tedy na řešiteli.

7 Určete kořeny dané rovnice a určete jejich platnost zkouškou. Upravíme rovnici. Užijeme vzorec pro zjištění diskriminantu. Diskriminant v daném příkladu vyšel menší než nula, proto nebude mít rovnice řešení. Zkouška není nutná.

8 Ú KOL ZÁVĚREM

9 Z DROJE Literatura: CHARVÁT, Jura; ZHOUF, Jaroslav; BOČEK, Leo. Matematika pro gymnázia: Rovnice a nerovnice. 4. vydání. Praha: Prometheus, 2010, 223 s. ISBN 987-80-7196-362-2.


Stáhnout ppt "R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení II. – Diskriminant VY_32_INOVACE_M1r0109 Mgr. Jakub Němec."

Podobné prezentace


Reklamy Google