Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Matematika Tematický okruh Soustavy rovnic, nerovnice, soustavy nerovnic Téma Řešení soustavy lineární a kvadratické rovnice. Označení DUMU VY_42_INOVACE_125 Jméno autora Mgr. František Egrt Datum vytvoření Anotace Materiál slouží k vysvětlení učiva o způsobech řešení soustavy lineární a kvadratické rovnice včetně úlohy na rozšíření učiva..

2 SOUSTAVY ROVNIC, NEROVNICE A SOUSTAVY NEROVNIC
ŘEŠENÍ SOUSTAVY LINEÁRNÍ A KVADRATICKÉ ROVNICE

3 Úkol: Určete způsoby, kterými jsme dosud řešili soustavu 2 lineárních rovnic o 2 neznámých. Jak bychom mohli najít řešení soustavy rovnic o 2 neznámých, kde jedna rovnice je lineární a druhá je kvadratická?

4 Řešení soustavy 2 rovnic o 2 neznámých
– lineární a kvadratická rovnice Z lineární rovnice vyjádříme neznámou, kterou dosadíme do kvadratické rovnice se dvěma neznámými. Kvadratickou rovnici vyřešíme. Dopočítáme zbylou neznámou. Zapíšeme řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých.

5 Příklad č.1: V R2 řešte soustavu rovnic:
Metoda dosazovací

6 1 řešení

7 Příklad č.2: V R2 řešte soustavu rovnic:

8 2 řešení

9 Příklad č.3: V R2 řešte soustavu rovnic:

10 substituce:

11 4 řešení

12 Seznam použité literatury:
JANEČEK, F. Sbírka úloh z matematiky pro střední školy – Výrazy, rovnice, nerovnice a jejich soustavy. 4. vyd. Praha: Prometheus,1997. ISBN s. 99/4.2.1 – 2),3); s. 100/4.2.2 – 1)


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google