Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nerovnice v součinovém tvaru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nerovnice v součinovém tvaru"— Transkript prezentace:

1 Nerovnice v součinovém tvaru
Předmět: Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Nerovnice v součinovém tvaru Anotace: Materiál se zabývá nerovnicemi v součinovém tvaru a jejich řešením. Je vysvětlen součinový tvar, řešení pomocí soustav lineárních nerovnic a metoda nulových bodů. Řešení je ukázáno na praktickém příkladě. Klíčová slova: Nerovnice v součinovém tvaru, řešení pomocí soustav lineárních nerovnic, metoda nulových bodů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 4 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MSV1A_26

3 Nerovnice v součinovém tvaru
V tomto materiálu budeme řešit nerovnice ve tvaru „ součin dvou lineárních dvojčlenů je větší než nula, větší nebo roven nule, menší než nula a menší nebo roven nule”. Při hledání řešení budeme řešit soustavy lineárních nerovnic. Seznámíme se také s velice přehlednou metodou nulových bodů.

4 Nerovnice v součinovém tvaru
Příklad č. 1 Řešte v R nerovnici Řešení: 1. způsob Součin dvou čísel je větší než nula práv tehdy, když jsou oba činitelé větší než nula, nebo oba menší než nula. Platí: -1 2

5 Nerovnice v součinovém tvaru
Nebo: Množina K všech řešení dané nerovnice je sjednocením množin všech řešení obou soustav: -1 2

6 Nerovnice v součinovém tvaru
Řešení 2. způsob – metoda nulových bodů Určíme nulové body jednotlivých dvojčlenů, tj. body, pro které je hodnota dvojčlenů rovna nule. Nulové body nám množinu reálných čísel rozdělí na jednotlivé intervaly. V tabulce pak zachytíme chování daných dvojčlenů v jednotlivých intervalech i nulových bodech: + kladná hodnota, - záporná hodnota, o nulová hodnota. Poslední řádek pak zachycuje chování součinu dvojčlenů. Z něho také můžeme vyčíst množinu všech řešení dané nerovnice.

7 Nerovnice v součinovém tvaru
Tabulka řešení: Příslušný součin je kladný právě tehdy, když x (-∞;-1) -1 (-1;2) 2 (2;∞) X-2 - + X+1 (x-2).(x+1)

8 Nerovnice v součinovém tvaru
Příklad č. 2 Řešte v R nerovnici 1. způsob

9 Nerovnice v součinovém tvaru
Příklad č. 2 Řešte v R nerovnici 2. způsob x (-∞;-0,5> -0,5 <-0,5;0,5> 0,5 <0,5;∞) X+0,5 - + X-0,5

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Monografie: [1] HUDCOVÁ, M.; KUBIČÍKOVÁ, L. Sbírka úloh z matematiky pro střední odborné školy, střední odborná učiliště a nástavbové studium. 1. vydání. Praha: Prometheus, s. r. o., s. ISBN [2] CHARVÁT, J.; ZHOUF, J.; BOČEK, L. Matematika pro gymnázia – Rovnice a nerovnice. 3. vydání. Praha: Prometheus, s. r. o., s. ISBN X. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Nerovnice v součinovém tvaru"

Podobné prezentace


Reklamy Google