VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Advertisements

Vstup absolventů středních škol na trh práce
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Sociální politika. definice Sociální politika = soubor aktivit, které cíleně směřují ke zlepšení základních životních podmínek obyvatel Rozlišujeme sociální.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Vybrané oblasti sociální politiky
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
1 Role občanů při zajišťování bezpečnosti: formování konceptuálního rámce PhDr. Libor Stejskal Doktorský seminář 27. ledna 2010.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Přednáška č.11 Vzdělávací politika.
Vzdělávací politika.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Regionální politika EU v období
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Budoucnost odborného školství
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Teorie a politika pracovního trhu
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

VZDĚLÁVACÍ POLITIKA

POJMOSLOVÍ VZDĚLÁVÁNÍ VÝCHOVA VZDĚLÁNÍ EDUKACE (edukátor, exulant)

Role vzdělání v současné společnosti Znalostní společnost (knowledge-based society) produkce, distribuce, sdílení a využívání poznatků a informací X produkce a distribuce materiálních statků Strategický význam vzdělání

FUNKCE VZDĚLÁNÍ Preventivní Nápravná Socializační (event. socializačně kulturní), Integrační Kvalifikační (event. profesionalizační, resp. ekonomická) + jak ke vzdělání dospět, aby tyto funkce plnilo = také vzdělávací politika – přechod k definicím a principům (co to je + na jakých základech se postaví nakonec ovlivňuje úroveň vzdělání v té které zemi

Definice vzdělávací politiky I Principy, priority a metody rozhodování vztahující se ke vzdělávání. Zahrnuje: (a) tvorbu strategických záměrů rozvoje vzdělávání, (b) legislativní rámec činnosti vzdělávacích a vzdělávaných subjektů, (c) způsob financování, (d) vymezování vzdělávacích cílů a obsahů, (e) stimulování a ovlivňování činnosti vzdělávacích subjektů a (f) způsob jejich kontroly

Definice vzdělávací politiky II Vzdělávací politika širší pojetí, jde o řízení vzdělávací soustavy v celé její šíři X Školská politika užší termín, znamená řízení školského systému

Principy vzdělávací politiky Princip celoživotního vzdělávání Princip rovných šancí v přístupu ke vzdělání Princip individualizace a diferenciace ve vzdělávání Princip internacionalizace ve vzdělávání Vysvětliv vazbu mezi principy a prioritami různých vzdělávacích politik a to na více úrovních – viz další slide – výsledky jsou velmi různorodé

Cíle vzdělávací politiky Zabezpečit rozvoj poznávací a duchovní kapacity populace, jejího poznatkového a dovednostního fondu a zabezpečit i rozvíjet morálně hodnotové orientace lidí. Zabezpečit, aby vzdělávací systémy vyhovovaly požadavkům společnosti založené na znalostech. u cíle říct: toto všechno zabezpečit nejen aktuálně, ale současně i z hlediska velice dlouhého časového horizontu (rozsah a struktura vzdělání + relevantní náplň, obsah a kvalitu, které budou poskytují jeho použitelnost v čase) Cíl 2: takové asi úplně neexistují, ale měly by mít následující specifika: - vzděl. instituce musí poskytovat všeobecnou gramotnost a musí být otevřeny jak již vzdělaným jedincům, ale i těm, kteří z různých důvodů neměli k vyšším stupňům vzdělání přístup - musí se orientovat jak na získávání znalostí, ale i dovedností - vzbuzovat u žáků a studentů každého věku motivovat k učení - vzdělání nesmí být monopolizováno jen školami, ale musí pronikat celou společností = proto vzdělávací soustava nesmí být ztotožňováno jen se školskou soustavou, ale i další instituce (zaměstnavatelské a zájmové organizace, masmédia, rodina, různé neformální instituce apod.) - subjekty: "čímž se dostáváme k subjektům vzdělávací politiky", role státu: nezastupitelná, ale ne monopolní! Krebs str. 316 "+ další subjekty - Brdek, Vychová str. 20

Subjekty vzdělávací politiky Stát (politici, ministerstva) Školská administrativa Učitelé a jejich organizace Rodiče a jejich asociace Studenti Církve Zaměstnavatelé Vzdělávací experti

Vazba „vzdělávací - sociální politika“ Vzdělávací politika je orientována k rozvoji jedince Vzdělání je prvek sociálního rozvoje, spoludeterminuje sociální strukturu a životní podmínky lidí. Zmírnění rizika chudoby a etnických konfliktů a další. Vazba na trh práce (kvalifikační a profesní struktury, riziko nezaměstnanosti apod.)

Vazba „vzdělání – pracovní trh“ Návaznost mezi obsahem vzdělávání a potřebami trhu práce Teorie lidského kapitálu (lidský kapitál, racionální chování jedince) Teorie sociální reprodukce (koncept kulturního kapitálu)

Vazba “vzdělávací - hospodářská politika“ Ekonomická prosperita a efektivnost Finanční náročnost vzdělávacího systému Chudoba jedince, společnosti Vzdělání jako netržní zboží, kladná externalita trhu

Financování vzdělávacích systémů Výše investovaných finančních prostředků a způsob jejich alokace (ukazatel: celkový objem výdajů vynaložených na vzdělávání, výdaje na školství jako podíl HDP) Investice do budoucnosti (pozitivní externalita, multiplikační efekt) Subjekty financující vzdělání (stát, vícezdrojové financování) Normativní financování škol (platba dle výkonu školu – většinou se měří počtem žáků/studentů, problém kvalita X kvantita) Mechanismy způsobu financování na základě vstupů X výstupů

Hodnocení vzdělávacích systémů Kvalita (2 pojetí kvality) Efektivita (přínosy X náklady) Efektivnost - Účinnost (dosahování cílů) Úroveň celospolečenská (agregovaná) Úroveň individuální

Aktuální problémy vzdělávacího systému v ČR Přechod k pluralitnímu systému vzdělávání po roce 1989 je dynamický, což však nese také nerovnováhy: Mezi stupni a typy škol Míra specializace a všeobecnosti Centralizace vs. decentralizace (kompetence, pravomoci, autonomie škol) Zájem mladých lidí o studium na VŠ vs. kapacita VŠ Financování škol (také platy učitelů) Spolupráce a spoluúčast zaměstnavatelských subjektů

Postoj veřejnosti k cílům vzdělávání - SŠ a ZŠ - Zdroj „Naše společnost 2006“ Sociologický ústav AV ČR, Centrum pro výzkum veřejného mínění

Postoj české veřejnosti k přístupu na VŠ Zdroj „Naše společnost 2006“ Sociologický ústav AV ČR, Centrum pro výzkum veřejného mínění