Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metody dostupné v laboratoři Centra pro výzkum a vývoj FN HK
Advertisements

Fakulta veterinární hygieny a ekologie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Obecná biologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Didaktické prostředky
Pokusy na zvířatech -dle zákona (č. 246/92, 311/97 Sb.) a prakticky
Biopotraviny ve školním stravování
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Testování obalu přednáška.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Využití pokusných zvířat v experimentu
Praktické základy vědecké práce (B130P16) Zajišťuje: Katedra experimentální biologie rostlin Stav předmětu: vyučován Rozsah v ZS: 0/2 Z (hodiny/týden)
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Zásady experimentální práce (především v biologii)
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
Prototypování, testování prototypů Lenka Němečková Komunikace člověk-počítač KISK FF MUNI
Měření účinnosti převodovky
Úvod do ekologie.
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Pohled z ptačí perspektivy
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Počítačové simulace ve výuce chemie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Využití pokusných zvířat v experimentu Vztah člověka ke zvířatům: Antropocentrické pojetí: hodnota zvířete je podřízena lidským cílům Biocentrické pojetí:
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
MARKETING Přednáška P
Didaktické prostředky
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Environmentální toxikologie (KBB/ENVTX)
Genotoxické chemické látky
Ekologie.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Statistika a výpočetní technika
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti
MARKETING Přednáška P
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti RNDr. Monika Pávková Goldbergová ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně

Claude Bernard 1813-1878 l'Introduction à l'étude de la médecine expérimentale 1867 „Les principes de la médecine expérimentale sont les principes de toute science expérimentale.“

Pozice lékaře ve vědě Experimentátor versus „konzument“ výsledků „Papír snese hodně“ Kritický pohled na výsledky studií a experimentálních prací

Úloha experimentu Evidence based medicine (učení-víra x empirie x věda) Pozorování a experiment jako metody poznání Rozdíl mezi experimentem a pozorováním

Postup vědecké práce Pozorování/literární rešerše Meta-analýza Formulace pracovní hypotézy (cíl experimentu) Experiment Zhodnocení výsledků (statistické) Potvrzení nebo popření pracovní hypotézy

Plánování experimentu Proveditelnost Efektivita: cost / benefit Statistické plánování: power analysis / sample size estimation

Použití živých systémů Buněčné kultury Izolované orgány Zvířata Člověk

Pokusné zvíře Pokusné zvíře = zvíře vypěstované za účelem provedení experimentu Chovné a dodavatelské zařízení, uživatelské zařízení

Odůvodnění použití zvířat v experimentu Ověření vědecké domněnky a získání nových originálních poznatků Stanovení diagnózy Vývoj a ověřování biologického produktu Testování léků a výrobků Pokusné zkoumání reakcí zvířete Profesní trénink, výuka

Princip 3R Princip tzv. 3R, byl definován v roce 1959 biology Williamem Russellem a Rexem Burchem, v knize Principy humánních experimentálních technik (Principles of Humane Experimental Technique). 3R poskytují strategii pro minimalizování použití zvířat a utrpení způsobené tímto použitím.

Snižování - Reduction jakýkoli postup, který vede k dosažení stejného množství informací za použití nižšího počtu zvířat nebo k maximalizování získaných informací z jednoho zvířete. Vhodný plán pokusu a přiměřená analýza výsledných dat s náležitým posouzením statistických principů může zvýšit přesnost výsledků a stejně tak umožní použití nižšího počtu zvířat k vývoji těchto dat. Malá pilotní studie naznačí, zda je nebo není vhodné přikročit k hlavnímu pokusu.

Zmírňování - Refinement Výraz "zmírňování" znamená upravení jakékoli procedury, která zasahuje do života laboratorního zvířete od jeho narození až po jeho smrt, takže se tím minimalizuje bolest a utrpení, které zvíře prožívá, a pozvedá úroveň jeho života. Týká se rovněž řádného výzkumu. Laboratorní personál by měl být dobře vyškolený a zručný v zacházení s druhy používaných zvířat. Anestézie a analgezie by měly být použity všude, kde je to vhodné a možné.

Nahrazování - Replacement Za nahrazovací alternativu je považována jakákoli experimentální metoda, která nevyžaduje použití celého, živého zvířete. Některé z těchto metod nahrazují pouze částečně -humánní zabíjení zvířat pro získání buněk, tkání nebo orgánů pro následné studie in vitro. Jiné metody nahrazují plně, jelikož nevyžadují žádný biologický materiál získaný od zcela vyvinutého obratlovce.

Alternativy pokusů na zvířatech Důsledné vytěžení již získaných experimentálních dat Modely, počítačové programy Fyzikálně - chemické techniky Bezobratlí, rostliny, mikroorganismy Časná vývojová stádia – zárodečný terčík ptačího vejce, embrya Lidští dobrovolníci, epidemiologická data Buněčné, tkáňové a orgánové kultury (tzv. relativní náhrady - vyžadují čerstvě získané zvířecí buňky nebo tkáň)

Úroveň citlivosti Modely Rostliny Bezobratlí Obratlovci chladnokrevní Obratlovci teplokrevní

Modely k vytvoření modelu je zapotřebí mít určité údaje o modelovaném systému, které lze z části odvodit ze zákonů fyziky a chemie. Velkou část údajů ale musíme opět získat experimentálně

Výukové počítačové programy „Biologická“ kvalita modelu „Výchovná“ kvalita modelu Zodpovědnost Etické aspekty

Bezobratlí, embrya stanovení genotoxicity - Amesův test mutagenní aktivity používá bakterie rodu salmonela. zjišťování teratogenity - láčkovec rodu nezmar. testování toxicity - kvasnicové buňky a pylové láčky rostliny tabáku. tzv. HET-CAM testu pro stanovení potenciálu oční dráždivosti - oplodněná slepičí vejce, resp. embrya do 10 dne života.

Regulace používání laboratorních zvířat a kompetence experimentátora Zákon na ochranu zvířat 246/1992 Sb. 162/1993 Sb. 167/1993 Sb. 77/2004 Sb. Ústřední komise na ochranu zvířat (ÚKOZ) Odborné komise při uživatelském zařízení Oprávnění dle §17 zákona 246/1992 Sb. autoregulace

Ústřední komise na ochranu zvířat (ÚKOZ) Ochrana hospodářských zvířat Ochrana zvířat v zájmových chovech Ochrana volně žijících zvířat Ochrana pokusných zvířat