Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy ("Mind maps") jsou jedním z mnoha způsobů strukturovaného záznamu informací. K vynálezu "moderních" myšlenkových map se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tření Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Advertisements

Ukončete prosím všechny programy kromě okna se instalačním souborem a prezentací Poté klikněte.
DSC Monitor DSC Monitor Obsah Tato PowerPointová prezentace je rozdělena do několika různých sekcí. Stisknutím názvu sekce.
Projektový den s prvky OSV
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Internet - historie.
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Tvorba webových aplikací
HELPDESK Pomoc uživatelům s jejich IT problémy a zefektivnění práce servisních techniků.
Analogový a digitální zvuk a jejich rozdíly
Myšlenkové mapy Nina Čevorová
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Elektrické pole Podmínky používání prezentace
Oracle Linux Jakub Ježek 3IT. Přednosti Oracle Linuxu Rychlost : Je o 75% rychlejší než Red Hat Enterprice Linux Moderní funkce : Přináší zákazníkům všechny.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Byznys rychlostí myšlenky
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Myšlenkové mapy Michal Černý
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
MYŠLENKOVÉ MAPY Udělej si svoji myšlenkovou mapu „Smysluplný obchod“ (semináře)
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 8 Ptačí strom Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 9) Možnosti využití artefiletiky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Redakční systém dopravní informace pro státní správu ISSS 4. dubna 2006.
Metody na podporu řízení investičních projektů
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Operační systémy Název a adresa školy
Programování POCSI. Programovani/POCSI2 Základní pojmy Akce - děj nad objekty, mající začátek a konec, a mající přesně definovaný účinek. Příkaz - popis.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
1. 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou.
Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_.
ZVUKOVÁ KUCHAŘKA MENTÁLNÍHO MAPOVÁNÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
MS PowerPoint Pokročilé efekty a práce s multimédii.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Školák.cz Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě. Autoři: Jiří Hon a Lukáš Helebrandt.
Gymnázium Jakuba Škody Septima A 2011/2012.  Cílem tohoto matematicko-fyzikálního projektu byla ukázka využití vektorů v praxi.  Základním úkolem projektu.
KDE – Lukáš Tinkl - KDE – desktop pro uživatele i vývojáře Lukáš Tinkl
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Kondenzátor Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2017
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Úvod do databázových systémů
Název společnosti Produkty a služby
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Internet - historie.
Návrh přípravku pro měření pomocí programu EAGLE
VY_32_INOVACE_06_16_spouštění programů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Instalace programů do Linuxu
Program Software602 Form Filler
Transkript prezentace:

Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy ("Mind maps") jsou jedním z mnoha způsobů strukturovaného záznamu informací. K vynálezu "moderních" myšlenkových map se hlásí Tony Buzan, nicméně podobná témata (konceptuální mapy a sémantické sítě) se objevila už v pracích dřívějších autorů. Schémata podobná myšlenkovým mapám lze údajně najít i v dílech ze starého Řecka (Porfyrios ) odkkaz

Jak na to Pojďme se podívat na to, jak se myšlenkové mapy tvoří. Pravidla jsou jednoduchá: hlavní téma (název) umístíme do středu; jednotlivé části pak rozmísťujeme kolem středu a spojíme je se středem čarami; části se mohou dále větvit podle potřeby; pomocnými čarami nebo šipkami můžeme vyjádřit vztahy, které jdou napříč hierarchií; v mapě bychom měli používat barvy, obrázky, symboly a různé další způsoby zvýraznění (míru určitě odhadnete sami, cílem samozřejmě není mapu znepřehlednit);

je účelné používat buď jednotlivá slova nebo krátká slovní spojení - prostě se soustřeďte na strukturu problému a souvislosti jednotlivých částí, neplýtvejte silami na formulování celých vět; během práce na mapě se neomezujte - vezměte si velký papír nebo si přilepte další list (cílem je omezit počet faktorů, které brání soustředění a "rozmachu" kreativity).

Ideální použití myšlenkové mapy Myšlenkové mapy se vytvářejí z těchto komponentů: klíčových slov myšlenek obrázků symbolů značek schémat barev Ideální použití myšlenkové mapy je pro následující činnosti: přesná formulace myšlenek vzájemná komunikace prezentace rozvrh složitého projektu, akce

Jednou z možností, jak vytvářet myšlenkové mapy je pomocí SW a jedním z nich je SW FREEMIND. 3. Instalace aplikace FreeMind Jednou z předností programu FreeMind je, zejména ve starší verzi 0.7.1, malá velikost instalačního balíku a současně velmi jednoduchá instalace - ovšem pouze za předpokladu, že na daném počítači je již korektně nainstalované běhové prostředí jazyka Java pro programy přeložené do javovského bytekódu (jedná se o takzvané JRE - Java Runtime Environment). Na mnoha instalačních CD s Linuxem, nebo na stránkách nabízejících balíky aplikací, je k dispozici hned několik běhových prostředí různé kvality, většinou však díky (stále) nevhodně formulovaným licenčním podmínkám chybí originální JRE od firmy Sun. Toto prostředí, pod kterým byl FreeMind testován, je však k dispozici k volnému stažení pro všechny významné platformy přímo na internetových stránkách výrobce http://java.sun.com/j2se. V následujících podkapitolách si popíšeme, jakým způsobem je možné FreeMind instalovat a poté spouštět na různých operačních systémech a platformách. Kromě JRE od firmy Sun Microsystems lze samozřejmě použít i jiné JRE, ovšem s tou podmínkou, že jsou pro něj dostupné knihovny se stejnou funkcionalitou, jako pro Sunovské JRE 1.4.