Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY."— Transkript prezentace:

1 TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 Multimédia na snímcích Zejména individuální prezentace je možné doplnit o celou řadu multimediálních prvků, jako jsou zvuky, videosekvence nebo hypertextové prvky. Zvuky, videosekvence a hypertextové odkazy se vkládají pomocí nabídky Vložit, tlačítka akcí v nabídce Prezentace.

3 Multimédia na snímcích - zvuk Vložení zvuku jako ikony - používá se při cíleném ozvučení, kdy můžete posluchačům pustit například zaznamenaný zvuk. Uživatel si sám může zvuk spustit, pokud na ikonce provede dvojklik levým tlačítkem myši. Přiřazení zvuku přechodu snímku - při přechodu mezi snímky je možné nechat přehrát zvuk, který upoutá pozornost posluchače na další snímek. Toto ozvučení by nemělo být znatelně výrazné a dlouhé, neboť by mohlo narušit plynulost prezentace. Přiřazení zvuku animovanému efektu - ozvučit je možné i příslušný efekt na snímku, například textové pole s nadpisem může být při zobrazování doplněno nějakým zvukem. Přehrání skladby z CD disku - Prezentace může být podbarvena i hudební skladbou z CD disku. Při její volbě ovšem dbejte na vhodnost skladeb a styl prezentace.

4 Multimédia na snímcích - zvuk Vložit video a zvuk: Zvuk z Galerie médií - umožňuje vložit do snímku pomocí galerie Médií jednoduchý zvuk. Zvuk ze souboru - umožňuje vložit zvuk ze složek či souborů osahujících námi uložený zvuk. Přehrát stopu zvukového CD - umožní přehrát zvukovou stopu z předem zvoleného zvukového média. Nahrát zvuk – umožňuje nahrát libovolný zvuk a tento prezentovat v prezentaci.

5 Multimédia na snímcích - video Zaznamenané klipy - pro názornost některých ukázek je vhodné přidat ke snímku i videoklip. Ověřte si ovšem, zda-li je na daném počítači nainstalován příslušný videokodek (ovladač, který zajistí korektní přehrání videosekvence). Animované klipy - jsou součástí Galerie médií. Animované GIFy - obrázky ve formátu GIF mohou obsahovat obvykle krátkou animaci. Nejčastěji se s nimi setkáte například na internetu. Platí zde stejné pravidlo jako na internetových stránkách - čím méně animovaných obrázků na jednom snímku, tím lépe.

6 Multimédia na snímcích - video Vložit video a zvuk: –Video z Galerie médií - umožňuje vložit do snímku pomocí galerie Médií jednoduché video. –Video ze souboru - umožňuje vložit video ze složek či souborů osahujících námi uložené videa.

7 Multimédia na snímcích - hypertext Hypertextové odkazy - přidají prezentaci další rozměr, neboť je možné využívat i dalších zdrojů na internetu nebo jimi můžete spouštět programy na příslušném počítači či otevírat další dokumenty. Tlačítka akcí - umožňují ovládání jednotlivých snímků nebo prvků na nich přímo uživatelem, který si tak nastavuje vlastní tempo a hloubku studia dané problematiky.

8 Podklady a tisk prezentace Nejen pro rozsáhlejší prezentace je velmi vhodné připravit pro posluchače tištěnou verzi celé prezentace. Dostanou tak k dispozici stejné podklady, jaké jim přednášející prostřednictvím prezentační techniky promítá a mohou si k nim připisovat své vlastní postřehy či poznámky. Nastavení tisku zahájíte v nabídce Soubor - Tisk. Při tisku je možné zvolit, které části prezentace budete tisknout. Mohou to být jednotlivé snímky, každý snímek tedy bude umístěn na jednom listě (můžete si též zvolit přizpůsobení Na velikost papíru), podklady, poznámky či osnovu.

9 Objekty na snímcích Kromě objektů již dříve zmíněných je možné vkládat i WordArtovské nadpisy. WordArt je součástí balíku Office a umožňuje vytvářet třírozměrné nadpisy, které jsou ovšem mnohdy na hranici vkusu. V nabídce Vložit - Obrázek - WordArt se zobrazí editační okno, ve kterém si zvolíte z galerie, jaký typ nadpisu budete vytvářet, poté zadáte text nadpisu a nastavíte jeho formát (typ písma, velikost či řez) a odsouhlasíte jeho vytvoření. Do snímku se tak vloží samostatný objekt, který bude mít osm oušek pro změnu velikosti, jedno ouško (zelené) pro otáčení a jedno ouško (žluté) pro nastavení síly či hloubky efektu.

10 Objekty na snímcích Velmi často se používají tzv. Automatické tvary, jejichž součástí jsou např. šipky, prvky pro vývojové diagramy, popisky, tlačítka atp. Automatické tvary je nejpohodlnější používat v panelu nástrojů Kreslení, kde se příslušný tvar označí a tažením myší se nakreslí do místa, kde má být umístěn. Nejčastěji se používají pro zvýraznění některých prvků na snímku nebo pro snadné vytvoření různých schémat či diagramů.

11 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google