Eva Tomášková tomaskova@law.muni.cz Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč diagnostický systém INFA?
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Ing. Lenka Štibrányiová
Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Podmínky optimalizace kapitálové struktury
Prezentace programu EVALENT 3.6
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Efektivnost.
Oceňování majetku a závazků
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Klasifikace investic v podniku
7. Hodnocení investic.
Nauka o podniku Seminář 9.
Podniková ekonomika Financování podniku.
7. přednáška Výkonnost podle tržních měřítek Tržní výkonnost je vyjádřena ziskovou výnosností z tržní hodnoty podniku. Hodnotí se podle údajů z kapitálového.
Ekonomika investic.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Kapitálová a majetková struktura podniku
Cash Flow Jiří Uhman.
FIM: Aplikace WACC jako diskontní sazby
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Finanční analýza.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Investiční činnost.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Analýza návratnosti investic/akvizic
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Průměrné vážené náklady kapitálu
Řízení a hodnocení banky
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
OCEŇOVÁNÍ PODNIKU Magisterský kurz VŠFS Zima 2012 Irena Jindřichovská
Finanční páka v podniku
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
EVA - doplnění EVA - doplnění Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 6. přednáška Eva Tomášková Eva Tomášková.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Bonitní modely Bonitní modely Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností Eva Tomášková
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: a) Výnosové metody b) Metody.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Finanční management Téma č.7 Dnešek 1.Ekonomická přidaná hodnota (Economic Value Added – EVA)
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Téma 13: Finanční plánování
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Podniková ekonomika.
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Eva Tomášková tomaskova@law.muni.cz Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška

EVA (Economic Value Added) Hodnota, která byla přidána hospodářskou činností firmy nad úroveň nákladů kapitálu vázaného v jejích aktivech (Sedláček, 2001) EVA – ekonomický zisk, tj. účetní zisk po odečtu alternativních nákladů EVA = NOPAT – C x WACC NOPAT – provozní hospodářský výsledek (po zdanění) C – celkový kapitál podniku (pasiva) C x WACC – alternativní náklady EVA > 0: podnik tvoří hodnotu EVA < 0: podnik ztrácí hodnotu (příp. zisk je s ohledem na riziko příliš nízký)

Alternativní náklady kapitálu zobrazují náklady spojené s využitím vlastních a cizích zdrojů půda dlouhodobý majetek materiál objem majetku, který je k dispozici pro podnikání (aktiva) objem finančních prostředků určených ke krytí majetku (pasiva) Alternativní náklady = WACC x pasiva

Alternativní náklady zdrojů krytí majetku průměrné vážené náklady kapitálu (WACC) diskontovaná časová hodnota peněz (očekávaná budoucí hodnota příjmu převedená na současnou hodnotu) WACC nezávislé na kapitálové struktuře podniku: odpovídá nákladům na vlastní kapitál (re) WACC závislé na kapitálové struktuře podniku: WACC =rd (1-d) D/V + re E/V rd – běžná výpůjční sazba podniku (běžná úroková sazba) d – sazba daně z příjmu D – úročené cizí zdroje (v tržní hodnotě) V – celkový kapitál re – výnosová míra vlastního kapitálu E – vlastní kapitál (v tržní hodnotě)

Náklady na vlastní kapitál model CAPM (model oceňování kapitálových aktiv) – hodnotí zejména vnější riziko re = rf + β (rm - rf) rf – bezriziková výnosová míra např. krátkodobé státní dluhopisy (3 - 6%) β – tržní riziko (1 + finanční riziko + obchodní riziko) finanční riziko = zadlužení podniku (cizí kapitál / vlastní kapitál) k míře zadlužení je přiřazen koeficient 0 % : -0,2 20 % : -0,1 40 % : 0 atd. (viz Mařík, 2003) obchodní riziko = „expertní odhad“ – nutná znalost podniku a odvětví (-0,5 nejnižší riziko, 0,5 nejvyšší riziko) (rm - rf) – tržní riziková prémie (ratingové hodnocení, např. spol. Standard & Poor’s viz http://www.cnb.cz/cs/mezinarodni_vztahy/rating/) A : 7,00 % A- : 7,20 % BBB+ : 7,40 % BBB : 7,60 % (Mařík, 2003)

Využití ukazatele EVA jako nástroje finanční analýzy pro měření výnosnosti Snížení hodnoty podniku přes současné zvýšení EVA může nastat pokud zvýšení EVA v současné době bylo dosaženo na úkor budoucích nadzisků pokud se zvýší EVA, ale rostou náklady kapitálu – např. v důsledku rostoucího rizika nedostatečná obnova majetku, který je stále více odepsaný, a v důsledku toho je v provozu vázáno méně kapitálu – výkonnost může klesat, ale EVA poroste jako metody pro oceňování podniku EVA vykazuje silnou korelaci k vývoji hodnoty akcií

Omezení ukazatele EVA EVA slouží k zjištění výnosnosti pro akcionáře, otázkou však zůstává stanovení „normální“ výnosnosti, která je přiměřená k danému riziku – jedná se tedy spíše o odhad EVA s určitou pravděpodobností vlastní kapitál náklady vlastního kapitálu jsou zde stanoveny jako náklady příležitosti aby mohla být EVA správně spočítána, je nutné znát tržní hodnotu vlastního kapitálu, což je ovšem výsledkem oceňovacího procesu – tj. další postup je podmíněn znalostí konečného výsledku pokud se podnik zabývá větším počtem podnikatelských aktivit, je nutné tyto rozdělit a posuzovat každou zvlášť (což je značně obtížné) např. krátkodobé CP - brány jako rezerva, která má ulehčit např. splacení úvěru dlouhodobé CP – uložení peněz je nutné zkoumat strukturu majetku používaného pro podnikání obsahuje pouze tvrdá data bez měkkých dat např. dohodnuté zakázky se ještě nestihly projevit v účetnictví účetnictví vedené dle běžných účetních předpisů je orientováno na potřeby věřitelů aplikována zásada opatrnosti a průkaznosti např. oceňování aktiv – používají se pouze historické cen, přecenění je možné, ale zpravidla jen směrem dolů nelze využít metodu LIFO problematika vykazování nehmotných aktiv vytvořených v podniku

Čistá současná hodnota jedna z metod hodnocení efektivnosti investičních projektů rozdíl mezi diskontovanými peněžními příjmy z investice a investičním výdajem N ČSH = (∑ Pt / (1+i)t ) - KV t = 1 Pt – příjem z investice v jednotlivých letech životnosti KV – kapitálový výdaj N – doba životnosti investice t – roky životnosti investice i – diskontní sazba (zohledňují se náklady na pořízení, inflace, sazba daně z příjmů a rizikovosti projektu Optimální je projekt s nejvyšší ČSH (ČSH = 0 – bylo dosaženo požadované výnosnosti – můžeme investici přijmout)

Děkuji za pozornost!