Struktura a organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Advertisements

Vedení správního řízení
Právní problematika pitvy
Odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění Vyhláška Ministerstva zdravotnictví 440/2001 Sb.
Představení reformních zákonů. Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta.
Koordinační středisko transplantací, Praha
Ohledání místa činu (OMČ) ZPPP č. 100/2001, čl. 10
Právo na duševní a tělesnou integritu
- její předmět, význam, metody a úkoly v léčebně preventivní péči
ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Struktura a organizace
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Trestní právo procesní
Postup při úmrtí a pitvy
Znalecký posudek SHRNUTÍ.
O TRESTNÉM ČINU O PŘESTUPKU O UDÁLOSTI
PRVNÍ ZÁSAH NA MÍSTĚ ČINU
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
BT502Z – TPP – Zvláštní část
ČINNOST ÚSL Pitvy na soudně-lékařském oddělení či v ústavu (viz § 4 odst. 3 Vyhlášky MZ ČSR 1988 Sb., o postupu při úmrtí a o pohřebnictví.) Laboratorní.
Poučení a souhlas pacienta
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Subjekty trestního řízení
Lékař na místě činu (nálezu zemřelé osoby)
Předsoudní stadium trestního řízení
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Postavení lékaře v trestním řízení
Postavení lékaře v trestním řízení
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Prezentace na tiskovou konferenci Srovnání vývoje a nápadu TČ, početních stavů policistů a vývoj nehodovosti na ÚO Břeclav v porovnání let 2010 a 2011.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Vražda postiženého seniora. dne oznámil pohřešování postiženého seniora z Mladé Boleslavi jeho syn při ohledání bytu poškozeného byla kromě.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
60. výroční sjezd českých a slovenských revmatologů www. iadvokat.eu JUDr. Zdeněk Hromádka, advokát Rašínova 522, Zlín
Struktura a organizace soudně lékařské služby v ČR.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Dopad nového občanského zákoníku na provádění pitev v ČR
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Představení reformních zákonů
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Název vzdělávacího materiálu
§ Soudní řízení § § § §.
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Postup při úmrtí a pitvy
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Rutinní zdravotnická statistika
Postup při úmrtí a pitvy
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Struktura a organizace
ZDRAVOTNICKÁ ČINNOST Pitvy na soudně-lékařském oddělení či v ústavu (viz § 4 odst. 3 Vyhlášky MZ ČSR 1988 Sb., o postupu při úmrtí a o pohřebnictví.) Laboratorní.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Transkript prezentace:

Struktura a organizace soudně lékařské služby v ČR

Ústavy soudního lékařství Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo školství Fakultní nemocnice Lékařské fakulty Zdravotnická část Školská část Ústavy soudního lékařství

Výuka Studenti LF Studenti LF Studenti práv Studenti práv Policejní školy Zdravotnické školy

Zdravotnictví Pitvy Toxikologie Serologie Histologie Genetika

ČR Brno

Brno

Povinné pitvy prováděné v Ústavu soudního lékařsřtví Při náhlých úmrtích, jestliže při prohlídce mrtvého nebylo možno zjistit příčinu úmrtí. U osob zemřelých násilným úmrtím včetně sebevraždy. Byla-li příčinou úmrtí průmyslová otrava nebo úraz při výkonu práce anebo je-li zde podezření, že k úmrtí došlo z těchto příčin. U osob, které zemřely ve vazbě nebo ve výkonu trestu odnětí svobody.. Je-li podezření, že úmrtí může být v příčinné souvislosti s nesprávným postupem při výkonu zdravotnických služeb.

Povinné pitvy na patologii U dětí mrtvě narozených nebo u dětí zemřelých do 15 let věku, dále u mladistvých v rozsahu určeném vedoucím zdravotnického zařízení. U žen, které zemřely v souvislosti s těhotenstvím, potratem, porodem nebo šestinedělím, U osob, kterým byly aplikovány radioaktivní zářiče, kardiostimulátory nebo jiné dále použitelné implantované předměty, Jestliže z mrtvého těla byl odňat orgán nebo tkáň pro transplantaci

Prohlížející lékař neshledá důvodu. Příčina smrti je zcela jasná. Pitva se neprovádí Prohlížející lékař neshledá důvodu. Příčina smrti je zcela jasná.

Koordinace činnosti mezi soudním lékařem a orgány Policie ČR

§ 105/1 tr. řádu: "Je-li k objasnění skutečnosti důležité pro trestní řízení třeba odborných znalostí, rozhodne orgán činný v trestním řízení a v řízení před soudem předseda senátu o přibrání znalce.“

Činnost znalce v oboru soudní lékařství Posuzování poškození zdraví živých pacientů Posuzování okolností úmrtí.

Posuzování zdraví u živých osob. Posuzování mechanických příčin. Posuzování vlivu alkoholu, toxických látek a drog.

Znalecký posudek na zranění živých osob musí obsahovat Přesné citace všech důležitých údajů z Vyšetřovacího spisu, tzn. všechno, co bylo zjištěno Policií ČR během vyšetřování. Přesné citace všech důležitých údajů z zdravotnické dokumentace. Výsledky vlastního vyšetření poškozené osoby fotodokumentace. Závěry a posouzení zranění.

Znalecké závěry a zhodnocení poranění musí obsahovat: Krátký souhrn okolností, které vedly ke vzniku zranění. Diagnostické závěry ošetřujících lékařů. Podrobný průběh léčby (pro vyloučení možných námitek proti způsobu vedení terapie a včasnosti lékařských zásahů). Všechny mechanismy vedoucí ke vzniku zranění (i čistě teoretické) a vyloučení těch mechanismů, které ke zranění vést nemohly. Závažnost poranění. Délka léčení a délka event. hospitalisace. Omezení v obvyklém způsobu života. Možnost trvalých následků. Zdravotní stav v době předcházející zranění.

tj. soudní pitva (§ 115 tr. řádu) Hodnocení poškození zdraví předcházející smrt tj. soudní pitva (§ 115 tr. řádu) Vznikne-li podezření, že smrt člověka byla způsobena trestným činem, musí být mrtvola prohlédnuta a pitvána. .

§ 105/2 tr. řádu Jestliže jde o objasnění skutečnosti zvláště důležité, je třeba přibrat znalce dva. Dva znalce je třeba přibrat vždy, jde-li o prohlídku a pitvu mrtvoly (§115)

Znalecký posudek na soudní pitvu musí obsahovat. Kompletní velmi podrobný nález zevního ohledání těla i vlastní nález pitevní včetně fotodokumentace (často až 60 fotografií) a/nebo videozáznamu. Přesné citace všech důležitých údajů z Vyšetřovacího spisu, tzn. všechno, co bylo zjištěno Policií ČR během vyšetřování. Přesné citace všech důležitých údajů ze zdravotnické dokumentace (pokud existuje). Znalecké závěry a zhodnocení.

Znalecké závěry a zhodnocení musí obsahovat: Časový přehled kdy došlo ke zranění, příjezd RZP, příjezd Policie ČR, přítomnost soudního znalce a čas začátku soudní pitvy. Souhrn pitevního nálezu. Závěry histologického, serologického a toxikologického vyšetření. Bezprostřední příčina smrti. Závažnost poranění – zda bylo možno uchovat život zraněné osoby včasnou, popř. specifikovat jakou odbornou pomocí. Všechny možnosti (i teoretické) vzniku zranění a vyloučení těch mechanismů, které nemohou spadat do úvahy. Srovnat, zda tyto mechanismy odpovídají výsledkům vyšetřování Policie ČR. Zda-li byla smrt způsobena druhou osobou. Vitalita poranění. Obsah alkoholu či drog. Zdravotní stav před smrtí.

ÚSL Brno cca. 2500 pitev. cca. 10 000 vyšetření na alkohol, toxické látky a drogy.

Činnost lékaře na místě nálezu mrtvého

zemřelého pro potřeby zdravotnické prohlídka zemřelého pro potřeby zdravotnické * lékař ZZS, * lékař praktický, ohledání zemřelého právní úkon pro potřeby orgánů činných v tr. řízení a je součástí ohledání místa činu * lékař - znalec jmenovaný Krajským soudem nebo Ministrem spravedlnosti pro obor soudní lékařství * lékař Ústavu speciálních služeb MV ČR

Prohlídka jako první a hlavní úkon - dotyčný člověk je opravdu mrtvý, tedy konstatuje smrt pokud je to možné dobu smrti pokud je to možné příčinu smrti. Vyplní potřebné doklady (List o prohlídce mrtvého, Průvodní list k pitvě a Příkaz ke zdravotnímu transportu). V těchto dokumentech, podle okolností a vlastního uvážení v souladu s Vyhláškou 19/88 Sb. nařídí pohřeb v zákonné lhůtě, nebo provedení pitvy na soudním lékařství. Pokud o má zájem o výsledek pitvy a písemně o něj požádá, má soudní lékařství povinnost jej, opět písemně, informovat.

Pokud si prohlížející lékař není jistý pro potřeby soudního lékařství je zcela dostačující i částečně vyplněný: * List o prohlídce mrtvého s uvedením dostupných údajů, * event. Záznam o výjezdu ZZS * šetrný transport těla k pitvě ve vaku (aby nedošlo k event. ztrátě předmětů doličných). Je lepší podávat informace sice strohé, ale ověřené, než záplavu hypotéz. Ze strany soudního lékařství nebude mít nikdo prohlížejícímu lékaři za zlé pokud do Listu o prohlídce mrtvého napíše: „Totožnost neznámá“ „Příčinu smrti na místě nelze bezpečně zjistit“.