E VROPSKÁ R EGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI K OHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální politika III Strukturální fondy EU.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Fondy EU.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
FONDY EU Programové období
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
K OHEZNÍ POLITIKA PODPORA PROJEKTŮ PO ROCE 2014 Kurz
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
E VROPSKÁ R EGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI K OHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Financování ÚSC z prostředků EU
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Úvod, základní principy a cíle
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

E VROPSKÁ R EGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI K OHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2

N ÁVRH ROZPOČTU EU NA

P OSTAVENÍ RP V POLITIKÁCH EU 1. etapa etapa etapa etapa etapa etapa

1. ETAPA Národní zájmy členských zemí, 6 členských zemí – diferencované přístupy k RP, IT, FRA x Německo ESF, 1957 – zaměstnanost Evropská strategie zaměstnanosti 4

5

6

2. ETAPA světová ekonomická krize, strukturální změny v ekonomice, těžký průmysl x lehký průmysl, podpora MSP 1973 vstup VB, Irska 1975 ERDF, 4% evropského rozpočtu Investice do infrastruktury, transfer technologií Podpora endogenního potenciálu Podpora MSP, služeb pro MSP Podpora přístupu k úvěrům, inovacím Přeshraniční a nadnárodní spolupráce 7

3. E TAPA Jednotný evropský akt, budování společné Evropy Budování jednotného vnitřního trhu – regionální diference mezi jednotlivými regiony Implementace problematiky sociální a ŽP 1988 vznik strukturální politiky 8

4. ETAPA Maastrichtská smlouva Jednotná měna, posílení vnitřní spolupráce, rozšiřování společného evropského prostoru, nové země SVE Ekonomické motivy, konkurenceschopnost Evropy Soudržnost, solidarita, jednotný trh snaha o vytvoření ekonomické a monetární unie rozpor mezi závažností regionálních problémů a schopnostmi států tyto problémy řešit požadavek některých členských států na kompenzaci regionálních dopadů ostatních (neregionálních) politik EU, zvláště zemědělské politiky některé vlády příliš často regionálními problémy omlouvaly poskytování nejrůznějších dotací do průmyslu (s cílem jeho podpory proti zahraniční konkurenci) 9

4. ETAPA Kohezní fond Námořní a rybářský fond Iniciativy EU: Leader, Urban, Interreg … Předvstupní finanční pomoc kandidátským zemím: Phare, Ispa, Sapard Definování cílů RP: cíle 10

H LAVNÍ CÍLE REGIONÁLNÍ POLITIKY EU Cíl 1- Podpora rozvoje zaostávajících regionů Regiony s HDP pod hranicí 75% průměru EU (podpora udržitelného rozvoje zejména prostřednictvím investic do výroby). Podpora z ERDF, ESF, EAGGF a FIFG Cíl 2 – Podpora oblastí potýkajících se s restrukturalizací Všechny oblasti, které nespadají pod Cíl 1, a které dlouhodobě vykazují vysokou míru nezaměstnanosti, kriminality, špatnou úroveň školství nebo životního prostředí. Podpora z ERDF, ESF, FIFG. Cíl 3 – Podpora politiky zaměstnanosti a vzdělání Snížení nezaměstnanosti prostřednictvím rekvalifikace, vzdělávání a školení. Pouze ESF. 11

VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU 12

Regionální politika EU

14

E KONOMICKÁ ÚROVEŇ NUTS 2 ČR 15

5. ETAPA cíle RP: Konvergence (podpora hospodářského a sociálního rozvoje méně vyspělých regionů a členských států), Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost, Evropská územní spolupráce Posilování podmínek pro čerpání evropských fondů Posílení financí: více než 1/3 evropského rozpočtu Společné evropské výzvy: růst, zaměstnanost, globalizace, změny klimatu, stárnutí obyvatel, příliv imigrantů z oblastí mimo EU, potřeba udržitelného zásobování energií 16

O BDOBÍ CÍLE OP Rozvoj místního podnikatelského prostředí a rozvoj cestovního ruchu v pohraničí Posilování dostupnosti dopravy a informačních a komunikačních sítí Ochrana životního prostředí, podpora obnovitelných zdrojů energie, předcházení vzniku ekologických a technologických rizik Rozvoj měst a venkova Rozvoj spolupráce, podpora vzdělání, výzkumu a vývoje, kultury, podpora integrace trhu práce a sociálního zařazení a podpora malých místních iniciativ, socioekonomických aktivit s cílem podpořit projekty typu „ people to people“ 17

18

19 CílFondy pro EU27Fondy pro ČR Konvergence 251,16 mld. € (cca 7 082,80 mld. Kč) 81,54% 25,88 mld. € (cca 730,00 mld. Kč) 96,98% Regionální konkurencesch opnost a zaměstnanost 49,13 mld. € (cca 1 385,40 mld. Kč) 15,95% cca 11,73 mld. Kč) 1,56% Evropská územní spolupráce 7,75 mld. € (cca 218,55 mld. Kč) 2,52% cca 10,97 mld. Kč) 1,46% Celkem 308,04 mld. € (cca 8 686,80 mld. Kč) 100,00% 26,69 mld. € (cca 752,70 mld. Kč) 100,00% Rozdělení prostředků fondů EU mezi cíle politiky HSS v období

20

21

NEJVÝZNAMNĚJŠÍ KAPITOLY EVROPSKÉHO ROZPOČTU Fondy zaměřené na: Podporu politiky soudržnosti (politika koheze) Politiky rozvoje venkova a venkovského prostoru Společné námořní a rybářské politiky Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) 22

E VROPSKÉ STRUKTURÁLNÍ A INVESTIČNÍ FONDY (ESIF) Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF/EFRR) Evropský sociální fond (ESF), Fond soudržnosti (CF/FS) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD/EZFRV) Evropský námořní a rybářský fond (EMFF/ENRF) 23

N ÁVRATNÉ FINANČNÍ NÁSTROJE půjčky, záruky, přímé kapitálové vstupy, projektové dluhopisy Evropská investiční banka, Evropský investiční fond JASPERS, JEREMIE, JESSICA, JASMINE 24

ERDF (EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ) ERDF bude soustředěn zejména na podporu produktivních investic převážně pro malé a střední podniky, budování infrastruktur pro základní služby občanům a podnikatelům, investice do výzkumu a vývoje, do zajištění vnitřního potenciálu regionů a pro vytváření sítí, spolupráce a výměnu zkušeností; Investice do infrastruktury, transfer technologií Podpora endogenního potenciálu Podpora MSP, služeb pro MSP Podpora přístupu k úvěrům, inovacím Přeshraniční a nadnárodní spolupráce 25

ERDF 28

ESF (EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND) cílem ESF je podpořit vysokou úroveň zaměstnanosti a kvalitních zaměstnání, mobilitu pracovních sil, povzbudit k vyšší úrovni vzdělávání a výcviku, podporovat rovnost pohlaví, rovné příležitosti a nediskriminaci a podpořit sociální začleňování a boj s chudobou; Investice do lidských zdrojů Integrace mladých pracovníků, rovné příležitosti, boj x diskriminaci, uznávání kvalifikace (ECTS) 29

PŘÍKLADY PODPOROVANÝCH PROJEKTŮ rekvalifikace nezaměstnaných, speciální programy pro osoby se zdravotním postižením, děti, mládež etnické menšiny a další znevýhodněné skupiny obyvatel, tvorba inovativních vzdělávacích programů pro zaměstnance, podpora začínajícím OSVČ, rozvoj institucí služeb zaměstnanosti, rozvoj vzdělávacích programů včetně distančních forem vzdělávání, zlepšování podmínek pro využívání ICT pro žáky i učitele, zvyšování kompetencí řídících pracovníků škol a školských zařízení v oblasti řízení a personální politiky, zavádění a modernizace kombinované a distanční formy studia, stáže studentů, pedagogů a vědeckých pracovníků v soukromém a veřejném sektoru. 30

P ŘÍKLADY PROJEKTŮ Kavárna PONTES – práce pro handicapované osoby, "Chci práci i rodinu„, Správná šance Projekt „Vzdělávejte se pro růst v Olomouckém kraji!“, se-pro-rust-v-olomouckem-krajihttp:// se-pro-rust-v-olomouckem-kraji Aktivní ženy Bruntálska,

FS (F OND SOUDRŽNOSTI ) FS bude zacílen na investice do infrastruktury v oblastech životního prostředí, dopravní infrastruktury evropského významu a efektivního využívání energie; 32

EZFRV (EVROPSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ FOND PRO ROZVOJ VENKOVA) cílem EZFRV je podpora konkurenceschopnosti zemědělství, udržitelné nakládání s přírodními zdroji a vyvážený rozvoj venkovských území; 33

ENRF (EVROPSKÝ NÁMOŘNÍ A RYBÁŘSKÝ FOND) podpora ENRF bude v ČR zaměřena na podporu akvakultury, která bude konkurenceschopná, životaschopná a sociálně i environmentálně udržitelná, a podpoří rozvoj území. 34

POROVNÁNÍ VÝDAJŮ EU NA ZEMĚDĚLSTVÍ A KOHEZNÍ POLITIKU

Z ÁVISLOST NA DOTACÍCH 36

JAK FUNGUJE DOTAČNÍ ŘÍZENÍ DO JEDNOTLIVÝCH ZEMÍ ? Cíl 1 Investice pro růst a zaměstnanost Cíl 2 Evropská územní spolupráce Nařízení EU o KP + o jednotlivých fondech Stanovený objem prostředků na podporu rozvoje regionů miliard EUR na všechny projekty, z toho 160 miliard EUR do méně rozvinutých regionů, 84 miliard EUR bude k dispozici prostřednictvím ESF, 10 miliard Fond soudržnosti, 40 miliard – doprava, informatika a ICT Každá země si vyjedná určitý objem prostředků na celé období (ČR přes 20 mld. Euro + zemědělství a venkov) 37

NOVÉ VÝZVY RP PO ROCE 2014 Ex ante kondicionality (obecné, tematické) Důraz na strategické řízení, integrované přístupy k rozvojovým projektům Strategie regionálního rozvoje ČR Program rozvoje územního obvodu kraje Obce, města, DSO, MAS Další strategické dokumenty vyčlenění 3 kategorií regionů podle parametrů jejich ekonomické výkonnosti Větší tlak na efektivitu výdajů Sbližování podmínek mezi jednotlivými fondy ESUS, lokální partnerství Evropa

P ODPORA KP V OBDOBÍ HTTP :// EC. EUROPA. EU / REGIONAL _ POLICY / SOURCES / DOCGENER / PANORAMA / PDF / M AG 40/ MAG 40_ CS. PDF HTTP :// EC. EUROPA. EU / REGIONAL _ POLICY / SOURCES / DOCGENER / PANORAMA / PDF / M AG 40/ MAG 40_ CS. PDF 39

M ECHANISMUS POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Dohoda o partnerství CR – EU Strategie regionálního rozvoje Legislativa – zákon o podpoře regionálního rozvoje, veřejné zakázky 40