Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K novověké filosofii 16.–17. století
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Politologie jako věda Politika moc
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L-4-000
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Aristotelés ze Stageiry
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
ARISTOTELES FILOZOFIE
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Aristotelovo myšlení Logika Metafyzika
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Endoxon jako východisko poznání u Aristotela Banská Bystrica,
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná. 980 – 1037 n. l. Středověký perský učenec, filozof, přírodovědec, lékař Otec moderní medicíny Měl velký vliv.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Dějiny filozofie Úvod do filozofie. „PHILEIN … SOPHIA …“ Slovo „filosofie“ je odvozeno z řeckých slov „milovat“ a „moudrost“. Ivan Blecha: „Filosofie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Dějiny evropského myšlení
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE III.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
FILOsOFIE A VĚDA.
II. Logika Přehled logických spisů.
II. Logika Přehled logických spisů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
K novověké filosofii 16.–17. století
Aristotelés - přehled díla a myšlení
III. Metafyzika Metafyzika jako logika (IV.) Přehled obsahu Metafyziky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
II. Logika Přehled logických spisů.
Dějiny evropského myšlení
Sokratés, Platón, Aristotelés
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický přístup“, systém vědění) Logika (Přehled logických spisů, logika jako nástroj a metoda – Analytiky a Topiky), logika a metafyzika – definice, Kategorie) Metafyzika (Obsah spisu, náplň první filosofie, problematika jsoucna) Přírodovědné úvahy (O nebi, O vzniku a zániku, O duši, Fyzika) Praktická filosofie (Etika Níkomachova, Politika) Poiétické vědy (Poetika)

Aristotelés – přehled díla a myšlení (reálnější, skutečně zvládnutý plán o rok později…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický přístup“, systém vědění) Logika (Přehled logických spisů, logika jako nástroj a metoda – Analytiky a Topiky), logika a metafyzika – definice, Kategorie) Odbočka k poiétickým vědám a rétorice Metafyzika (Obsah spisu, náplň první filosofie, problematika jsoucna) Přírodovědné úvahy Až někdy jindy… Praktická filosofie Až někdy jindy…

Aristotelés – „druhá“ a praktická filosofie (pokusný plán pro stávající kurz, asi také optimistický…) „Druhá“ filosofie – fyzika Spis Fyzika Spis O vzniku a zániku Spis O nebi Spis O duši Praktická filosofie Spis Etika Níkomachova Spis Politika

Co je „druhá“ a „praktická“ filosofie? Met. VII 11, 1037a14-17: „Zda však mimo látku těchto podstat je ještě nějaká jiná podstata a zda se má hledat ještě jiná než ta, jako čísla nebo něco takového, bude třeba zkoumat později. Neboť proto se také snažíme vymezit smyslové podstaty, ačkoli zkoumat je je vlastně úkolem fyziky a druhé filosofie. Neboť fyzik musí znát nejen látku, nýbrž také, ba ještě spíše pojmovou podstatu.“ Met. XII 1, 1069a31-b1: „Podstata (οὐσία) je však trojí; (A) jedna smysly vnímatelná, (…) jež je opět jednak pomíjející, jako rostliny a zvířata, jednak nepomíjející (…). (B) Mimoto je jiná podstata, nehybná (…). Ony první podstaty, poněvadž jsou ve spojení s pohybem (A), náležejí do fyziky, posledně jmenovaná (B) však náleží jiné vědě (…).“ Met. VI 1, 1025a10-16: Teologie (první filosofie) – předmět odloučený a nehybný, věčný. Matematika – předmět nehybný a věčný, ale neodloučený. Fyzika – předmět odloučený, ale v pohybu.

Co je „druhá“ a „praktická“ filosofie? „praktická“ (Met. VI 1, EN I 1 aj.): Cílem je dobro, dobré jednání – πρᾶξις , nikoli samo poznání, pravda  zabývá se konkrétními – nahodilými – situacemi, ne něčím nutným či pravidelným  nemůže dospět k tak přesným závěrům jako např. fyzika  ponechává nezbytně prostor pro (mravní) rozhodování a volbu.