Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III. Metafyzika Metafyzika jako logika (IV.) Přehled obsahu Metafyziky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III. Metafyzika Metafyzika jako logika (IV.) Přehled obsahu Metafyziky"— Transkript prezentace:

1 III. Metafyzika Metafyzika jako logika (IV.) Přehled obsahu Metafyziky
Moderní bádání o jednotě Metafyziky Problémy, pojmy a místo metafyziky v systému věd (III., V., VI.) Knihy VII. – IX.: problém jsoucna XII. kniha – πρῶτον κινοῦν ἀκίνητον

2 1. Přehled obsahu Metafyziky
I. kniha (Α) 1. – 2. kap.: Obecná úvaha o poznání, jeho stupních a o nejvyšším vědění. „Poiétické“ x „teoretické“ vědění. 3. kap.: Druhy příčin. Přehled myslitelů, kteří uznávali pouze látkovou příčinu. 4. kap. – Přehled myslitelů, kteří navíc zaváděli příčinu pohybu. 5. kap.: Problém počátků u pýthagorejců ve vztahu ke stanoveným příčinám. Počátky u Parmenida. Rekapitulace výsledků 3. – 5. kap. – pýthagorejci se ptají ti estin.

3 1. Přehled obsahu Metafyziky
I. kniha (Α) 6. kap. – Platón: Srovnání s pýthagorejci a odlišení od nich. Platónovo pojetí příčin – látka a ti estin. 7. kap. – shrnutí a hodnocení dosavadních teorií z hlediska příčin: Nikdo nenalezl jiné příčiny než Aristotelés. Stručný přehled toho, kdo nalezl kolik příčin a jakého druhu. Nikdo dosud nezavedl správně účelovou příčinu. 8. kap. – Důslednější promyšlení a kritika dosavadních teorií. 9. kap. – Platón: Kritika idejí jako příčin. Kritika idejí pojatých jakožto čísla jako příčin. 10. kap. – shrnutí – dosud o příčinách nikdo neřekl nic pořádného.

4 1. Přehled obsahu Metafyziky
II. kniha (α) 1. kap.: Význam starších myslitelů při hledání pravdy. Cíl filosofického poznání. 2. kap. – argumentace proti možnosti nekonečného řetězce vznikání, účinné i účelové příčiny. 3. kap. – výklad musí být uzpůsoben zvykům posluchačů i možnostem předmětu.

5 1. Přehled obsahu Metafyziky
III. kniha (Β) Aporie: Zda se více věd či jedna věda má zabývati všemi druhy příčin. Zda principy vědeckého dokazování náležejí vědě o podstatě. Zda jest o všech podstatách jediná věda. Zda se ta věda zabývá jenom podstatou či i jejími případky. Zda se příčinami mají nazývati jenom podstaty vnímatelné či mimo ně ještě jiné. Zda rody či poslední složky jsou principy věcí. Zda principy jsou nejvyšší rody či nejnižší. Zda je možná věda, existují-li jenom jednotlivé věci, a když předmětem vědění jest to, co je obecné.

6 1. Přehled obsahu Metafyziky
III. kniha (Β) Aporie: Zda jest jediný počátek všech věcí a stejné principy či různé. Zda principy věcí pomíjejících a nepomíjejících jsou tytéž či různé. Zda jedno a jsoucno jsou podstatou a principem věcí. Zda čísla a tělesa, plochy a body jsou podstatami a principy či ne. Zda mimo matematické předměty a smyslové věci jsou nějaké odloučené druhy věcí. Zda principy jsou v možnosti, či nějakým jiným způsobem. Zda principy jsou něčím obecným či jsou něčím jednotlivým.

7 1. Přehled obsahu Metafyziky
IV. kniha (Γ) 1. – 2. kap.: Vymezení první filosofie jako vědy o jsoucnu. Výklad o základních a nejobecnějších principech myšlení. 3. – 6. kap.: Zákon sporu. 7. – 8. kap.: Zákon vyloučeného třetího.

8 1. Přehled obsahu Metafyziky
V. kniha (Δ) Slovník termínů, např.: ἀρχή αἴτιον στοιχεῖον φύσις ἕν τὸ ὄν οὐσία ὅλον γένος συμβεβηκός a mnohé další.

9 1. Přehled obsahu Metafyziky
VI. kniha (Ε) 1. kap.: Rozdělení teoretických věd. Zdůvodnění přednosti „theologie“. 2. – 3. kap.: Nahodilé nemůže být předmětem vědění. 4. kap.: Korespondenční pojetí pravdy a omylu.

10 1. Přehled obsahu Metafyziky
VII. kniha (Ζ) 1. – 2. kap.: Výchozí otázka: Co je jsoucno?  οὐσία. Co je οὐσία? 3. kap.: Látka jako ὑποκείμενον není οὐσία. 4. – 12. kap.: Je bytnost οὐσία? Zkoumání v souvislosti s definicí, vznikem a tvarem. 13. – 15. kap.: καθόλου nemůže být οὐσία. To platí i pro odloučené ideje. 16. kap.: Jedno a jsoucno nemohou být οὐσία. 17. kap.: οὐσία je počátkem a příčinou – tím je tvar.

11 1. Přehled obsahu Metafyziky
VIII. kniha (Η) 1. kap.: Shrnutí předchozích úvah o οὐσία. 2. kap.: οὐσία ve skutečnosti je tvar a λόγος. 3. kap.: Vztah bytnosti k látce. οὐσία jakožto číslo a výměr. 4. – 5. kap.: Význam látky pro vznik a pro to, co nevzniká a nezaniká. 6. kap.: Problém jednoty toho, co je složeno z látky a tvaru.

12 1. Přehled obsahu Metafyziky
IX. kniha (Θ) 1. kap.: Obecné vymezení termínu „možnost“. 2. kap.: „Možnost“ v kontextu lidské činnosti. 3. – 4. kap.: Vztah možného, uskutečněného a nemožného. 5. kap.: „Možnost“ jako lidská schopnost něco konat. 6. kap.: „Skutečnost“ z různých hledisek, např. z hlediska lidské činnosti. 7. kap.: Co je možností něčeho? 8. kap.: Skutečnost je dříve než možnost z hlediska pojmu, podstaty i času. 9. kap.: Skutečnost je – z teleologického hlediska – lepší než možnost. 10. kap.: Skutečnost z hlediska pravdy a nepravdy.

13 1. Přehled obsahu Metafyziky
X. kniha (Ι) Jedno: 1. – 2. kap.: Významy termínu ἕν. Ἕν καὶ οὐσία. 3. kap.: Jedno a mnohé, totožnost a různost. 4. – 10. kap.: Problematika protiv – jedno a mnohé, střední členy, druhová různost.

14 1. Přehled obsahu Metafyziky
XΙ. kniha (Κ) Shrnutí či opakování dřívějších témat: 1. – 2. kap.: Problémy související s vymezením metodologie i předmětu hledané vědy – viz některé aporie ze III. knihy. 3. kap.: Filosofie zkoumá veškeré jsoucno jakožto jsoucno – viz 1. – 2. kap. IV. knihy. 4. kap.: Vztah první filosofie k fyzice a matematice – viz 1. kap. VI. knihy. 5. – 6. kap.: Zákon sporu, zákon vyloučeného třetího – viz 3. – 8. kap. IV. knihy. 7. kap.: Rozdělení věd a rozlišení teoretických věd – viz 1. kap. VI. knihy. 8. kap.: O nahodilém jsoucnu – viz 2. – 3. kap. VI. knihy. 9. – 12. kap.: Problematika pohybu (změny) – možnost a skutečnost, protivy, druhy pohybu.

15 1. Přehled obsahu Metafyziky
XΙI. kniha (Λ) 1. kap.: Problematika οὐσία – je trojí: smysly vnímatelná pomíjející (rostliny, zvířata) smysly vnímatelná nepomíjející nehybná, odloučená (podle některých ideje a matematické předměty). 2. kap.: Hutný výklad o vzniku a změně – druhy změny, možnost – skutečnost, význam protiv a látky. 3. kap.: Metafyzické vysvětlení změny ve vztahu k látce a tvaru. 4. – 5. kap.: O stejnosti nebo různosti počátků jsoucnosti a dalších kategorií. 6. – 9. kap.: Výklad o nehybném hybateli, bohu. 10. kap.: Kritika některých starších výkladů o počátcích.

16 1. Přehled obsahu Metafyziky
XΙII. kniha (Μ) 1. kap.: Nastolena otázka, zda mimo smyslové οὐσίαι je ještě nějaká nehybná a věčná οὐσία, a pokud ano, co to je. Možné odpovědi: předměty matematiky – čísla, čáry apod., ideje. Zkoumání se zaměří: na existenci matematických předmětů bez ohledu na jejich případný vztah k idejím či na jejich roli jako počátku a podstaty věcí (2. – 3. kap.); pak na samotné ideje (4. – 5. kap. = I, 9), číselné teorie (6. – 8. kap.) a nakonec na otázku, zda podstaty a počátky věcí jsou ideje a čísla (pouze naznačeno v 9. kap. – pokračování na začátku následující knihy). 10. kap.: Svébytné téma – zda je obecné předmětem vědy.

17 1. Přehled obsahu Metafyziky
XΙV. kniha (Ν) 1. kap.: Kritika platónských počátků jsoucna. 2. kap.: Platónské počátky v souvislosti s elejskou filosofií. 3. kap.: Kritika číselných teorií. 4. kap.: Dobro jako počátek? 5. kap.: Jak mohou být čísla příčinami jsoucnosti a bytí věcí? 6. kap.: Pýthagorejský výklad věcí pomocí čísel.

18 III. Metafyzika Metafyzika jako logika (IV.) Přehled obsahu Metafyziky
Moderní bádání o jednotě Metafyziky Problémy, pojmy a místo metafyziky v systému věd (III., V., VI.) Knihy VII. – IX.: problém jsoucna XII. kniha – πρῶτον κινοῦν ἀκίνητον

19 1. A. Moderní bádání o jednotě Metafyziky
Jednoznačně jde o seřazení původně samostatných pojednání. Filosofickým jádrem jsou knihy ΖΗΘ (VII. – IX.). Souvislost a návaznost dále vykazují celky ΒΓΕ (III., IV., VI.) a ΜΝ (tj. XIII. – XIV.). První dvě knihy (Α a α) představují dva různé úvody k první filosofii. V. kniha (Δ) vůbec s ostatními nesouvisí. XI. kniha (Κ) bývá považována za neautentickou. Knihy X. (Ι) a XII. (Λ) představují samostatná pojednání.

20 III. Metafyzika Metafyzika jako logika (IV.) Přehled obsahu Metafyziky
Moderní bádání o jednotě Metafyziky Problémy, pojmy a místo metafyziky v systému věd (III., V., VI.) Knihy VII. – IX.: problém jsoucna XII. kniha – πρῶτον κινοῦν ἀκίνητον

21 2. Problémy, pojmy a místo metafyziky v systému věd (III., V., VI.)
Problémy (ἀπορίαι) – Met. III. Pojmy první filosofie – Met. V. Místo první filosofie v systému věd a její význam – Met. II., VI.

22 2. A. Problémy (ἀπορίαι) – Met. III.
Jak? Aporie? Co to je? – Příklady. Původ aporií a jejich význam Další důležité aporie

23 2. A. a. Jak? Aporie? Co to je? – Příklady.
ἀπορία = otázka k diskusi, obtíž, záhada, hádanka εὐπορία = vyřešení, vyjasnění διαπορέω = procházení, probírání otázek, problémů Jak taková aporie vypadá? Obecné schéma: Otázka typu „platí o X spíše Y nebo Z?“. Zřejmě spíše Y, protože to a to. Jenže pak tohle a tohle, a tedy spíše Z. Ovšem když Z, pak zase toto a toto, tedy zřejmě spíše Y…

24 2. A. a. Jak? Aporie? Co to je? – Příklady.
1. Zda se více věd či jedna věda má zabývati všemi druhy příčin. Kdyby měla všechny druhy příčin poznávat jediná věda: Jak by mohly náležet jedné vědě počátky, které netvoří protivy? (V tom je implicitně obsaženo tvrzení, že každá věda se zabývá určitým druhem protiv, např. fyzika klidem a pohybem, aritmetika sudým a lichým, což určuje její předmět.) V mnoha věcech nejsou všechny počátky – např. v matematice (zkoumá nehybné předměty) není počátkem dobro jakožto účel jednání, a tedy pohybu. Jestliže je tedy více věd o příčinách: Která z nich je ta hledaná nejvyšší věda? Věda o které příčině má např. o domu – u něj se scházejí všechny 4 příčiny – nejvyšší poznání? U každé příčiny (kromě látky) totiž Aristotelés nachází důvody, že právě věda o ní by měla být nejvyšší vědou. Účel a dobro – je vědou vládnoucí, protože kvůli dobru se děje vše ostatní. Podstata, jsoucnost – je poznatelná v nejvyšší míře a je první příčinou. Největší znalostí o věci je, co věc je. Počátek pohybu – ten je zásadním poznatkem u vznikání, jednání a změny.

25 2. A. a. Jak? Aporie? Co to je? – Příklady.
1. Zda se více věd či jedna věda má zabývati všemi druhy příčin. Odpověď?  Met. I, 1-3. (Ano, jedna věda, a to ta nejvyšší.)

26 2. A. a. Jak? Aporie? Co to je? – Příklady.
2. Zda principy vědeckého dokazování náležejí vědě o podstatě. Zřejmě ne. Právě proto, že tyto axiómy používají všechny vědy, není jasné, proč by jejich poznání mělo spadat zrovna pod první filosofii. Dále je otázkou, jestli o axiómech vůbec může být věda. Jednak jsou obecně známé, každá věda je umí používat. Proč je tedy teprve poznávat? Jednak je otázka, jak je vůbec poznávat, když samy jsou tím nejobecnějším poznáním. Musel by existovat nějaký rod (tj. vymezení předmětu), zvláštní určení rodu (πάθη), a jiné axiómy, z nichž by bylo možno tyto logické zákony dokázat. Ale pak by veškeré dokazování představovalo jeden (speciální) vědní obor, protože ve všech důkazech bude užit ZS a ZVT.

27 2. A. a. Jak? Aporie? Co to je? – Příklady.
2. Zda principy vědeckého dokazování náležejí vědě o podstatě. Jenže když ne téže vědě, nýbrž jiné speciální… … která z těch dvou je ta hledaná? Totiž hledaná věda má nejobecnější poznání a nic není obecnější než logické axiómy. První filosofie zkoumá počátky a axiómy jsou počátky. (Tato strana aporie předpokládá jako něco naprosto samozřejmého jednoznačnou hierarchii věd – musí být jedna nejvyšší věda.) Odpověď?  Met. IV, 3 (Čtvrtá kniha Metafyziky se zabývá především těmito axiómy – už to je odpověď…)

28 2. A. a. Jak? Aporie? Co to je? – Příklady.
6. Zda rody či poslední složky jsou principy věcí. Zřejmě složky, vždyť: Prvky geometrických obrazců je to, čeho důkaz je obsažen v důkazech všech nebo většiny obrazců. Tj. téměř ve všech důkazech se bude pracovat s úsečkou či přímkou či budou předpokládány, tedy důkaz přímky bude prvkem těchto důkazů a přímka samotná prvkem samotných dokazovaných geometrických obrazců. U těles pak jsou prvky to, z čeho jsou složena (viz např. Empedoklés a jeho prvky).

29 2. A. a. Jak? Aporie? Co to je? – Příklady.
6. Zda rody či poslední složky jsou principy věcí. Jenže přece… … jednotlivé se poznává definicemi (διὰ τῶν ὁρισμῶν) a rody jsou počátky definic  pak také nutně musejí být i počátky věcí. Odpověď?  Met. VII (Ovšem tentokrát odpověď nebude jednoznačná, protože dokonce ani u definice není možno zcela pominout látku.)

30 2. A. b. Původ aporií a jejich význam
Kde se takové problémy vůbec vzaly? Jde jednak o různé názory, které o těchto problémech měli jiní. Jednak o to, co zatím zůstalo mimo zkoumání. A proč se tím zabývat? Odhalení podstaty problému – bez důkladného promyšlení souvislostí to nelze. Identifikace cíle, tj. k čemu je třeba dospět. Podobně jako na soudu dokáže lépe rozhodnout problém ten, kdo vyslechl všechny důvody pro obě možnosti. Přinejmenším třetí bod odpovídá „filosofickému“ významu dialektiky.

31 2. A. b. Původ aporií a jejich význam
Shrnutí a zhodnocení: Přehled problémů či otázek, které má nejvyšší věda řešit. Přehled témat první filosofie vůbec: 1. aporie – identifikace předmětu vzhledem k druhům příčin. 2. aporie – identifikace předmětu vzhledem k oblastem filosofické reflexe (jsoucna a poznání). 6. aporie – hledání počátků jsoucna.

32 2. A. c. Další důležité aporie
3. aporie – zda jest o všech podstatách (jsoucnostech) jediná věda: Opět problém předmětu první filosofie – zabývá se vším jsoucnem (IV, 1) nebo jen nějakou částí (VI, 1; viz také XII, 1)? 4. aporie – zda se ta věda zabývá jenom podstatou či i jejími případky: Další určení předmětu, tentokrát z hlediska kategorií. 5. aporie – zda se příčinami mají nazývat jenom podstaty vnímatelné, či mimo ně ještě jiné (čistě „kritická“ aporie, pouze „A“, žádné „B“): Existují jen vnímatelné jsoucnosti, nebo vedle nich ještě jiné? Je pouze jeden rod jsoucností, nebo je jich více? 13. aporie – zda mimo matematické předměty a smyslové věci jsou nějaké odloučené druhy věcí: Ideje jako jsoucnosti jedinečné co do druhu i co do počtu. 12. aporie – zda čísla a tělesa, plochy a body jsou podstatami a principy či ne. (Aporie 5., 12. a 13. viz Met. XIII-XIV.)

33 2. A. c. Další důležité aporie
7. aporie – zda principy jsou nejvyšší rody či nejnižší: Nejobecnější (jedno a jsoucno), nebo to, co se bezprostředně dotýká jednotlivin a je dále nedělitelné (druh)? 11. aporie – zda jedno a jsoucno jsou podstatou a principem věcí: Platón X problém odvození smyslového světa z geometrie. 10. aporie – zda principy věcí pomíjejících a nepomíjejících jsou tytéž či různé: Jakým způsobem lze pomíjivost a nepomíjivost jsoucen vysvětlit odkazem na jejich počátky. 15. aporie – zda principy jsou něčím obecným či jsou něčím jednotlivým: A: Jsou-li obecné, nejsou οὐσίαι. B: Nejsou-li obecné, nemohou být předmětem vědění. 8. aporie – zda je možná věda, existují-li jenom jednotlivé věci, když předmětem vědění jest to, co je obecné: A: Neexistuje-li μορφὴ καὶ τὸ εἶδος mimo celek (jednotlivinu), nebude vědění. B: U kterých jsoucen bude takový odloučený tvar? Bude jeden pro celý druh?

34 2. B. Pojmy první filosofie – Met. V.
ἀρχή = počátek αἴτιον = příčina στοιχεῖον = prvek φύσις = přirozenost, příroda, (podstata) ἀναγκαῖον = nutné ἕν = jedno τὸ ὄν = jsoucno οὐσία = jsoucnost, podstata ταὐτόν, ἕτερον, διάφορον, ὁμοῖον = totožné, jiné, odlišné, podobné ἀντικείμενον = protikladné πρότερον-ὕστερον = dřívější-pozdější δύναμις = možnost, mohoucnost ποσόν = kvantita, množství ποιόν = kvalita, vlastnost πρός τι = vztažné, vztah τέλειον = dokonalé, úplné πέρας = mez, omezení καθ' ὃ = samo o sobě, podle čeho διάθεσις = rozpoložení ἕξις = držení, vlastnictví πάθος = trpnost στέρησις = zbavenost ἔχειν = mít τὸ ἔκ τινος εἶναι = být z něčeho μέρος = část ὅλον = celek κολοβόν = kusé γένος = rod ψεῦδος = omyl, klam συμβεβηκός = případek

35 2. B. Pojmy první filosofie – Met. V.
Ale kde jsou např. tyto termíny?! τόδε τι ὕλη μορφή τὸ τί ἦν εἶναι Ehm, to je přece uvedeno u οὐσία a καθ' ὃ! ἐνέργεια ἐντελέχεια εἶδος καθόλου U ὅλον… τὸ πρῶτον κινοῦν ἀκίνητον

36 2. C. Místo první filosofie v systému věd a její význam – Met. II., VI.
Filosofie jako teoretická věda usiluje o pravdu, praktická věda má za cíl výkon, dílo. Zatímco v praktických vědách je předmětem vztažné a aktuální, ve filosofii to je něco věčného. Poznat pravdu znamená poznat příčinu (αἰτία). Nejvýše pravdivé jsou počátky (ἀρχαί) věčných jsoucen – jsou jednak vždy pravdivé a jednak jsou příčinou všeho ostatního.

37 2. C. Místo první filosofie v systému věd a její význam – Met. II., VI.
Teoretické vědění: Fyzika věda o určitém druhu jsoucna (περὶ γένος τι τοῦ ὄντος); věda o jsoucnosti, která má v sobě počátek klidu a pohybu (περὶ οὐσίαν ἐν ᾗ ἡ ἀρχὴ τῆς κινήσεως καὶ στάσεως ἐν αὐτῇ); věda o jsoucnosti, která není odlučitelná od látky (οὐ χωριστή). (Ovšem jako jednotliviny – v pohybu či v klidu – jsou předměty fyziky odloučeny, tj. existují samy o sobě.) Matematika věda (aspoň některé její části) o předmětech nehybných (περὶ ἀκίνητα), ale ne odloučených (οὐ χωριστὰ), nýbrž existujících v látce (ὡς ἐν ὕλῃ); První filosofie (theologie) věda o nehybné jsoucnosti (οὐσία ἀκίνητος), tj. o nějakém jsoucnu o sobě, které není spojeno s látkou a je věčné (πρῶτον κινοῦν ἀκίνητον či nehybní hybatelé)


Stáhnout ppt "III. Metafyzika Metafyzika jako logika (IV.) Přehled obsahu Metafyziky"

Podobné prezentace


Reklamy Google