Téma Hypotézy ve výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Advertisements

Hodnotová orientace svobodné generace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Hypotézy ve výzkumu.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Struktura výuky.
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
PŘIPRAVUJEME KVANTITATIVNÍ VÝZKUM
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Koncipování empirického výzkumu
Metody pedagogické diagnostiky
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Inteligence a výběr partnera:
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Průřezová témata.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
PŘÍPRAVA UČITELŮ NA VEDENÍ ŽÁKŮ K SAMOSTATNOSTI A TVOŘIVOSTI Eva Mráziková Optometrie, 2010.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Metodologie 2: Lekce 3 Lenka Slepičková.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
Základy pedagogické metodologie VÝZKUMNÉ METODY - ŠKÁLY.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Hypotézy ve výzkumu Kateřina Vlčková Přednášky: Základy pedagogické metodologie.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Pedagogické disciplíny
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
MOTIVACE Zora Syslová.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Základy pedagogické metodologie
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Téma Hypotézy ve výzkumu Kateřina Vlčková Přednášky: Základy pedagogické metodologie

Význam hypotéz Výzkumný problém určuje základní orientaci výzkumu, ale nevyjadřuje dostatek informací ke směřování výzkumu. Je třeba formulovat hypotézy. Hypotézy jsou konkrétnější, rozmělní výzkumný problém na menší části, vedou celou linii výzkumu, potvrzují se či vyvrací (přijímají se či zamítají).

Formulace hypotéz Formulace výzkumného problému Jaký je vliv učitelova stylu vyučování na výkon žáků? Formulace hypotéz H1 U učitele ZŠ, který má nedirektivní styl vyučování, mají žáci pozitivnější postoj k jeho vyučovacímu předmětu než u učitele, který má direktivní styl vyučování H2 U učitele ZŠ, který má nedirektivní styl vyučování, mají žáci méně vědomostí než u učitele, který má direktivní styl vyučování.

Pravidla formulace hypotéz 1/ Hypotézy jsou vědecká tvrzení, formulují se jako oznamovací věty; nezaměňovat je s výzkumnou otázkou (problémem)! 2/ Hypotézy vyjadřují vztah alespoň dvou proměnných rozdíly (víc, častěji, silněji, výš, odlišné) vztahy (pozitivní, negativní souvislost, korelace) následky (čím – tím, jestliže –pak, jak – tak, když – pak,..) 3/ Hypotéza musí být testovatelná, musí se dát potvrdit nebo vyvrátit. Proměnné se musí dát měřit nebo kategorizovat: věk – 16, 17,..; pohlaví – žena, muž; oblíbenost (míra oblíbenosti na škále) X kvalita života – je třeba najít indikátory kvality života

Příklady správné a chybné formulace hypotéz Dobří učitelé využívají ve třídě humor. = výrok => přeformulovat do hypotézy (hypotéza vyjadřuje vztahy): Učitelé, kteří používají ve třídě humor, dosahují lepší učební výsledky než učitelé, kteří nepoužívají humor.

Příklady správné formulace různých druhů hypotéz rozdíly Žáci druhého ročníku mají školu raději než žáci pátého ročníku. Studium ve skupině přispívá ke zvýšení výkonu studentů. vztahy Mezi vzděláním rodičů a inteligencí dítěte je pozitivní vztah. následky Jak učitel zvýší počet pochval žáků, tak se žáci více naučí. Čím větší je kohezívnost skupiny, tím větší je její vliv na jednotlivé členy.

Příklady správné formulace hypotéz Dívky dosahují v testech jazykových schopností lepší výkony než chlapci. Autoritativní styl výchovy rozvíjí v menší míře tvořivost než demokratický styl výchovy.

Příklad chybně formulované hypotézy Špatné formulace Český denní tisk věnuje málo pozornosti problematice školy. Absolventů gymnázií je na vysokých školách více než jiných absolventů. Předpokládáme, že se ne vždy používají adekvátní formy spolupráce školy s rodinou. Přeformulovat!! Adekvátní formy spolupráce rodiny a školy se vyskytují méně často než neadekvátní formy. (správná formulace)

Další chyby při formulaci hypotéz formulace je příliš složitá a dlouhá, hypotézy obsahují příliš mnoho proměnných, přičemž jsou mezi nimi nejasné vztahy vícero hypotéz, nad nimž není jedna hlavní, mezi nimiž není dostatečný vztah nepotvrzení hypotézy dané špatným výběrem hypotézy Pozor: nebo teorie platí jen pro určité podmínky (věk, velikost obce, kvalita učitele) => velmi cenné, že se to upřesní!

Příklad špatného formulování hypotézy Chybná formulace hypotézy dle bodů a, b (formulace je příliš složitá a dlouhá, hypotézy obsahují příliš mnoho proměnných, přičemž jsou mezi nimi nejasné vztahy) Hudební aktivita žáků 2. - 7. ročníku ZŠ se zvyšuje, když se v plné míře využívá soustava hudebních činností zakotvených v současné koncepci vyučování, kterými učitelé tvořivě aktivizují žáky, využívají metody, formy, prostředky přiměřené věku přispívající k efektivnímu rozvoji hudebnosti a žákovy osobnosti vůbec. Rozmotání nepomůže, žádný výrok neobsahuje dvě proměnné: Když se v plné míře využívá soustava hudebních činností podle současné koncepce vyučování, hudební aktivita žáků se zvyšuje. Učitelé pracující podle současné koncepce vyučování tvořivě aktivizují žáky. Učitelé v hudebních činnostech využívají metody, formy a prostředky přiměřené věku. Tyto hudební činnosti přispívají k efektivnímu rozvoji hudebnosti žáka. Tyto hudební činnosti přispívají k efektivnímu rozvoji osobnosti žáka vůbec.

Příklad vícera hypotéz s jednou hlavní hypotézou Vyučování podle čítanky autorky Virgovičové způsobuje méně chyb ve čtení žáků než vyučování podle čítanky Němčíkové-Němčíka. H1: ………… méně chyb ve čtení písmen ……….. H2: ……………………………….slabik ……….. H3: ……………………………….vět ……………