Výchova v rodině 3.část Mgr. Ludmila Šprachtová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obecná a vývojová psychologie dne
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina.
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova 7. ročník
Rozdíly mezi osobnostmi
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Zdravá škola.
SOS dětské vesničky.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Přetrvává stejný postoj k dítěti
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Rodina dítěti zprostředkuje Významné modely chování
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Rodina a typologie rodin
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s rodinou 4
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Rodina jako sociální instituce
Diagnostika rodinného prostředí žáka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Psychologie výchovy a vzdělávání
Socializace Kejřová.
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Sociální psychologie.
Rodinná politika Sociální politika II.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výchova v rodině 3.část Mgr. Ludmila Šprachtová

Hlavním posláním rodiny je příprava jedince na jeho pozdější zařazení do společnosti Za hlavní rysy kvalitně fungující rodiny považujeme: vysoký stupeň soudržnosti a spolupráce v rodině a to mezi všemi členy navzájem emočně pozitivní vztahy otevřenou, upřímnou a srozumitelnou komunikaci mezi všemi členy rodiny vzájemný respekt všech členů navzájem proměnlivou dělbu rolí, při které se respektuje zralost i zájmy jednotlivých členů rodiny dynamiku vztahů schopnost a dovednost rodiny překonávat zátěžové a konfliktní situace oporu rodiny v širším sociálním zázemí

Význam rodinného prostředí pro rozvoj osobnosti dítěte, podmínky rodinné výchovy Rodina dítěti zprostředkuje Významné modely chování Systém, jak se orientovat v okolním světě Jistotu, stabilitu zázemí i dostatek podnětů Identifikační vzory obou pohlaví Sebedůvěru Jasný vztahový rámec vůči ostatním lidem, světu obecně i vůči sobě samému Vztahy v rámci rodiny Rodičovská dyáda Vztahy k sourozencům Prarodiče

Význam rodinného prostředí pro rozvoj osobnosti dítěte, podmínky rodinné výchovy materiálně-ekonomické demograficko-psychologické kulturně - pedagogické

Materiálně - ekonomické otázka zařazení rodiny a jejích aktivit do ekonomického makrosystému společnosti, individuální spotřeba rodiny jako součást životního způsobu rodiny a z toho plynoucí aspekty, problematika zaměstnanosti rodičů, otců i matek a vliv této skutečnosti na děti, vliv techniky a technických prostředků na život současné rodiny a některé další otázky, např. materiální podmínky pro zájmovou činnost dětí, pro přípravu dětí do školy a podobně.

Demograficko-psychologické Jsou těžištěm působení na dítě a na celkovou kvalitu rodiny. Utváří povahové, mravní a volní vlastnosti. přirozenou strukturu rodiny a aspekty vyplývající z působení otcovského, mateřského, sourozeneckého a prarodičovského, vnitřní stabilitu rodiny jako základnu emocionální atmosféry rodinného prostředí a předpoklad existence a přirozeného rozvíjení všech dimenzí rodinného života.

Kulturně - pedagogické hodnotová orientace a vzdělání rodičů, míra pedagogizace rodinného prostředí - výchovný styl - sjednocení výchovného stylu v rodině - vztahy se školou

FEMINIZACE stejné mzdy žen a mužů za stejnou práci; stejné příležitosti a stejný přístup ke vzdělání mužů a žen; společné formy péče o děti; právní a finanční nezávislost všech žen; ochrana všech žen bez ohledu na jejich status před  jakýmikoliv formami násilí; přeformulování všech zákonů, ale i přestrukturování   institucí, které zvýrazňují mužskou dominanci a   umožňují agresi mužů vůči ženám (Velký   sociologický slovník, 1996, s. 308 – 309).

Postavení dítěte v rodině dříve a v současnosti PRAVĚK (období infanticidy do roku 374) dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota STAROVĚK přetrvává stejný postoj k dítěti STŘEDOVĚK hodnota dítěte stoupla – je bráno jako člověk, malý dospělý (křesťanství) HUMANISMUS bezvýhradná kázeň, tělesné tresty „…nemají ani duševní činnosti ani zřetelné tělesné tvary, které by je činily hodnými lásky a nikdy jsem nestrpěl, aby byly krmeny v mé přítomnosti“ (M. de Montaigne)

NOVOVĚK J.Á.Komenský – láska k dítěti, respektování dětské přirozenosti = kvalita celé společnosti OSVÍCENECTVÍ J.J.Rousseau – zakladatel NATURALISMU (přirozená výchova ve shodě s přírodou) OBDOBÍ ZVÝŠENÉHO ZÁJMU O DÍTĚ (1. polovinu 20. století) - podporuje začleňování dítěte do společnosti, zvyšuje se hodnota dítěte, snaha pomoci dětem z chudých zemí, postižených hladem a nemocemi stále větší snaha o poznávání vývoje dítěte a jeho potřeb, rozvinula se síť speciálních vědních oborů zabývajících se dětským věkem novou kvalitu pro postavení dítěte přinesla Ženevská deklarace práv dítěte schválená v roce 1924, v ní jsou shrnuty základní principy, které dítě chrání před vykořisťováním a zajišťující mu optimální tělesný i mentální rozvoj. V roce 1959 vyšla nová verze – Charta práv dítěte, která upravila i práva dítěte před narozením

OBDOBÍ PODPORY A POMOCI DÍTĚTI (přelom 20. a 21. století) - dítě se stává partnerem dospělému, především rodičům dítěti se přiznávají všechna nebo téměř všechna práva ve shodě s Listinou lidských práv a svobod, je plnohodnotnou lidskou osobností mezinárodní dohoda Úmluva o právech dítěte, kterou podepsalo již 172 států (ČR v roce 1989)

Čtyři pásma funkčnosti rodiny: funkční rodina – nenarušená, schopná zabezpečit dítěti dobrý vývoj a prosperitu, problémová rodina – s výskytem poruch některých funkcí, které však vážněji neohrožují rodinný systém a vývoj dítěte v něm. Rodina je schopna řešit tyto problémy sama nebo s pomocí jiných, dysfunkční rodina – s výskytem vážnějších poruch některých nebo všech rodinných funkcí, které bezprostředně ohrožují rodinu jako celek a především vývoj dítěte; tato rodina potřebuje soustavnou pomoc ze strany odborníků, afunkční rodina – poruchy jsou takového rozsahu a kvality, že rodina přestává plnit svůj základní účel. Dítěti závažným způsobem škodí nebo dokonce ohrožuje jeho existenci; řešením je umístění dítěte v náhradní rodinné výchově (Dunovský, 1986, s. 38).

Rodina jako primární socializační prostředí V rodině probíhá tzv. primární socializace – realizuje se v ní první kontakt dítěte se společností a kulturou. Rodina je základním životním prostředím dítěte. Obklopuje dítě Promítá se do něho Odráží se v jeho vlastnostech, v jeho chování, jednání

Co je socializace Socializaci osobnosti můžeme definovat jako proces utváření a vývoje člověka působením sociálních vlivů a jeho vlastních aktivit, kterými na tyto sociální vlivy odpovídá: vyrovnává se s nimi, podléhá jim či je tvořivě zvládá (Helus, 2008, s.71) K socializaci dochází Začleňováním člověka do mezilidských vztahů Zapojováním člověka do společných činností Integrováním člověka do společensko-kulturních poměrů Psychické socializační procesy Raná symbiotická vazba Zvnitřňování na základě identifikace (ztotožňování) Učení zpevňováním Kognitivní sociální učení má dva projevy: observační učení a socializační autoregulaci

Nedostatečná socializace dítěte Socializace: funkčí nefunkční Nedostatečná socializace dítěte Příběh Kamaly a Amaly Kašpar Hauser Současný příběh

Rodina jako primární socializační prostředí Funkce rodiny vzhledem k dítěti a jejich selhávání (Helus, 2007,s. 149) Rodina uspokojuje základní, primární potřeby dítěte v raných stádiích jeho života. Rodina uspokojuje velice závažnou potřebu organické přináležitosti dítěte: Dítě má silnou potřebu jistoty, že patří do spolehlivých a láskyplných mezilidských vztahů v rámci své rodiny. Rodina skýtá již od nejútlejšího dětství akční prostor, tzn. Prostor pro jeho aktivní projev, činnou seberealizaci, součinnost s druhými. Rodina postupně uvádí dítě do vztahu k věcem rodinného vybavení. Rodina výrazně určuje prvopočáteční prožitek sebe sama jako chlapce či dívky. Rodina skýtá dítěti bezprostředně působící vzory a příklady. Rodina v dítěti zakládá, upevňuje a dále rozvíjí vědomí povinnosti, zodpovědnosti, ohleduplnosti a úcty jako něčeho samozřejmého. Rodina otevírá dítěti příležitost vejít do mezigeneračních vztahů a tím hlouběji proniknout do chápání lidí různého věku, různého postavení, založení. Prostřednictvím rodičů, prarodičů, starších sourozenců, příbuzných a přátel rodina navozuje v dítěti představu o širším okolí, o společnosti, o světě. Rodina je dětem a dospělým prostředím, kde se mohou svěřit, očekávat moudré vyslechnutí, radu a pomoc – je útočištěm v situacích životní bezradnosti.

Rodiny stabilizované, funkční Kategorizace rodin z hlediska jejich plnění funkcí při socializaci dítěte Rodiny stabilizované, funkční Funkční rodina s přechodnými, více či méně vážnými problémy Rodiny problémové Rodiny dysfunkční Rodiny afunkční

Ad 2) Funkční rodina s přechodnými, více či méně vážnými problémy Nezralá rodina Přetížená rodina Ambiciózní rodina Perfekcionistická rodina Autoritářská rodina Rozmazlující (protekcionistická) Rodina nadměrně liberální a improvizující Odkládající rodina Disociovaná rodina

Průběh socializace v období od tří do šesti let Socializační proces zahrnuje v tomto období tři vývojové aspekty (podle Langmeiera, Krejčířové, 1998, s. 89-100): Vývoj sociální reaktivity, tj. vývoj bohatě diferencovaných emočních vztahů k lidem v bližším i vzdálenějším společenském okolí. Vývoj sociálních kontrol a hodnotových orientací. Jedná se o vývoj norem. Osvojení sociálních rolí

DEPRIVACE Z VNĚJŠÍCH SOCIÁLNĚ EKONOMICKÝCH A KULTURNÍCH PŘÍČIN (neúplné rodiny, rodiče často mimo domov, nízká ekonomická nebo kulturní úroveň rodiny, která neposkytuje dostatek podnětů pro přirozený vývoj dítěte) Z VNITŘNÍCH (psychických) PŘÍČIN (zájmové zaměření rodičů, charakterová nevyzrálost, duševní poruchy)

Náhradní rodinná péče 1. Adopce (osvojení): „zrušitelná“, tj 1. stupně „nezrušitelná“, tj 2. stupně 2. Pěstounská péče: - individuální (příbuzní, cizí osoby) skupinová (velké pěstounské rodiny, pěstounské páry, SOS vesničky)

Právní postavení rodiny Právní rámec vzniku manželství a posléze rodiny vymezuje zákon č.94/1963 Sb. o rodině ve znění pozdějších předpisů. Mimo jiné poukazuje na některé povinnosti a práva ve vztahu k vlastnímu dítěti. §1 odst.1 říká: „Manželství je trvalé společenství muže a ženy založené zákonem stanoveným způsobem“. Odst.2: „Hlavním účelem manželství je založení rodiny a řádná výchova dětí“. §32 odst.1: „Rozhodující úlohu ve výchově dětí mají rodiče. Rodiče mají být svým osobním životem a chováním příkladem svým dětem“. (V praxi se však poměrně často setkáváme s případy, kdy jsou děti doma svědky neuváženého chování, jakými jsou projevy neúcty, ponižování, násilí, agresivity, podvádění, nedodržování společenských norem. Svůj podíl na takovém chování rodičů mají jejich přenesené vzorce chování z původní rodiny, podceňování učení se sociálních rolí dítěte od rodičů napodobováním, či nesoulad žitých norem s normami preferovanými společností.) Odst.2: „Rodiče mají být svým osobním životem a chováním příkladem svým dětem“. §33: „Na výchově se podílí i manžel, který není rodičem dítěte, za předpokladu, že s ním žije ve společné domácnosti“. §34 odst.1: “Rodičovská zodpovědnost náleží oběma rodičům“. (V praxi často vidíme, jak větší část této odpovědnosti leží na matce.) Odst.2: „Jestliže jeden z rodičů nežije , není znám nebo nemá způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu, náleží rodičovská zodpovědnost druhému rodiči. Totéž platí, je-li jeden z rodičů zbaven a nebo je-li výkon jeho rodičovské zodpovědnosti pozastaven“.

Literatura ČÁP, J., MAREŠ, J: Psychologie pro učitele.Praha: Portál 2001. FONTAINE, S.: Místo na slunci. Praha: Arcadia a Tereza 1994. GILLERNOVÁ, I., MERTIN, V.: psychologie pro učitelky mateřských škol. Praha: Portál 2003. ISBN 80-7178-799-X HELUS, Z.: Sociální psychologie pro pedagogy. Praha: Grada 2008. ISBN 978-80-247-1168-3 DRTILOVÁ, J., KOUKOLÍK, F.: Zlo na každý den. Život s deprivanty I. Praha: Galén 1996. ISBN 80-7262-088-6 DRTILOVÁ, J., KOUKOLÍK, F.:Základy stupidologie. Život s deprivanty II. Praha: Galén 2002. ISBN 80-7262-078-9 DRTILOVÁ, J., KOUKOLÍK, F.: Vzpoura deprivantů, nestvůry, nástroje, obrana. Praha: Galén 2006. ISBN 80-7262-410-5 FROMM, E.: Umění milovat. Praha: Nakl. J. Šimona 1996. KOUKOLÍK, F.: Sociální mozek. Praha: Karolinum 2006. ISBN 80-246-1242-9 LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D.: Vývojová psychologie. Praha. Grada 1998. ISBN 80-7169-195-X LANGMEIER, J, MATĚJČEK,Z.: Psychická deprivace v dětství. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství 1968. LANGMEIER, J, MATĚJČEK,Z.: Výpravy za člověkem. Praha: Odeon 1981. ŠULOVÁ, L.: Raný psychický vývoj dítěte. Praha: Karolinum 2005. ISBN 80-246-0877-4. ŠULOVÁ, L.: Doplňovaná publikace: Problémové dítě a hra (studijní texty). Praha: Raabe 2002 až 2009