SCHIZOFRENIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kleine – Levinův syndrom
Advertisements

Neurózy, psychózy, rané poruchy
Schizofrenní poruchy MUDr. Helena Reguli.
Schizofrenie Iva Dudová Dětská psychiatrická klinika
ZÁVAŽNÉ EMOČNÍ PORUCHY V DĚTSKÉM VĚKU A DOSPÍVÁNÍ
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
o.s. Péče o duševní zdraví
Časné psychózy MUDr. Petr Příhoda
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Poruchy nálady – klasifikace, klinický obraz, průběh
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Co je to psychóza? Schizofrenie – prototyp psychotického onemocnění.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Schizofrenie a LSD Lucie Hřivnová
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Schizofrenie (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Schizofrenie, zařazení dle klasifikace.
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
Klasifikace duševních poruch
Akutní psychotické poruchy, první pomoc
Hlavní poruchy myšlení
Deprese Diagnostika a léčba
Afektivní poruchy MUDr. Helena Reguli.
Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy (F 20-29)
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Schizofrenie Jan Decker – 3A.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Další psychotické poruchy
Závislosti Psychoaktivní látka ovlivňuje psychiku
Specifické dětské diagnózy
Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN Brno
Schizofrenie PSY 442 Speciální psychiatrie
Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy Psychózy
Základní principy geriatrie
Seminář Trauma.
Schizofrenie MUDr. Radovan Přikryl, Ph.D. Mgr. Hana Kučerová Psychiatrická klinika LF MU Brno.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
MUDr. Radovan Přikryl, Ph.D. Psychiatrická klinika LF MU Brno
Symptomatické poruchy řeči u dětí s mentálním postižením
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Psychotické poruchy Jaké konkrétní poruchy lze zařadit mezi psychotické poruchy ? Jaké jsou základní symptomy psychotických poruch ? Co jste slyšeli.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
SCHIZOFRENIE MUDr. Michaela Mayerová Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno V prezentaci je použito mnoho z prezentace prof. Přikryla “Schizofrenie”.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy (F 20-29)
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
SCHIZOFRENIE pro mediky – zkrácená verze přednášky, základní informace
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Psychiatrické vyšetření
Schizofrenní poruchy MUDr. Helena Reguli.
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Základní pojmy speciální pedagogiky
Tomáš Volf, Anna Svobodová
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

SCHIZOFRENIE

Co to je … ? schizofrenie patří do skupiny psychotických poruch schizofrenie je specificky lidské onemocnění dosud neznámé etiologie projevující se poruchami myšlení, jednání, vnímání, emocí a vůle onemocnění je rozšířeno po celém světě, jeho celoživotní prevalence je asi 1% počátek obvykle mezi 16. a 25. rokem onemocnění heterogenní etiologie

Psychosociální pojetí etiologie (jedna z koncepcí) formulována 4 kritéria pro stres indukující schizofrenii (stres je spouštěcí nikoli rozhodující faktor!): situace vyžadující akci nebo rozhodnutí složitost, dvojznačnost či nejasnost informací poskytovaných k vyřešení úkolu situace vyžadující akci nebo rozhodnutí přetrvává, aniž byla vyřešena osoba nemá možnost „úniku“

Jaké příznaky to jsou … ? Nejčastější symptomy: ztráta náhledu sluchové halucinace vztahovačnost podezřívavost plochá emotivita halucinace druhé osoby bludné ladění persekuční bludy cizí (vkládané) myšlenky ozvučené myšlenky

Diagnostická kritéria přítomnost alespoň jednoho z následujících příznaků v trvání delším než 1 měsíc: slyšení vlastních myšlenek a intrapsychické halucinace bludy kontrolovatelnosti a ovlivňování, případně prožitky pasivity a přesvědčení o tom, že je subjekt ovládán psychotickými prožitky halucinované hlasy, které komentují chování pacienta, případně o něm rozmlouvají bludná přesvědčení, která se vymykají dané kultuře pokud není přítomen některý z předchozích příznaků, pak přítomnost alespoň dvou z příznaků následujících: přetrvávající halucinace formální poruchy myšlení (inkoherence, zárazy, neologismy) katatonní projevy negativní příznaky v podobě apatie, alogie (ochuzení řeči, autismus, emoční oploštění až vyhaslost) nápadné změny v chování (ztráta citových vztahů, zájmů, sociální stažení, nečinnost)

Jaká je dynamika onemocnění? schizofrenie může probíhat: chronicky bez přechodného zlepšení v atakách s narůstajícím nebo stabilním defektem v atakách s částečnou nebo úplnou remisí co se týče důsledků: cca 1/3 žádné důsledky cca 1/3 opakované epizody cca 1/3 degradace, defekt osobnosti (postpsychotický defekt)

Jaké jsou typy … ? Paranoidní schizofrenie – jde o nejčastěji se vyskytující typ. Obvykle se objevuje spíše ve vyšším věku a charakteristické jsou hlavně pozitivní příznaky – bludy a halucinace. Dotyčný se může cítit ohrožen jinými lidmi, silně žárlí nebo cítí se pronásledován atp. Prognóza je relativně dobrá. Simplexní schizofrenie – může se projevit už kolem 15. roku věku a je tvořena spíše negativními symptomy: citovou otupělostí, abulií a anhedonií. Tato forma má v mnoha případech tendenci chronifikovat. Hebefrenní schizofrenie – začíná u mladých lidí (cca do 20 let). Mezi její projevy patří zanedbávání povinností, časté používání vulgarismů, plané filozofování, hloupé vtipkování, zvláštní myšlení a celkově podivně podivínství. Katatonní schizofrenie – je poměrně vzácná, tvoří asi setinu všech případů schizofrenie. Typické je narušení v oblasti motoriky (pohybů). Má dvě podoby – stuporózní a produktivní. Nediferencovaná schizofrenie – je směsí příznaků, přičemž nelze přiřadit žádnému výše zmíněnému typu (např. kombinace hebefrenní a katatonní formy). Reziduální schizofrenie – takto se označuje chronická, na léčbu příliš nereagující forma schizofrenie.