Pomůcky pro zrakově postižené

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Jehličkové tiskárny.
Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Olga Václavová, knihovna ETF
Nástroj pro prezentace
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Nástroj pro prezentace
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_157_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základní umělecká škola Sologubova 9/A, Ostrava – Zábřeh, příspěvková organizace Studijní zaměření: Výtvarný obor Návrh textu ŠVP.
Obrázky poskytla firma Complex,
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
Specielní učebna a kabinet fyziky na ZŠ
Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Téma: ​ Práce s výukovým materiálem a učebními pomůckami teorie a praxe Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem do oboru "Masér sportovní a rekondiční"
Seznam OVM Přístupnost webových stránek Ing. Jaroslav Parma.
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
TISK. TEPELNÉ TISKÁRNY Tiskárny malých rozměrů PROVOZ TISKÁREN n probíhá pomocí zahřátých miniaturních odporových tělísek, které se dotknout tepelně.
Jak na Prezentace? Power Point ZŠ Jiráskova Benešov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 2.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
Bitmapová a Vektorová grafika
SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OFTALMOPEDIE Historie
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
VY_32_INOVACE_In 6.,7.18 PowerPoint - Zásady pro zpracování počítačové prezentace Anotace: Žák se seznámí se zásadami zpracování počítačové prezentace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
INFORMATIKA 7 Fonty písma
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
INFORMATIKA 8 Skenování a tisk III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Nástroj pro prezentace
NÁZEV:VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Kvalitní a efektivní vzdělávání pro žáky ŠKOLA:Střední škola polygrafická,
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
vertikální komunikace
Zásady tvorby prezentace
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
VYUŽÍVÁNÍ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ PRO ŽÁKY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara Vídeňská 28, Praha 4 MgA. Dalimil Vrtal – zástupce.
Vektorová grafika (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení.
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.
Tiskárny Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_23_Tiskárny Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Nástroj pro prezentace
Výchova k občanství 7.ročník
Ochranné prvky bankovek
Inf Prezentace informací
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_07_Topografie
Potřebují knihovny LOGO?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Transkript prezentace:

Pomůcky pro zrakově postižené Vypracoval: Bc. Roman Trantina

Co by měl brát učitel v úvahu při práci se zrakově postiženými: Druh a stupeň postižení. Slabozrací x nevidomí žáci apod. Dostatek osvětlení – dostatečná intenzita světla, individuální přisvícení, světlo nesmí oslňovat… Pracovní prostředí žáka – sklopná lavice, místo ve třídě, ze kterého bude žák vidět na tabuli, místo u okna…

Zásady při práci se slabozrakými žáky: Písmo Zvětšené Kontrastní Pokud možno bezpatkové

Pomůcky pro zrakově postižené – z pohledu učitele Zvětšené texty - černotisk Sešity s výraznými linkami, zpravidla s větší šířkou než běžné sešity Fixy či pastelky s výraznou stopou Barevné kontrastní záložky Zvýrazňovací fólie Rýsovací pomůcky, které mají zvýrazněnou stupnici

Pomůcky pro zrakově postižené – z pohledu učitele Braillovo písmo Reliéfní obrázky Reliéfní mapy Audio technika – CD přehrávač, MP3 Braillská tiskárna Tiskárna leriéfních obrázků P.I.A.F. Dymo kleště

Reliéfní mapy

Reliéfní mapy

Braillská tiskárna Brailská tiskárna Index Everest - umožňuje oboustranný tisk textu na papír v kvalitním šestibodovém nebo osmibodovém brailském písmu, tisk grafiky, grafických znaků či reliéfní tisk latinky.

P.I.A.F. - tepelná tiskárna reliéfních obrázků P.I.A.F. je stroj pro výrobu reliéfních obrázků na speciální (vzpěnovací) papír. Produktem je hmatný obrázek, který věrně kopíruje černotiskovou konturu předlohy a umožňuje zrakově postiženým uživatelům zlepšit vnímání obrázků či získat prostorovou představu. Hmatný reliéf vystupuje z plochy speciálního papíru a lze tedy tímto způsobem zhotovovat mapy, pomůcky pro matematiku a obecně zlepšovat prostorovou představivost.

Dymo kleště slouží ke zhotovení nalepovacích štítku v bodovém písmu, např. pro popis kazet, disket, CD, skleniček či pořízení orientačních značek jednotlivé znaky volíte otáčením číselníku a stiskem rukojeti vyrazíte do dymo pásky pro uživatele, kteří znají bodové písmo, jsou polohy číselníku označeny v Braillu pro uživatele, kteří neznají bodové písmo, jsou polohy číselníku označeny latinkou lze používat s dymo páskou 9 mm nebo 12 mm

Reliéfní učebnice

Pomůcky do matematiky

Zajímavé odkazy www.is.braillnet.cz www.spektravox.cz Díky za pozornost