Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých"— Transkript prezentace:

1 Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Prvky používané pro usnadnění samostatného pohybu nevidomých a slabozrakých osob. Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých

2 Dělení: Akustické prvky Hmatné prvky Vizuálně kontrastní prvky
Dálkové vysílače VPN Orientační hlasové majáčky Povelová souprava na MHD Semafory Informační panely Hmatné prvky Umělá vodící linie Signální a varovné pásy Braillské štítky Vizuálně kontrastní prvky

3 Akustické prvky Dálkové vysílače VPN 01 a 03.
Nejčastější pomůckou používanou při samostatném pohybu zrakově postižených osob je, vedle bílé hole, také vysílač povelů pro nevidomé VPN 01 – samostatný a VPN 03 – zabudovaný v bílé holi. Jejich prostřednictvím se aktivují akustická zařízení, která bývají umístěna na budovách, vstupech do podchodů, vozidlech MHD, semaforech apod.

4 Akustické prvky Orientační hlasové majáčky
Orientační hlasové majáčky se používají na vstupech do veřejnosti přístupných budov, úřadů, podchodů apod. Obsahují dvě fráze – obecnou a rozšiřující - aktivují se stiskem tlačítek 1 a 2 na vysílačích VPN.

5 Akustické prvky Povelová souprava na MHD
Také dopravní prostředky MHD k nám mluví pomocí externích hlásičů, ty se aktivují stiskem tlačítka 3, stiskem tlačítka 4 pak dáme řidiči signál o našem úmyslu nastoupit do vozidla.

6 Akustické prvky Semafory
Nejpoužívanějším akustickým prvkem je klepání na semaforech světelné signalizace. Pomalé klepání značí červenou, rychlé zelenou. Používá se nejen na silničních, ale i na železničních přechodech, zde je pak signál cca o 1 oktávu vyšší (cca 1000 MHz.), zvuk připomíná spíše pípání.

7 Akustické prvky Informační panely
Pomocí vysílačů VPN je také možno aktivovat akustické informační systémy na přestupních uzlech IDS JMK, nebo se zaregistrovat do lístkových systémů na poštách.

8 Hmatné prvky Umělé vodicí linie
Umělé vodicí linie tvoří podélné drážky nebo žebra. Nahrazují přirozenou vodicí linii tam, kde není k dispozici. V interiérech se pro tyto účely používají také kovové či plastové lišty.

9 Hmatné prvky Signální a varovné pásy
Jsou tvořeny dlažbou s tzv puntíkovým profilem. Účelem signálního pásu je nasměrovat nevidomého do správného směru chůze. Varovný pás pak odděluje chodník od vozovky, v místě sníženého obrubníku. Použitý materiál je kámen, beton či plast.

10 Hmatné prvky Braillské štítky
Informační deficit pomáhají nevidomým zmírnit informace v bodovém písmu, kterým je možné označovat např. zastávkové stojany, výstupy z podchodů na nádražích, dveře kanceláří na úřadech apod.

11 Vizuálně kontrastní prvky
Osoby slabozraké, případně se zbytky zraku, pak využívají tzv. vizuálně kontrastní prvky, které zajišťují lepší viditelnost předmětů v místech, která jsou opticky příliš jednolitá nebo splývají s okolím. Jsou to například jasně označené hrany schodů, kontrastní označení podpěrných sloupů (např. v podchodech), označení prosklených ploch v nádražních halách a obchodních centrech apod.

12 Vizuálně kontrastní prvky
Také font a barva písma na informačních panelech, na prostředcích MHD apod., musí být vůči pozadí dostatečně kontrastní a dobře čitelná i pro silně slabozraké osoby.

13 Přehled prvků pro vytváření prostředí usnadňujícího samostatný pohyb nevidomých a těžce zrakově postižených osob zpracoval Josef Konečný TyfloCentrum Brno o. p. s. tel.:


Stáhnout ppt "Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých"

Podobné prezentace


Reklamy Google