Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výchova k občanství 7.ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výchova k občanství 7.ročník"— Transkript prezentace:

1 Výchova k občanství 7.ročník
Bankovky a jejich ochranné prvky

2 Ochranné prvky na českých bankovkách
Jsou to: - vodoznak, - ochranný proužek, - ochranná vlákna, - soutisková značka, - skrytý obrazec, - opticky proměnlivá barva, - ochranný pruh, - mikrotexty.

3 Vodoznak Umožňuje vytvoření dvojrozměrného nebo trojrozměrného obrazce, který je viditelný proti zdroji světla.

4 Ochranný proužek Je kovový nebo pokovený plastový proužek materiálu o šířce 1-2mm, je zapracován do hmoty papíru při jeho výrobě.

5 Ochranná vlákna na bankovce
Jsou na bankovkách chaoticky rozmístěna po celé jejich ploše. Jsou to okem viditelná šestimilimetrová vlákna, která reagují na UV světlo.

6 Soutisková značka (průhledka)
U našich bankovek je kruhová a je tvořena stylizovanými písmeny ČR. Tvoří motiv na lícové i rubové straně, který je kompaktní z obou stran jako celek.

7 Skrytý obrazec Představuje motiv viditelný okem při určitém úhlu pohledu (sklopení bankovky a úhel dopadajícího světla).

8 Opticky proměnlivá barva
Obraz, který je touto barvou vytištěn, mění barvu podle úhlu naklopení bankovky (př. zlatá na zelenou).Používá se u bankovek s nominální hodnotou 1000 Kč; 2000 Kč; Kč.

9 Ochranný pruh (iridiscentní)
Nachází se na lícní straně v pravé části bankovky a vystupuje při sklopení. Pruh je duhově proměnlivý.

10 Mikrotexty Kopírovací stroje mikrotexty nedokáží napodobit. K tisku mikropísma se používá technika ofsetového tisku nebo hlubotisku-tisknou se linky, vyplňují obrazce nebo se u nich obrazec skládá. Ověření bankovky pomocí lupy nebo pouhého oka.

11 Vyhledání ochranných prvků na bankovce: - požádejte rodiče o zapůjčení bankovky a pokuste se najít co nejvíce ochranných prvků; - zkuste najít ochranné prvky i na jiných bankovkách nominální hodnoty nebo měny jiného státu; - využijte tu bankovku, která je Vám právě dostupná.

12 Zdroje: Navrátilová, P. Finanční gramotnost. Kralice na Hané, Media computers s.r.o, ISBN


Stáhnout ppt "Výchova k občanství 7.ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google