Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0200 Číslo materiálu VY_62_INOVACE_20_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0200 Číslo materiálu VY_62_INOVACE_20_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0200 Číslo materiálu VY_62_INOVACE_20_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla Macillisová Tematický celek Management Ročník 4. ročník Datum tvorby červen 2012 Anotace výkladová látka Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Peníze 3.3.

3 Každé zboží má: a)užitnou hodnotu b)směnnou hodnotu Užitná hodnota - mění se vzhledem k podmínkám, okolnostem, závisí na věku určité skupiny obyvatel, na postavení obyvatel, zaměstnáni, … Př. na Sahaře nemají lyže užitnou hodnotu. Směnná hodnota - každý produkt lze vyjádřit mírou splnění potřeby kupujícího v porovnání k jiné hodnotě - jedno zboží může být směněno za druhé = v současnosti vyjádřeno v penězích Mušle Kauri – nejstarší platidlo 4.4.

4 Funkce peněz 1. měřítko cen – hlavní funkce, míra hodnot 2. oběživo (prostředek směny) – koloběh peněz umožňuje nákup a prodej za hotové 3. platidlo – placeny dluhy, uhrazovány závazky 4. uchovatel hodnoty – fungují jako poklad (můžeme uchovávat na pozdější dobu 5. mezinárodní platidlo – peníze volně směnitelné, konvertibilní, nekonvertibilní Australský dolar Euro Japonský jen Britská libra Americký dolar 5.5. 6.6. 7.7. 8.8. 9.9.

5 Bankovky a mince České republiky Zákonná měnová jednotka: koruna česká (Kč) - platnost od 1. ledna 1993

6 Současné bankovky ČR Stokoruna: český král a římský císař Karel IV Dvousetkoruna: český reformátor školství světového formátu Jan Amos Komenský Pětisetkoruna: česká spisovatelka Božena Němcová

7 Tisícikoruna: čelní představitel českého národního obrození František Palacký Dvoutisícikoruna: slavná česká operní pěvkyně Ema Destinová Pětitisícikoruna: první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk

8 Současné mince ČR Korun: hrana kulatá a vroubkovaná, 80 vroubků Dvoukoruna: hrana zaoblená a hladká, 11 hran Pětikoruna: hrana kulatá a hladká

9 Desetikoruna: hrana kulatá a vroubkovaná, 144 vroubků Dvacetikoruna: hrana zaoblená a hladká, 13 hran Padesátikoruna: hrana kulatá a hladká

10 Ochranné prvky na českých bankovkách Vodoznak Je zřetelně viditelný, jestliže se na bankovku podíváme proti světlu. Ochranný proužek Proužek z umělé metalizované hmoty zapuštěný do papíru, široký 3 mm, který na lícní straně vystupuje vždy ve čtyřech intervalech na povrch papíru.

11 Ochranná vlákna V papíru zapuštěná okem viditelná vlákna oranžové barvy v délce 6 mm. Nejlépe zřetelná jsou na bílých okrajích bankovky. Soutisková značka Z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé strany část zbývající. V průhledu proti světlu je značka vidět celá a její jednotlivé linky na sebe přesně navazují. Soutisková značka je kruhová a tvoří ji písmena "ČR".

12 Skrytý obrazec Stane se viditelným tehdy, sklopíme-li bankovku ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla. Tvoří ho vždy číslo označující nominální hodnotu bankovky. Z delší strany bankovky je obrazec. Opticky proměnlivá barva Tento ochranný prvek je založen na optickém efektu. Šestiúhelník s hlavou českého lva vytištěný speciální tiskovou barvou mění své zbarvení v závislosti na tom, v jakém úhlu se bankovka sklopí proti dopadajícímu světlu. Zlatá barva, kterou vidíme při běžném čelním pohledu na bankovku, se při sklopení bankovky proti světlu změní na barvu zelenou.

13 Ochranný pruh Duhově lesklý, tzv. ochranný iridiscentní pruh o šířce cca 20 mm je umístěn na lícní straně blíže pravému okraji bankovky. Mikrotext Mikrotext je tištěn jak tiskem z hloubky, tak tiskem z plochy. Na lícní straně tvoří konturu velkého hodnotového čísla, vnitřní šrafuru paprsků pod šestiúhelníkem se lví hlavou a pruhu základní barvy vybíhajícího od portrétu do pravého bílého okraje mikrotext číselně označující hodnotu bankovky.

14 Trochu historie Po vzniku ČSR (1902 – 1918) Kolkované prozatímní státovky (1919) – mají nucený kurz Bankovky a státovky ( 1.11.1945 - 31.5.1953) Státovky a bankovky ( 1.6.1953 - 31.5.1960)

15 Zdroje: 1. Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D., Ing. Zdeněk Mendl: Ekonomie nejen k maturitě – obecná ekonomie 2. Ing. Petra Navrátilová: Finanční gramotnost 3. SHUTTERSTOCK.COM. www.zeny.cz [online].Dostupný na WWW:. 4. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online].Dostupný na WWW:. 5. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. Dostupný na WWW:. 6. AUTOR NEUVEDEN. www.rba.gov.au [online].Dostupný na WWW:. 7. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. Dostupný na WWW:. 8. AUTOR NEUVEDEN. www.bankofireland.co.uk [online].Dostupný na WWW: http://www.bankofireland.co.uk/bank-of-ireland-group/bank-notes/10/ 9. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online].Dostupný na WWW:. Obrázky peněz: http://www.cnb.cz/cs/platidla AUTOR NEUVEDEN. www.papirovaplatidla.cz [online]. Dostupný na WWW:.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0200 Číslo materiálu VY_62_INOVACE_20_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla."

Podobné prezentace


Reklamy Google