ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
Elektromagnetické kmity a vlnění
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Akustika.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektromagnetické záření a vlnění
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
Elektromagnetické záření
Elektronické dálkoměry
OHYB VLNĚNÍ.
Smyslové orgány.
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.
FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku
Zvuk.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Iva Garčicová, Šíření zvuku Zvuk se šíří jen látkovým prostředím. V plynech a kapalinách se mohou šířit jen podélné zvukové vlny. Zvuková vlna je.
Chvění struny Veronika Kučerová.
Ultrazvuk X Infrazvuk.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Radiologická fyzika Ultrazvuková diagnostika 12. listopadu 2012.
Slyší neslyšitelné - Zvířata používají sonary
Elektromagnetické záření 2. část
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ultrazvuk Tomáš Vaculík.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
VY_32_INOVACE_PSYPS12460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zvukové jevy.
Skládání kmitů.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 02.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
Studium ultrazvukových vln
Spřažená kyvadla.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010. Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka.
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ultrazvuková diagnostika
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
KYTOVCI.
Měření rychlosti zvuku
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Experimentální ukázka vlastností akustického vlnění ve vzduchu
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Transkript prezentace:

ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A

Ultrazvuk Podélné vlnění s frekvencí větší než 20 kHz se nazývá ultrazvuk. Vlnová délka ultrazvukových vln je menší než 1,7 cm. Díky tomu, se ultrazvukové vlny odrážejí od malých překážek. Toho se využívá např. při lovu ryb u přístroje s názvem echolot.

Ultrazvuk Na podobném principu funguje sonar používaný na válečných lodích. Za války se sonarem hledaly a zaměřovaly nepřátelské ponorky.

Echolokace Při echolokaci zjišťuje sonar polohu a vzdálenost různých těles s pomocí zvuku anebo ultrazvuku na základě rychlosti šíření zvuku.

Ultrazvuk Ultrazvuku využívají také někteří živočichové: Netopýr se dokáže v prostoru orientovat pomocí ultrazvuku. Vyšle ultrazvukový „hvizd“ a poslouchá odkud se zvuk vrátí. Tak rozpozná překážku i kořist. I delfíni používají ultrazvuk k lovení, orientaci i dorozumívání mezi sebou.

Ultrazvuk Další využití ultrazvuku můžeme najít v lékařství: Ultrazvukové vlny o frekvenci 1 až 18 MHz procházejí tělem a odrážejí se od jednotlivých orgánů. V lékařství např. při vyšetření plodu, nebo jiném lékařském vyšetření.