Ostření nástrojů Ostření pil – pilový list upneme do skřipce nebo čelistí svěráku tak, aby vyčnívala jen potřebná část, aby se při pilování list nechvěl.
Pokud je nutné, provedeme vyrovnání zubů jemným plochým pilníkem, tak aby se všechny vrcholy zubů dotýkaly hrotnice.
Provedeme vybroušení obroušených zubů, naostříme a rozvedeme ozubení Provedeme vybroušení obroušených zubů, naostříme a rozvedeme ozubení. Ostření provádíme trojhranným pilníkem pro pily. Pilník vedeme kolmo na pilový list. Při ostření postupujeme ve směru po zubech, abychom na ostřené zuby dobře viděli.
Ostření hoblíkových želízek a dlát – ostříme na ležatých karborundových brusech vlhčených vodou nebo řeznou kapalinou (nebo směsí oleje s petrolejem). Příliš otupené nástroje brousíme na otáčivém brusu. Brus se otáčí proti ostří, úhel ostří β je zajištěn stavěcí podložkou, brousíme nahrubo jen na hřbetě. Brousíme za sucha. Nástroj přitlačujeme lehce, aby se nezahřál.
Po hrubém broušení se nástroje obtahují na přírodních nebo umělých brouscích. Vlhčí se směsí oleje a petroleje. Nejprve se obtahuje na hřbetě, potom na čele, kdy musí ležet na brousku celou plochou. Tyto operace se opakují až jehla – otřep zcela zmizí. Při broušení na hřbetě je možné v závěru sklon želízka zvětšit o 5o. (zpevní se ostří, zrychlí se ostření).
Ostření škrabek – nejprve se vybrousí na ležatém brusu a obtahováku hrany. Ocílkou se potom upraví ostří. Škrabku položíme na hranu prkénka, šikmo, několika tahy ocílkou uhladíme obě její hrany.
Udržování nástrojů Pro dobrou službu a kvalitní ostří je nutno dodržovat tyto zásady: - po skončení práce nástroje očistit od zbytků obráběného materiálu a příměsí, - ukládat na určené místo, nenechávat volně ležet na hoblici, - vyvarovat se delšímu uložení ve vlhkém prostředí, - při ukládání na delší dobu opatřit konzervačním tukem! Dobře udržovaný nástroj s kvalitním ostřím je základem přesné, rychlé a kvalitní práce.