Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hoblování Touto operací dáváme dřevu základní tvar a vzniká hladký povrch. Hoblujeme ve směru vláken, kolmo a šikmo na vlákna nebo na čelných koncích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hoblování Touto operací dáváme dřevu základní tvar a vzniká hladký povrch. Hoblujeme ve směru vláken, kolmo a šikmo na vlákna nebo na čelných koncích."— Transkript prezentace:

1 Hoblování Touto operací dáváme dřevu základní tvar a vzniká hladký povrch. Hoblujeme ve směru vláken, kolmo a šikmo na vlákna nebo na čelných koncích. Hoblíky

2

3 Druhy hoblíků Hladík - používá se pro zarovnání hrubých a nerovných ploch dřeva a hrany. Délka 240 mm, šířka želízka 45 až 51 mm, otvor 1 mm.

4 Uběrák - pro hrubé hoblování, užší než hladík, délka 240 mm, šířka
Uběrák - pro hrubé hoblování, užší než hladík, délka 240 mm, šířka želízka 33 mm.(= je tvar želízka.

5 Klopkař - má k želízku připevněnu klopku, (s nastavovacím šroubem)
Klopkař - má k želízku připevněnu klopku, (s nastavovacím šroubem) umožňuje hladké opracování bez vytrhaných ploch. Klopka se nastavuje o tloušťku třísky nad ostří želízka. Použití místo macka u menších dílů. Stejně velký jako hladík. Klopka napomáhá zalamování třísky a tím zvyšuje kvalitu obrobeného povrchu.

6 Cídič - kratší než klopkař, 220 mm a má nepatrně kolmější želízko, 50o, používá se k hoblování "načisto". Klopka nastavena na tenkou třísku.

7 Rovnač – macek - používá se k hoblování širokých i úzkých ploch
Rovnač – macek - používá se k hoblování širokých i úzkých ploch. Slouží k přerovnání a přesnému opracování ploch a boků. Délka 550 mm nebo 480 mm. Úhel sklonu želízka s klopkou je 45°, želízko je široké 48 až 60 mm.

8 Římsovník - slouží k vyhoblování, prohlubování a rozšiřování drážek,
Římsovník - slouží k vyhoblování, prohlubování a rozšiřování drážek, půldrážek a profilů podél vláken, rovné želízko, s klopnou i bez, a napříč vláken s kosým uložením želízka. U dvojitého římsovníku lze nastavovat přední díl plazu. (zvětšuje nebo zmenšuje se ústí, lze měnit želízko).

9 Zubák - slouží k vyrovnávání a drsnění desek určených pro klížení a dýhování. Přední plocha želízka je rýhovaná, ostří je zubovité. Skon želízka 75 až 80°, želízko je široké 48 mm, délka jako u cídiče. Sklon želízka

10 Speciální hoblíky Nastavitelný polodrážkovník – stavitelný boční a hloubkový doraz, umožňuje nastavit šířku a hloubku drážky. (předřezák)

11 Jednoduchý nebo stavěcí svlakovník – hoblování svlakových per
Jednoduchý nebo stavěcí svlakovník – hoblování svlakových per. Plaz svírá s pravou boční plochou hoblíku úhel 75 – 80o. dorazová lišta umožňuje přesné nastavení. Předřezák brání zatrhávání u příčného dřeva. Předřezák a želízko musí být vzájemně seřízeny.

12 Drážkovník – drážky různých šířek, možnost nastavení hloubky a polohy drážky.
Kocour – želízko 10, 15, 20 mm široké. Vypracovávají s ním (čistí) dna (svlakových) drážek.

13 Člunkař – pro hoblování vydutých nebo vypouklých tvarů.
výžlabník, okrouhlík, ruční srovnávač (vlaštovka).

14 Základy hoblování Při hoblování se odděluje tříska z povrchu dřeva vnikáním ostří hoblíkového nože do dřeva. Kvalita závisí na sklonu nože. Úhel ostří u hoblíkových nožů 25o. Důležitou roli při hoblování hraje odklon břitu φ = 90o, při hoblování ve směru vláken. Hoblování kolmo na vlákna φ= 45o.

15 Geometrie hoblíkového nože:
Menší úhel δ usnadňuje vnikání ostří do dřeva, způsobuje vytrhávání vláken, malý úhel břitu β snadněji překonává řezný odpor dřeva, více trpí ostří, opotřebuje se a náchylné na vylamování.

16 Hobluje se podél vláken, kolmo nebo šikmo na směr vláken, na čele.
Prvním tahem zjišťujeme zda hoblujeme po létech. Zadrhává-li otočíme materiál. Nejprve hoblujeme hladíkem na vypuklé (pravé) straně. Na začátku hoblování plochy přitlačujeme více přední část hoblíku na konci plochy na zadní část hoblíku. Vyvarujeme se tím zaoblení plochy na krajích. Při tahu zpět mírně nakláníme hoblík do strany, šetříme plaz a želízko. Pohyb hoblíku musí být rychlý a jistý. Široké desky hoblujeme nejprve podél, pak šikmo napříč a opět podél. Plochu hrany rovnáme mackem a průběžně kontrolujeme kolmost hrany. Odměříme šířku a tloušťku, označíme tužkou a zhoblujeme hladíkem a srovnáme mackem. Při hoblování stojíme zpříma, jednu nohu mírně nakročenou. Za pohybujícím nástrojem se mírně nakláníme a dbáme nehrbení zad. Čím rychlejší tahy, tím čistší hoblovaná plocha.

17 Hoblování ploch Hoblování čel

18 Seřízneme nadmíru na čistou délku a čelní plochu začistíme klopkářem, který vedeme do řezu mírně šikmo, nutností je malá tříska a velmi ostrý břit. Snadněji se hobluje tvrdé dřevo listnáčů než jehličnanů. Zarovnané, ohoblované plochy se po zhotovení příslušných vazeb přehoblují cídičem. Ucpaný hoblík čistíme uvolněním želízka poklepem na zadní část hoblíku, který držíme plazem nahoru, druhou rukou přidržujeme želízko a klín. Čím čistší povrch nebo tvrdší dřevo, tím tenčí tříska. Želízko macka uvolňujeme poklepem na přední část. Želízko nasadíme a zajistíme klínem lehkých poklepem. Třísku nastavujeme poklepem na želízko, jemné dorovnání poklepem na přední část hoblíku. Velkou třísku upravujeme poklepem na zadní část hoblíku a vždy dotáhneme klín. Šikmo vsazené želízko rovnáme poklepem želízka ze stany.

19 Nastavení hoblíku Kontrola třísky Uvolnění želízka Úprava třísky
Dotažení klínu

20 Obtahování želízka na kameni


Stáhnout ppt "Hoblování Touto operací dáváme dřevu základní tvar a vzniká hladký povrch. Hoblujeme ve směru vláken, kolmo a šikmo na vlákna nebo na čelných koncích."

Podobné prezentace


Reklamy Google