Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_10_14_Rašplování, pilování a broušení dřeva Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Tomáš Fliedr Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: Člověk a svět práce/Pracovní činnosti/Práce s technickými materiály Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Metodický list: ne Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Žáci poznávají nástroje a postupy při broušení, pilování a rašplování dřeva. Ověřeno ve třídě: VI. B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Rašplování, pilování a broušení dřeva

3 Rašplování a pilování Zuby (seky) rašplí a pilníků vnikají do materiálu a odebírají z něho třísky v podobě pilin.

4 Rašplování a pilování

5 Cílem rašplování a pilování je:
Dotváření konečného tvaru výrobku (zaoblené, nepravidelně zakřivené části…) Dosažení větší přesnosti rozměrů, zkvalitnění jakosti povrchu.

6 Rašple Slouží k hrubému opracování, odebírání větších vrstev dřeva. Na povrchu zanechávají rýhy.

7 Pilníky Slouží k jemnému opracování dřeva.

8 Druhy pilníků

9 Čištění pilníků a rašplí
Zanesené pilníky a rašple od pilin očistíme kartáčem.

10 Upínání materiálu při rašplování a pilování
Opracovávaný materiál upínáme tak, aby se nechvěl.

11 Zásady správného pilování a rašplování
Nástroje držíme oběma rukama, díky tomu udržíme při jejich pohybu vodorovný směr. Využíváme celou délku a plochu rašple a pilníku. Na nástroj mírně tlačíme, nehoupeme s ním. Nepoužíváme nástroje s poškozenou rukojetí.

12 Broušení dřeva Broušení je dokončující operace, povrch se zbaví nerovností, získá hladkost. Pro broušení dřeva používáme brusný papír.

13 Brusný papír Jsou to zrnka tvrdých látek nalepená na papír či tkaninu. Velikost zrn ovlivňuje tzv. hrubost – zrnitost brusného papíru.

14 Broušení dřeva

15 Pásová bruska pro broušení dřeva

16 Zrnitost brusného papíru
Udává se číslem na rubu brusného papíru. Pro dřevo 60 – 120 Vyšší číslo = menší zrnka = hladší plocha. Brusný papír držíme v ruce nebo napnutý na dřevěné či korkové podložce.

17 Označení brusného papíru na jeho rubu

18 Brusné papíry se liší zrnitostí

19 Broušení napříč vláken
Výsledkem je lepší vyrovnání povrchu. Negativem je značné poškrábání povrchu.

20 Broušení podél vláken Používá se pod lakované nebo mořené plochy. Tímto způsobem dosáhneme skvěle vyhlazeného povrchu.

21 Zdroje: Není-li uvedeno jinak, vlastní práce autora.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google