Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : 32– Klasifikace nástrojů a nářadí k obrábění dřeva

2 3.2 Klasifikace nástrojů a nářadí k obrábění dřeva
Nástroje a nářadí se podle funkce a použití při obrábění dřeva rozdělují do několika skupin: nářadí upevňovací a přidržovací, nástroje obráběcí, nástroje pomocné.

3 Klasifikace nástrojů a nářadí k obrábění dřeva
a) Nářadí upevňovací a přidržovací slouží k dokonalému upevnění a upnutí materiálu při obrábění, nebo k vyvinutí dostatečné přítlačné síly, například při stažení lepených spojů. Nejdůležitější je hoblice, dále sem patří ztužidla, kleštiny, lisy, svěráky, skřipce, apod.: hoblice je pracovním stolem truhláře. Ke svislému upínání materiálu slouží přední a zadní vozík, delší materiály se vodorovně upínají mezi poděráky. Vozíky se pohybují pomocí vřeten. Na zadní straně stolové desky je žlábek pro odkládání nástrojů;

4 Klasifikace nástrojů a nářadí k obrábění dřeva
truhlářská ztužidla jsou velmi často používaným nářadím k upínání a stahování dílců. Mají pevné a posuvné rameno a jsou v různých velikostech. Slouží především ke stahování konstrukčních spojů; kleštiny (skližovačky) se používají ke stahování úzkých masivních přířezů při jejich slepování do spárovky. Skládají se z děrovaných desek z tvrdého dřeva, které tlačí na plochy spárovky a ocelových vložek s křížovými čepy, které stahují spoje zboku;

5 Klasifikace nástrojů a nářadí k obrábění dřeva
lisy se používají k vyvíjení tlaku na plochu, například při dýhování konstrukčních desek. Hlavní součástí je lisovací deska přitlačovaná hydraulicky, v malých ručních lisech mechanicky pomoci šroubu; svěráky se používají především k upevňování kovových součástí mezi pevnou a posuvnou čelist. Svěrák se upevňuje na pracovní stůl, posuvná čelist je ovládána mechanicky šroubem; dřevěný skřipec má dvě čelisti, mezi které se upínají pilové listy při ostření a rozvádění.

6 Klasifikace nástrojů a nářadí k obrábění dřeva
b) Nástroje obráběcí oddělují při obrábění část materiálu a tím mění jeho rozměry a tvar, např. pily, hoblíky, vrtáky, dláta, atd. c) Nástroje pomocné pomáhají usnadnit práci s obráběcími nástroji, napomáhají jejich vnikání do materiálu, slouží k údržbě nástrojů, apod. Jsou to například kladiva, šroubováky, kleště, brusy na nástroje, atd.

7 3.3 Příprava obráběcích nástrojů
Obráběcí nástroje musí být řádně naostřené, musí mít dodrženou správnou geometrii a jejich břity musí mít správný tvar. Při práci s tupými nástroji se zvyšuje řezný odpor tím se materiál obtížněji obrábí, řez je méně přesný a obrobená plocha nemá požadovanou jakost. Nástroje se chrání před předčasným otupením a poškozením tím, že se vhodně ukládají do skříněk na nářadí, zásuvek, pouzder.

8 Příprava obráběcích nástrojů
Nástroje se ostří ručně (v individuální výrobě) nebo strojně na speciálních strojích, zvaných ostřičky. Strojní ostření je rychlejší a přesnější, provádí se automaticky pomocí brusných kotoučů za současného chlazení nástroje chladící kapalinou, která zabraňuje přehřátí břitu. Ruční ostření by měl provádět zkušený pracovník, protože nesprávně naostřené a seřízené nástroje znesnadňují práci práce je namáhavější a podobně jako při práci s tupými nástroji je obrobená plocha nekvalitní. Při ostření je nutno dbát také na to, aby se břit nepřehrál, protože tím dochází k jeho zakalení, zvýší se jeho křehkost a snadno se láme.

9 Příprava obráběcích nástrojů
Příprava pil spočívá v rozvedení a naostření zubů. Rozvádění zubů je střídavé vyhýbání zubů doprava a doleva pomocí rozváděcích kleští. Rozvedené zuby rozšiřují řeznou spáru tak, že je v místě zubů širší než tloušťka pilového listu. Tím se zamezí svírání pilového listu řezaným materiálem. Rozvod zubů nesmí být větší než je dvojnásobek tloušťky pilového listu a musí být na obě strany stejný, jinak by pila při řezání zabíhala do strany s větším rozvodem.

10 Příprava obráběcích nástrojů
U některých druhů pil, například u děrovky, se zuby nerozvádějí, ale jsou upravené pěchováním - pilový list je v místě hřbetu ztenčený a v místě zubů rozšířený. Ostření zubů se provádí po rozvedení, aby se rozváděním nepoškodily naostřené břity. Pilový list se upíná do skřipce, aby se při ostření nechvěl a zuby se osiří trojhranným pilníkem. Nejsou-li hroty zubů ve stejné výšce, musí se před rozváděním a ostřením nejdříve srovnat plochým pilníkem tak, aby všechny hroty ležely ve stejné výšce na hrotnici, jinak pila při řezání "skáče" (obr. 3.4 – viz obrázek na následující straně).

11 Příprava obráběcích nástrojů
Obr Rozvedené a pěchované zuby h – tloušťka pilového listu, h1 – velikost rozvodu (pěchování), v – výška zubu

12 Příprava obráběcích nástrojů
Příprava hoblíkových želízek spočívá v ostření a obtahování. Ostření se provádí nejčastěji na ležatých brusech vlhčených vodou, příliš otupená nebo zubatá želízka se ostří na otáčivých brusných kotoučích. Během ostření se želízkem po brusu pohybuje. Průběžně se kontroluje úhel břitu. Na želízko se nesmí příliš tlačit, protože se třením silně zahřívá a břit se může zakalit. Po hrubém nabroušeni (na břitu se vytvoří tzv. „jehla") se želízko obtahuje. Obtahování se provádí na přírodních nebo syntetických brouscích, které se vlhčí bud'vodou nebo petrolejem (podle druhu brousku). Obtahuje se nejdříve hřbet a potom čelo želízka krouživým pohybem tak dlouho, dokud nezmizí jehla.

13 Příprava obráběcích nástrojů
Ostření vrtáků je velmi náročné, protože se při něm snadno změní úhel břitu a průměr vrtáku. Ostří se pouze břit, a to malým plochým pilníčkem, špička se nebrousí. Zpravidla se však vrtáky v dílně neostří. Dláta se ostří podobně jako hoblíková želízka. Při ostření je nutno dbát na to, aby rohy dláta zůstaly ostré a aby se dodržel správný úhel břitu.

14


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google