Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strojírenská technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strojírenská technologie"— Transkript prezentace:

1 Strojírenská technologie
Soustružnické přípravky Ing. Petra Janíčková

2 SOUSTRUŽNICKÉ PŘÍPRAVKY
Zdroje SOUSTRUŽNICKÉ PŘÍPRAVKY

3 Soustružnické přípravky
Zdroje Soustružnické přípravky Nejsou nedílnou součástí soustruhu Lze je zpravidla pořídit jako příslušenství Jejich montáž na stroj je snadná, rychlá a bezpečná Obr. Soustruh s přípravky (lícní deska + lunety)

4 tři skupiny soustružnických přípravků
Zdroje tři skupiny soustružnických přípravků Obr.

5 Přípravky pro Upínání obrobků

6 Upnutí obrobku Upnutí obrobku:
Zdroje Upnutí obrobku Upnutí obrobku: Musí být spolehlivé Má vykazovat dostatečnou tuhost Má zajistit jednoznačnou polohu obrobku vzhledem k funkčním částem obráběcího stroje Závisí na tvaru a hmotnosti obrobku Závisí na požadované přesnosti soustružení Je závislé na druhu soustruhu Pro upnutí obrobků na soustružnických strojích se používá celá řada upínacích elementů buď jednotlivě, nebo ve vzájemné kombinaci. DRIENSKY, Dušan. Strojní obrábění I. 1.Vydání. Praha : SNTL, s. ISBN 2580.

7 Upínací nářadí Upínací nářadí a jeho použití závisí na:
Zdroje Upínací nářadí Upínací nářadí a jeho použití závisí na: Velikosti obrobku (hmotnosti) Druhu obráběného materiálu Stavu obráběných ploch Požadované přesnosti obrobku Obr.

8 Zdroje sklíčidla Používají se nejčastěji k upínání krátkých rotačních obrobků střední velikosti. Ve spojení s upínacími hroty uloženými v koníku, nebo s lunetami je lze použít i k upnutí dlouhých a těžkých obrobků. Podle počtu čelistí rozlišujeme sklíčidla: Dvoučelisťová Tříčelisťová Čtyřčelisťová Šestičelisťová Osmičelisťová Atd. Obr.

9 Zdroje Čelisťová sklíčidla Slouží k upínání válcových i hranatých obrobků zpravidla kratších délek. Nejpoužívanější typy sklíčidel: Tříčelisťová - pro rotační obrobky Čtyřčelisťová - pro hranaté obrobky Obr.

10 Zdroje Upínání mezi hroty Hroty slouží k podepření dlouhých obrobků z jedné strany nebo k upnutí mezi hroty, kdy jeden hrot je v pracovním vřetenu a druhý v koníku. Pro přenos krouticího momentu ze stroje na obrobek se používá unášecí srdce. Hrot Pracovní vřeteno Unášecí srdce Obr.

11 luneta Používá se k zabránění průhybu dlouhých součástí
Zdroje luneta Používá se k zabránění průhybu dlouhých součástí Obr. Upevňuje se na vodící plochu lože obrobku Pohybuje se s nožem po celé délce obrobku

12 Lícní desky Pro upínání obrobků velkých průměrů, nepravidelných tvarů
Zdroje Lícní desky Pro upínání obrobků velkých průměrů, nepravidelných tvarů Obrobek se na desce musí vyvážit Upnutí se provádí pomocí samostatně nastavitelných čelistí nebo pomocí upínek (viz obr.) Obr.

13 kleštiny Slouží k upínání krátkých obrobků malých průměrů Zdroje

14 Přípravky pro Upínání nástrojů

15 Zdroje Upínání nástrojů Upínání soustružnických nástrojů na soustruhu musí být jednoznačné, spolehlivé a s minimálním vyložením. Upínání je řešeno několika způsoby a je závislé na daném soustruhu. Obr.

16 Upínání nástrojů Nožová hlava Nožový držák
Zdroje Upínání nástrojů Nožová hlava Umožňuje upnutí více nožů najednou (obvykle čtyř) Bývá otočná Nožový držák Slouží k rychlému a přesnému upnutí jednoho nástroje Obr.

17 Zdroje Revolverová hlava Obr. Otočná revolverová hlava (vodorovně nebo svisle) umožňuje upnutí více nástrojů Příklad použití většího množství revolverových hlav na jednom soustruhu

18 Seznam použitých zdrojů
DRIENSKY, Dušan. Strojní obrábění I. 1.Vydání. Praha : SNTL, s. ISBN 2580.


Stáhnout ppt "Strojírenská technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google