Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pilování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Daniel Poslušný. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pilování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Daniel Poslušný. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Pilování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Daniel Poslušný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Slouží k upravování povrchu materiálu na požadovaný tvar.
Pilování Slouží k upravování povrchu materiálu na požadovaný tvar. Předcházejí mu operace řezání či sekání. Provádí se mnohabřitým nástrojem – pilníkem.

3 Pilník - historie Mnoho staletí existuje profese pilníkář – výrobce pilníků. Dříve než byly zavedeny stroje, používali pilníky nástrojáři, mechanici, hodináři, zámečníci. Pilníků existovalo velmi mnoho druhů – od velkých pilníků až po maličké jehlové pilníky. Je známo, že pilník se v minulosti prosadil nejen jako pracovní nástroj, nýbrž příležitostně posloužil jako nástroj zločinců. Důkazem toho je útok na rakouskou císařovnu Alžbětu Bavorskou, přezdívanou Sissi, kterou usmrtil italský anarchista v Ženevě, r právě pilníkem.

4 Pilník Používá se k obrábění nejen kovových, ale i dřevěných, plastových a jiných materiálů. Řezný nástroj, který ubírá z obrobku část materiálu – třísky. Odstraňovaná vrstva je jen několik desetin mm. Odstraňují se jím také určité nečistoty (rez). Sráží se jím ostré hrany, uhlazuje se povrch.

5 Pilník Dělíme je podle velikosti těla, tvaru průřezu těla, seku, počtu seků, tvaru zubů. Nejpoužívanější mají tvar průřezu těla obdélníkový, úsečový, čtvercový, trojúhelníkový a kruhový. Nejběžněji používaný pilník najdeme v každé domácnosti – pilník na nehty, pomocí něhož si opečováváme ruce.

6 Pilník Nástroj s mnoha zuby.
Na činných částech pilníku zuby vysekány sekacím dlátem, vyfrézovány nebo vytlačeny vytlačovacím nástrojem. Zuby působí jako škrabky. Tvar a počet zubů závislý na tom, jak byly vytvořeny. Je-li na délkovou jednotku více zubů-seků, je pilník jemnější. Je-li na délkovou jednotku méně zubů-seků, je pilník hrubší.

7 Pilník Pilníky dále dělíme, zda mají jednoduchý nebo křížový sek.
Jednoduchý sek - tvořen šikmou drážkou přes šíři těla pilníku; - řeže celou šířkou zubů najednou; - hodí se na měkké kovy; - vytváří nedělenou třísku, zuby se nezanáší.

8 Pilník Křížový sek - tvořen spodním sekem a druhým horním;
- zuby rozděleny na užší části, lépe vnikají do materiálu; - nejsou v ose pilníku za sebou - nevznikají rýhy.

9 Základní pokyny pro pilování
Pilované kusy materiálu upnout pevně do svěráku, pilovaný materiál má nad čelisti svěráku vyčnívat co nejméně. Při pilování stát levým bokem, levou nohu předsunout vpřed, pravou zakročit o půl kroku. Pilník při práci držet za rukojeť a druhou rukou za hlavu pilníku, palec ruky, která drží rukojeť, je nahoře ve směru podélné osy pilníku.

10 Základní pokyny pro pilování
Pilovaní celou délkou těla pilníku, plynule pohybovat Pilník se nesmí kolébat – vznik vypouklého povrchu. Tlak obou rukou není stejnoměrný. Nejdříve tlak větší u hlavy, uprostřed těla se tlak na pilník obou rukou vyrovnává a nakonec zesiluje u rukojeti a u hlavy zeslabuje.

11 Základní pokyny pro pilování
Při zpětném pohybu netlačit na pilník, jen zvolna táhnout. Velikost a tvar pilované plochy je určující pro zvolení vhodného pilníku – 2x delší než pilovaná plocha. I tvar by měl odpovídat pilované ploše. Rovinná plocha - pilování křížem, směry se střídají.

12 Základní pokyny pro pilování
Při každém zdvihu ujíždět na stranu o polovinu šířky pilníku, aby nevznikaly rýhy na pilované ploše.

13 Základní pokyny pro pilování
Držení pilníku jednou rukou - při srážení hran; - rukojeť se vloží do dlaně tak, aby ukazovák byl nahoře v podélné ose těla pilníku.

14 Základní pokyny pro pilování
Pilování vypouklých zaoblených ploch - hlava pilníku se dotýká odlehlé části pilované plochy, rukojeť je nahoře při začátku pohybu; - pohybem pilníku vpřed strana u rukojeti klesá, hlava se začíná zvedat; - po průchodu celé délky těla je hlava nahoře, část u rukojeti je dole na přilehlé straně mat.

15 Základní pokyny pro pilování
Pilování vydutých zaoblených ploch - kruhové nebo úsečové pilníky; - pilníkem se pohybuje tam a zpět, současně jím podél jeho osy pootáčet do stran; - pilníkem také přejíždět celou šíři pil. plochy.

16 Základní pokyny pro pilování
Při pilování hliníku nebo jiných měkkých materiálů se pracovní plocha pilníku potírá křídou, aby piliny nezůstávaly mezi zuby. Zanesené zuby pilníku se čistí drátěným kartáčem, a to ve směru horního seku. Zanesené zuby pilníku od měkkých kovů se nejdříve očistí kouskem ocelového plechu.

17 Zásady bezpečnosti práce
Nepracovat s pilníkem, u kterého je rukojeť prasklá nebo z pilníku padá. Pilovaný předmět se musí vždy vhodně a pevně upevnit. Nepracovat s tupými pilníky, mohou snadno sklouzávat po materiálu.

18 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Pilování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Daniel Poslušný. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google