Nábor a výběr zaměstnanců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Řízení lidských zdrojů
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
Výběrové řízení a přijímací pohovor – vybrané rady a tipy
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Vítáme Vás na dnešním odpoledním setkání na téma…
Výběrové řízení dodavatele manažerského vzdělávání pro ZENTIVA a.s.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_221.
Behaviorální rozhovor
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Dvě zajímavé otázky z dějin OTÁZKA Kdybyste znali těhotnou ženu, která již povinula 8 dětí, z nichž tři jsou hluché, dvě slepé, jedno mentálně.
Dám ti dvě zajímavé otázky z dějin...
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 5. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách
Získávání a výběr zaměstnanců
Personální řízení Cvičení 1
Petra Tázlarová „personální poradenství“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Zbyněk Vavřín Anna Václavíková Monika Vozková
Komunikace s rodiči.
Personální mamagement
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
PSYCHODIAGNOSTIKA v organizacích Ladislav koubek
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Přijímací pohovor Doporučení a rady.
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Assessment centrum.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Fórum pro žadatele Diskusní fórum určené žadatelům o dotace z ROP MS o dobré praxi a obtížích při přípravě projektů.
PERSONALISTIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Cacio Otázky z personalistiky pro IT Manažery: Jak vybrat vhodné pracovníky.
Získávání a výběr zaměstnanců. Význam lidí ti, kteří vyrábějí ti, kteří rozhodují ti, kteří kradou.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
PSYCHODIAGNOSTIKA v organizacích Ladislav koubek
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Přijímání zaměstnanců
Nábor a výběr zaměstnanců
Nábor a výběr zaměstnanců
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Assessment centrum.
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
Jak obstát na pracovním trhu aneb nalézt zaměstnání
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Nábor a výběr zaměstnanců
Assessment centrum.
Dám ti dvě zajímavé otázky z dějin...
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Nábor a výběr zaměstnanců

Dílčí cíle efektivního náboru a výběru Definovat relevantní kritéria pro výběr Oslovit dostatečně velký počet lidí cílové skupiny Doporučit několik dobrých kandidátů Nechat vybrat manažera cílového týmu

Uveďte jaké jsou výhody i nevýhody uvedených zdrojů? Zdroje pracovní síly: externí X interní aneb koupit nebo vychovat Uveďte jaké jsou výhody i nevýhody uvedených zdrojů?

Srovnání zdrojů pracovní síly Interní Externí Riziko provozní slepoty Vyšší - zaběhané postupy práce Nižší Doba zapracování Kratší Delší – seznámení s firmou Náklady na nábor Nízké Podstatně vyšší – především v oblasti inzerce Náklady na rozvoj Poměrně značné Žádné Hlavní přednost Výrazná motivace pro stávající pracovníky „Oživení“ organizace, nábor specialistů

Proces náboru pracovníků Požadavek manažera na doplnění týmu Formulace zadání: koho hledáme Kritické a doplňující požadavky Cílová skupina Techniky oslovení Doba trvání Plánované náklady Realizace náboru: Komunikace s uchazeči Volba a použití kritérií výběru Doporučení vhodných uchazečů manažerovi Výběr cílového počtu uchazečů Příprava a přijetí do pracovního poměru Zapracování – budování vztahu mezi pracovníkem a organizací

Čtyři pilíře efektivního výběru Personální anamnéza Testy Výběrové interview Strukturovaná reference Strukturovaný životopis Osobnostní dotazník Odborné testy Jazykové testy Výkonové testy Psychologické dotazníky Projektivní testy Testy chování v přirozených podmínkách Metody AC Krátký (screeningový) pohovor Výběrové interview s HR manažerem Výběrové interwiev s budoucím nadřízeným Strukturovaná reference Záruka zaměstnance

Srovnání metod výběru Perso-nální anam-néza Odbor-né testy Psycho- logické dotaz- níky Projek-tivní testy Výko-nové testy Další metody AC Testy chování v přiro- zených pod-mín-kách Výbě-rový poho-vor Projekt/ vize Refe-rence Lékař-ské vy- šetření Zku-šební doba TOP manažeři *** * ** Manažeři střední úrovně řízení Manažeři nižší úrovně řízení Obchodníci a prodejci Administrativa Specialisté podpory Specialisté produkce Výkonní pracovníci Pomocný personál

Rady a tipy pro čtení Životopisu První čtení – dojem Jakou představu se snaží vyvolat? Jaká je úprava? Druhé čtení Jaké informace chybí? Čemu nerozumíme? Jsou zde nepopsané mezery? Je životopis psaný na míru nebo „univerzální“? Co považuje autor za důležité?

Výběrový pohovor a jeho vedení Typy otázek: Direktivní a indirektivní Otevřené a uzavřené Fáze rozhovoru 1. Navození kontaktu 2. Jádro výběrového interview 3. Závěr – uzavření Vyhodnocení Co vše jsme se dozvěděli o uchazeči? V čem je soulad a v čem nesoulad s předchozími zjištěními? Které otázky odpovídal dobře, na které problematicky? Co jsme se nedozvěděli?

Etické rozhodování  Otázka č.2: Je čas zvolit vůdce světa a váš hlas může být rozhodující. Jsou vám dostupná fakta o 3 nejslibnějších kandidátech: Kandidát A Spolčuje se s politiky, kteří ne vždy hrají čistou hru. Svoje činy konzultuje s astrologem. Měl dvě milenky. Kouří a pije 8-10 martini denně. Kandidát B Dvakrát ho vyhodili ze zaměstnání. Spí do oběda. Během univerzitních studií bral opium. Pije každý večer čtvrt lahve whisky. Kandidát C Byl vyznamenán jako vojenský hrdina. Je vegetarián. Nekouří. Pije jen příležitostně. Neměl žádné mimomanželské aféry. Ve své kariéře měl několik neúspěchů, ale nevzdal se.

Vrstvy behaviorálního interview Behaviorální rozhovor Emoce a motivace Vrstvy behaviorálního interview Oblasti behaviorálního interview Názor Postoje Příklad Kompetence Kritická místa Výstupy

Pan Jariš Krkolomný Má všechny požadované odborné kvality. V předchozích 5 letech však vystřídal 3 zaměstnání. V dané odbornosti je to nezvykle vysoké číslo. Zjistěte, co je za tím.

Pan Gigant Podržtaška Dosud pracoval u malých firem, kde dělal více než jednu odbornost. Nyní se hlásí na pozici, kde jeho záběr bude užší. Zjistěte, zda si to uvědomuje a zda to bude pro něj motivující.

Pan Kazimír Trucbuchta Dosud působil v několika pozicích, kde opakovaně vedl lidi. Sám se charakterizuje jako výkonově orientovaný manažer. Zjistěte, jaký má styl vedení.

sedmero efektivního náboru a výběru Nejdříve je třeba se ptát koho - na co teprve poté jak a čím Každý nábor a výběr je záležitostí P.R. Zásada 3E (efektivní, etický, ekonomický) Celý proces náboru a výběru je nepřetržitý - nekončí přijetím pracovníka Trychtýřový přístup Vybírat jako při transplantaci – nejvhodnějšího. Dokumentovat celý proces.