Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_345 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pěstování kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu TOS dle ŠVP. Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, která slouží k předvedení činností baristy a seznámení se všemi informacemi, které barista potřebuje. Druh učebního materiálu:Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě:HŠ2.A
po oloupání pergamina je pecka „mrtvá“ – už ji nelze zasadit do 2 let po usušení se káva může označovat jako čerstvá (může se skladovat až 5let i více) Pěstování kávy
Průměrný kávovník ročně vyprodukuje cca kávových zrn (tj. 0,8 - 1,2 kg) Od doby sběru po konečné upražení sníží 70 kávových zrn svou hmotnost ze 40g na 8g, což je zhruba jedna porce dobrého espressa 1,19 kg zelených kávových bobů = 1 kg pražené kávy
Pěstování kávy Káva se pěstuje ve více než 70 státech světa Po ropě je druhou nejobchodovanější komoditou! Světová produkce kávy: · 1720: 90 tun (Jáva) · 1770: 320 tun (Asie) · 1820: 90 tisíc tun (polovina z Brazílie) · 1900: 930 tisíc tun = 15 milionů žoků · 2010: 8 milionů tun!!! = 135 milionů žoků
Pěstování kávy Producenti kávy: Ostatní = Indie, Mexico, Guatemala, Uganda, Pobřeží slonoviny, Kostarika, Jamajka, Portoriko, Nikaragua, Venezuela, Keňa, Tanzanie, Jemen, Havaj...
Křížovka
Řešení křížovky
Zdroje Literatura: VESELÁ, P. Kniha o kávě. Smart Press ISBN: Obrázky: každý obrázek má hypertextový odkaz na zdroj Pozadí: