Brno 10.4. 2007 „Dítěti můžeme říci dvěma způsoby, co je slepý člověk. Můžeme mu říci, že slepý člověk je člověk, který nevidí. Nebo mu řekneme:“Zavři.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU PENÍZE ŠKOLÁM Učíme se pro život 2010 – 2013 reg. č. CZ 1.07/1.4.00/
Advertisements

Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
CLIL Content and Language Integrated Learning
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Etická výchova a Finanční gramotnost
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Krása a umění jako prostředky výchovy
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Zpracovala: Simona Hyková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
DRAMATICKÁ VÝCHOVA Zuzana Hájková.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Brno „Dítěti můžeme říci dvěma způsoby, co je slepý člověk. Můžeme mu říci, že slepý člověk je člověk, který nevidí. Nebo mu řekneme:“Zavři.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Sociální psychologie.
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Školní vzdělávací program
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Transkript prezentace:

Brno „Dítěti můžeme říci dvěma způsoby, co je slepý člověk. Můžeme mu říci, že slepý člověk je člověk, který nevidí. Nebo mu řekneme:“Zavři oči a pokus se najít cestu z místnosti.“ Tento druhý způsob je tvořivá dramatika.“ Brian Way

Dramatická výchova

Eva Machková: „Dramatická výchova je učení zkušeností, tj. jednáním, osobním, nezprostředkovaným poznáváním sociálních vztahů a dějů, přesahujících aktuální reálnou praxi zúčastněného jedince. Je založena na prozkoumávání, poznávání a chápání mezilidských vztahů, situací a vnitřního života lidí současnosti i minulosti, reálných i fantazií vytvořených. Toto prozkoumávání a poznávání se děje ve fiktivní situaci prostřednictvím hry v roli, dramatického jednání v situaci. Je to proces, který může, ale nemusí vyústit v produkt (představení). Cíle dramatické výchovy jsou pedagogické, prostředky dramatické.

Josef Valenta: „Dramatická výchova je systém osobnostně sociálního učení, tedy systém, v němž se navozují specifické situace, jejichž prostřednictvím se oživují procesy socializace, které v tomto případě nejsou „životně náhodnými“ procesy, ale procesy naplánovanými učitelem.“

Jaroslav Provazník: „Dramatická výchova je: - jeden z pěti oborů estetické výchovy (vedle výchovy literární,výtvarné, hudební a pohybové), - výchovná disciplína, která využívá některých prostředků a postupů divadelního umění, - učení především přímým prožitkem a vlastní zkušeností v jednání, nabývání životní zkušenosti tím, že hledáme řešení nastoleného problému (situace) nejen intelektem, ale i intuicí se zapojením těla a emocí.

Silva Macková: “ Učení se přímým prožitkem, vlastní zkušeností při jednání.“

Pavlovská M.: „ Dramatická výchova je pedagogickou disciplinou, která v procesu učení klade důraz na jednání a aktivitu, využívá přímého prožitku a vlastní zkušenosti v jednání, úzce souvisí s dramatickým uměním, neboť využívá jeho prostředků a postupů k splnění svých cílů, tzn. vychovat člověka kulturního, tvořivého, vnímavého, citlivého, empatického, schopného kontaktu a slovní i mimoslovní komunikace, člověka, který se umí orientovat v běžných i méně běžných životních situacích a mezilidských vztazích, který se umí rozhodovat a jednat svobodně a zároveň odpovědně.“

Využití DV ve škole 1. Jako volitelný samostatný předmět je zařazena od 1. ročníku. 2. Jako metoda práce je nejčastěji využívána v literární výchově, v českém i cizím jazyku, v prvouce, vlastivědě, dějepisu, zeměpisu, rodinné výchově, občanské výchově, lze ji však využít i v matematice, fyzice apod. Využívá se především při těch tématech, které se týkají konkrétního lidského jednání a chování, anebo které můžeme do mezilidských vztahů a situací převést. 3. Jako pedagogický princip ji využívá většina pedagogů 1. st. ZŠ, neboť umožňuje využití hry jako přirozeného způsobu získávání nových poznatků a zkušeností.

Na středních školách se můžeme setkat s dramatickou výchovou jako povinným předmětem na středních pedagogických školách a pedagogických lyceích jako volitelný předmět si ji mohou zvolit na gymnáziích, která ji zařadila do svého vzdělávacího programu. Spíše se však na tomto typu školy využívají některé její metody, techniky a prostředky v rámci osobnostní a sociální výchovy, jež se často vyučuje pod názvem „Základy společenských věd“, „Komunikace“, „Etická a společenská výchova“.

V zájmové činnosti se dramatická výchova uplatňuje: v literárně dramatickém oboru základní umělecké školy, v divadelních, loutkářských a recitačních souborech, v dramatických kroužcích na školách, v Centrech volného času, v klubech a institucích určených dětem a mladým lidem sociálně, fyzicky, smyslově a mentálně handicapovaným. Mimoškolní (zájmová) dramatická výchova

Cíle v dramatické výchově 1. V rovině dramatické: dovednosti v dramatické oblasti (hra v roli,výstavba celku, výrazové prostředky) vědomosti o divadle (historie, teorie, dramaturgie) 2. V rovině sociální: struktura, dynamika vztahy skupiny, kooperace poznávání života, světa, lidí 3. V rovině osobnostní psychické funkce (pozornost, vnímání, myšlení, komunikace, emoce, vůle) schopnosti (inteligence, tvořivost, speciální schopnosti) a příslušné dovednosti motivace a zájmy hodnotový žebříček, postoje. *

Základní metoda DV – dramatická hra Podstatou dramatické hry je hra v roli, kterou můžeme dále členit na: hru v situaci (simulace) alteraci charakterizaci.

Dva směry DV 1. Linie výchovná 2. Linie divadelní

Směry v DV 1. Playmaking (USA, Winifred Wardová) 2. Theatre games (USA, Viola Spolinová)) 3. Child drama (VB, Peter Slade)

DV v ČR 1. Šedesátá léta – vytváření metodiky oboru, DV se využívala v zájmové oblasti 2. Osmdesátá léta – prohlubování metodiky, DV je povinným předmětem na pedagogických školách, využívá se v MŠ 3. Devadesátá léta – DV se dostává do škol s programem OŠ, studuje se na PdF, na JAMU v Brně a DAMU v Praze. 4. Začátek 21. století – období terminologické

Děkuji za pozornost.