PCA Jan Holeyšovský 3. Československé symposium PCA 21.11.2009, Žďár nad Sázavou Etické pasti a pastičky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT – na emoce zaměřená terapie
Advertisements

Sourozenec u porodu? ANO či NE?
„NAŠE CESTA K VLASTNÍMU HODNOCENÍ“ Základní umělecká škola J.B.Foerstera JIČÍN.
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Ing. Jan Doležal Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů, VŠE SE MĚNÍ „Kdo nemyslí na budoucí, bude poděšen blízkým.“ (Konfucius)
Konflikty a způsoby jejich řešení
Person Centered Approach
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Humanistická psychoterapie Carl R
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Audit seminář CGI duben 2014.
Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009.
Principy, zásady a chyby
PER – Burgetová Zuzana.  Jak vybrat vedoucího týmu.  Profil vedoucího týmu  Složení týmu  Co vede ke špičkovému výkonu týmu  Rozdíl mezi skupinou.
Proces vnímání v komunikaci
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
(specifické prostředí ve škole)
Humanistické a existenciální teorie v SP
Udělejte si jarní úklid sama v
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
(Katedra psychologie FF UK Praha)
Psychologie II Sociální psychologie
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
27. Ten nejlepší přítel je Ježíš Ten nejlepší přítel je Ježíš, tu zkušenost já stále mám a proto chci každému nejvýš to radit: Ó zkus jej sám! Ref.: Pojď.
Vedení týmů a týmová práce Synergie. SYNERGIE SYN=SYNTÉZA ERGIE=ENERGIE Konečný výsledek je větší, než suma jeho částí.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Chyby při vnímání druhých lidí
1. Musím míti Spasitele, | obávám se jíti sám, | jenom s ním chci stále žíti, | bez něho zde v světě lkám. | Nebojím se, nebojím, pokud on že se mnou,
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN MŮJ, TVŮJ, SVŮJ, JEJÍ
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
Finanční gramotnost: Kdo nám může poradit. NA PORADCI ZÁLEŽÍ … 10 Kdo nám může poradit Člověk s kufříkem se ptá jiného čekajícího na tramvaj: „Promiňte,
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Hodnoty a Společenská odpovědnost firem
Krizová intervence Mgr. Eva Oujezská
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Normativní dimenze mezigenerační solidarity při péči o seniory v rodinách Hynek Jeřábek Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut sociologických.
Intuitivní rozhodování
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Rozšíření funkcionalit systému ZC-CIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Osobní management – modul č.4
Učení, praktické aplikace principů učení
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Čím chci být až vyrostu…
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Násilná osoba aneb co s ní
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Výstupy pracovních skupin
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Předsudky a stereotypy
Sociologie medicíny Tomáš Doseděl
Transkript prezentace:

PCA Jan Holeyšovský 3. Československé symposium PCA , Žďár nad Sázavou Etické pasti a pastičky

Jan Holeyšovský 3. Symposium PCA Vnitřní místo kontroly etické kodexy obecné, paušalizující, externalizované x moje vnitřní „organismické“ přesvědčení o správnosti mého počínání cílem terapeutického procesu je větší kongruence klienta tedy i posílení jeho interního místa kontroly x ale co, je-li jeho morálka v rozporu s mojí?

Jan Holeyšovský 3. Symposium PCA Zodpovědnost vůči nikoli za mou roli terapeuta „pomáhající profesi“ můžu (i neuvědoměle) vnímat tak, že mou odpovědností je pomoci – zbavit klienta symptomů, negativních emocí, vyřešit jeho problém – zkrátka navalit na sebe zodpovědnost za něj. Tím přestávám důvěřovat jemu a jeho aktualizační tendenci. Stávám se ne-dosti nebo ne- nepodmínečně akceptujícím a paradoxně přestávám pomáhat.

Jan Holeyšovský 3. Symposium PCA Nezbytné a postačující podmínky jsem přesvědčen, že jsou nezbytné a postačující, hledám problém v mém plnění podmínek a mohu nalézt a odstranit vlastní inkongruence. nejsem přesvědčen a zapojím obranu: jsou nezbytné ale ne postačující a budu hledat, další nástroje či techniky, ale nenaplním podmínky. Co když terapeutický proces nefunguje

Jan Holeyšovský 3. Symposium PCA Nezbytné a postačující podmínky nesouhlas – je těžké vcítit se do názorů a postojů s nimiž nesouhlasím obava z posilování negativních emocí, prohlubování patologie ochrana sebe před zahlcením emocí – naložit si cizí kříž Empatie

Jan Holeyšovský 3. Symposium PCA Nezbytné a postačující podmínky Vím, že mám být sám sebou. Jelikož chci být dobrý terapeut, pak mě ohrožuje představa, že bych byl nekongruentní. Jelikož mě ohrožuje, nasadím obranu – popření. Tím pádem ovšem setrvávám v inkongruenci. Kongruence

Jan Holeyšovský 3. Symposium PCA Nezbytné a postačující podmínky jak dokážu akceptovat někoho, jehož činy jsou v příkrém rozporu s mými hodnotami? (násilný pedofil) nebo s mými předsudky? viz výše – Vím, že mám být sám bezpodmínečně přijímající. Když mě někdo dráždí a nedokážu ho akceptovat, nasadím obranu a jsem nekongruentní. když mě někdo dráždí mám ho odmítnout? haló efekt přejde s postupem empatie souhlas = potvrzení patologie, je těžké nesouhlasit a přitom přijímat Bezpodmínečné přijetí

Jan Holeyšovský 3. Symposium PCA Nezbytné a postačující podmínky meze přijetí a překračování hranic:  nezaměňovat osobní sympatie či erotickou náklonnost za přijetí  přijímat neznamená vyhovět vždy a všude  přijímat neznamená zaměňovat terapeutický vztah s osobním - „hraniční klienti“ nám v tom dávají zabrat Bezpodmínečné přijetí