Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009."— Transkript prezentace:

1 Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009

2 Některé otázky Je pro závažnost šikany důležité kolik % žáků ve třídě se cítí být obětí? Je pro závažnost šikany důležité kolik % žáků ve třídě se cítí být obětí? Výzkumy: Výzkumy: 41 % (Kolář 2002) = cca 10 obětí ve třídě 41 % (Kolář 2002) = cca 10 obětí ve třídě 4,5 % (Němcová 2005) = cca 1 oběť ve třídě 4,5 % (Němcová 2005) = cca 1 oběť ve třídě 26,8 % - 16,5 % (Letý 2008) = cca 7 – 4 obětí ve třídě 26,8 % - 16,5 % (Letý 2008) = cca 7 – 4 obětí ve třídě Většina obětí zažívá prvky šikanování, obětí systematické šikany je jen část z nich. Většina obětí zažívá prvky šikanování, obětí systematické šikany je jen část z nich.

3 Některé otázky - pokračování Kolik žáků ve třídě uvádí, že v kolektivu znají oběť? Kolik žáků ve třídě uvádí, že v kolektivu znají oběť? Výzkum: Výzkum: 42 - 65 % žáků v ročníku uvádí, že ve třídě znají oběť šikanovanou skoro každý den nebo týden (Letý 2008). 42 - 65 % žáků v ročníku uvádí, že ve třídě znají oběť šikanovanou skoro každý den nebo týden (Letý 2008). Většina svědků uvádí, že zná v kolektivu jednu takovou oběť. Většina svědků uvádí, že zná v kolektivu jednu takovou oběť.

4 Co je skutečně podstatné? K šikaně v kolektivu dochází většinou veřejně. K šikaně v kolektivu dochází většinou veřejně. Samotná přítomnost nevyřešeného šikanování má na žáky ve třídě značně negativní vliv. Samotná přítomnost nevyřešeného šikanování má na žáky ve třídě značně negativní vliv. !!! !!!

5 Oběti Primární viktimizace = chování agresora k oběti Primární viktimizace = chování agresora k oběti - V důsledku páchaného násilí své emoce potlačí - V důsledku páchaného násilí své emoce potlačí (prožitkové ochuzení života), nebo jsou jimi (prožitkové ochuzení života), nebo jsou jimi ochromeni (nemohou se soustředit,…). ochromeni (nemohou se soustředit,…). Sekundární viktimizace = zraňující ne/jednání okolí Sekundární viktimizace = zraňující ne/jednání okolí - Autority („dospělé instituce“) nejsou schopny člověku - Autority („dospělé instituce“) nejsou schopny člověku pomoci. pomoci. - Ostatním lidem je moje situace lhostejná = v důsledku - Ostatním lidem je moje situace lhostejná = v důsledku narušené důvěry mohou mít problémy s ostatními narušené důvěry mohou mít problémy s ostatními lidmi v budoucnosti spolupracovat. lidmi v budoucnosti spolupracovat.

6 Co na to forenzní psychologie? „Je divná a proto se jí to děje“ „Je divná a proto se jí to děje“ Zaměňujeme příčinu za následek. Zaměňujeme příčinu za následek. - Obětí se může stát kdokoli. - Obětí se může stát kdokoli. - U některých obětí dochází po prvním napadení - U některých obětí dochází po prvním napadení ke změně jejích reakcí a útoky na ni se opakují. ke změně jejích reakcí a útoky na ni se opakují. Odpovědnost za šikanu má vždy agresor! Odpovědnost za šikanu má vždy agresor!

7 Trocha sebepoznání… Trocha sebepoznání… Každý chce vnímat svět jako bezpečné místo. Každý chce vnímat svět jako bezpečné místo. Označení oběti za viníka = oběť dělá něco špatně, ale já ne = mě se to nemůže stát. Označení oběti za viníka = oběť dělá něco špatně, ale já ne = mě se to nemůže stát.

8 Trocha zamyšlení… „Jsou to jenom děti…“ „Jsou to jenom děti…“ Jak by se nám pracovalo kdyby se k nám ve sborovně chovali kolegové stejně jako žáci ve třídě k oběti? Jak by se nám pracovalo kdyby se k nám ve sborovně chovali kolegové stejně jako žáci ve třídě k oběti? Co bychom dělali? Co bychom dělali? (stížnost, trestní oznámení, výpověď,…?) (stížnost, trestní oznámení, výpověď,…?)

9 Svědci Zapojující se do ubližování oběti Zapojující se do ubližování oběti - Nechají se strhnout, nebo chtějí uniknout - Nechají se strhnout, nebo chtějí uniknout pozornosti agresorů. pozornosti agresorů. - Často nejednáme na základě svých postojů, ale - Často nejednáme na základě svých postojů, ale postoje přizpůsobujeme našemu jednání postoje přizpůsobujeme našemu jednání (Zimbardo). (Zimbardo). - Když se do činu zapojíme, je horší takové - Když se do činu zapojíme, je horší takové jednání rozpoznat jako špatné (Zimbardo). jednání rozpoznat jako špatné (Zimbardo).

10 Svědci - pokračování Přihlížející ubližování oběti Přihlížející ubližování oběti - Vidí jak je možné beztrestně ubližovat - Vidí jak je možné beztrestně ubližovat druhému člověku. druhému člověku. - Postupně mohou začít vnímat šikanu jako běžnou - Postupně mohou začít vnímat šikanu jako běžnou součást normálních lidských vztahů (přivyknou ji). součást normálních lidských vztahů (přivyknou ji). - Vidí že „dospělé instituce“ nejsou schopny - Vidí že „dospělé instituce“ nejsou schopny zjednat právo (učitel ztrácí autoritu). zjednat právo (učitel ztrácí autoritu). - Bojí se, že se obětí podobného jednání mohou - Bojí se, že se obětí podobného jednání mohou stát také oni stát také oni (proto se někdy do ubližování zapojí). (proto se někdy do ubližování zapojí).

11 Trocha prevence… Trocha prevence… Moralizování nemá smysl - vede pouze k tomu, že si Moralizování nemá smysl - vede pouze k tomu, že si o mě svědci (většina ve třídě) řeknou, že situaci nerozumím. o mě svědci (většina ve třídě) řeknou, že situaci nerozumím. Žáky je třeba vést Žáky je třeba vést - k větší empatii (aby s obětí soucítili – to - k větší empatii (aby s obětí soucítili – to neznamená, že s ní jednám jako s chudáčkem!). neznamená, že s ní jednám jako s chudáčkem!). - k dovednosti oběti pomoci - k dovednosti oběti pomoci (aby věděli jak na to = domluvit se s ostatními (aby věděli jak na to = domluvit se s ostatními a zastat se nebo zajít za učitelem). a zastat se nebo zajít za učitelem).

12 Agresoři Jsou poškozováni neochotou či neschopností okolí jim v násilí zabránit: Jsou poškozováni neochotou či neschopností okolí jim v násilí zabránit: - Mají dojem beztrestnosti - Mají dojem beztrestnosti = vyšší riziko násilného jednání i v dospělosti = vyšší riziko násilného jednání i v dospělosti (třeba zrovna na nás). (třeba zrovna na nás). - Nemusí se s okolím naučit spolupracovat - Nemusí se s okolím naučit spolupracovat (nebere ohled na okolí). (nebere ohled na okolí).

13 Proč dochází k šikaně? Agresoři chtějí mít pocit moci. Agresoři chtějí mít pocit moci. Narušené vztahy ve třídě – žákům je třeba pomoci bezpečně vyřešit konflikty Narušené vztahy ve třídě – žákům je třeba pomoci bezpečně vyřešit konflikty - Řešení např. technika: „Líbí se mi na Tobě…“ „Děkuji ti za…“ „Děkuji ti za…“ „Omlouvám se ti za…“ „Omlouvám se ti za…“ NEGATIVNÍ VÝROKY JSOU NEPŘÍPUSTNÉ!

14 Proč ne negativní výroky? Někteří žáci (možná většina) by začali napadat oběť (kolektiv je narušený!) - většina svědků je se vztahy ve třídě spokojena, i když v ní vnímají oběť šikany! (Letý 2008) Někteří žáci (možná většina) by začali napadat oběť (kolektiv je narušený!) - většina svědků je se vztahy ve třídě spokojena, i když v ní vnímají oběť šikany! (Letý 2008) Pokud bychom chtěli takto „pročistit vztahy“, tak by se vztahy mezi žáky spíše zhoršily (nové konflikty, křivdy, zatvrzení některých žáků,…). Pokud bychom chtěli takto „pročistit vztahy“, tak by se vztahy mezi žáky spíše zhoršily (nové konflikty, křivdy, zatvrzení některých žáků,…). Je třeba se oceňovat, hledat řešení problémů a ne se kritizovat (podobně jako v manželství )! Je třeba se oceňovat, hledat řešení problémů a ne se kritizovat (podobně jako v manželství )!

15 Co je třeba k napadení oběti? Forenzní psychologie: Forenzní psychologie: Aby k násilí došlo, musí se setkat 3 faktory: Aby k násilí došlo, musí se setkat 3 faktory: - Agresor (zda ho budu mít ve třídě neovlivním) - Vhodná oběť (tu si agresor najde ve třídě vždy) - Nepřítomnost „strážce“ (Strážcem jsou ostatní žáci a důsledný postup školy. Pokud žáci jednají prosociálně, tak buď šikaně zabrání sami, nebo zavčas informují učitele). (Strážcem jsou ostatní žáci a důsledný postup školy. Pokud žáci jednají prosociálně, tak buď šikaně zabrání sami, nebo zavčas informují učitele).

16 Děkuji za pozornost a přeji příjemný víkend. Tel.: 556 77 11 40 E-mail: ompa@pppnj.cz


Stáhnout ppt "Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009."

Podobné prezentace


Reklamy Google