Deprese: nová oblast neuropsychologického zájmu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Deprese u CMP MUDr. Tomáš Gabriel.
Vyšetřovací metody a biologická léčba v psychiatrii (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Psychiatrické.
Klinická propedeutika
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Interrupce jako trauma
KORTEX Areas of complex multimodal convergence are also located posterior to the primary somatic sensory cortex, within portions of the posterior temporal.
Ing.Miroslava Rýparová
Příčiny SPU.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
Struktura přednášky Neuropsychologická diagnostika
Alzheimerova nemoc.
Duševní zdraví a psychohygiena
Deprese Diagnostika a léčba
Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Vyšší nervová činnost.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
Internalizované poruchy chování
Psychiatrické vyšetření
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
SCHIZOFRENIE.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Anežka Závorková Roman Máčalík.  proces vzniku nových neuronů  nejvíce se odehrává v prenatálním období  vliv testosteronu, estrogenu, prolaktinu.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
POPORODNÍ DEPRESE Marie Skálová Tereza Pernicová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
PRAVDA A MÝTY O SPU Veronika Vitošková, Helena Jiránková Seminář pro učitele GJP Duben 2014.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Charakteristiky vybraných nemocí
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
F00-F09 Organické duševní poruchy F30-F39 Poruchy nálady
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Psychiatrické vyšetření
Psychiatrické vyšetření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pojmy speciální pedagogiky
F00-F09 Organické duševní poruchy
Psychiatrické vyšetření
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Deprese: nová oblast neuropsychologického zájmu Petra Navrátilová

Obsah sdělení Vymezení deprese Kognitivní deficit u deprese Příčiny deficitu Faktory ovlivňující deficit Průběh deficitu Možnosti intervence

Deprese jako závažný problém 3-5% populace každý druhý pacient s depresí v lékařské praxi nerozpoznán 5-15% dokončené suicidium

Vymezení deprese chorobný smutek (Hartl, Hartlová, 2000) Stavy charakterizované smutkem, beznadějí, úzkostí, pesimizmem, nezájmem, pocity viny, insuficience, sebevražednými myšlenkami, popřípadě pokusy, hypochondrickým zaměřením, somatickými a vegetativními obtížemi, poruchami spánku, sexuálními dysfunkcemi, bolestmi, pocity tíže, nechutenstvím či přejídáním nesoustředěností, zpomalením psychomotorického tempa či naopak agitovaností a někdy i obsedantními, paranoidními a derealizačními příznaky. (Höschl, 2002)

Chování emoce (city a motivace) Chování obsahuje z pohledu neuropsychologie tři hlavní funkční systémy: emoce (city a motivace) kognitivní funkce (způsob jak zacházíme s informacemi), exekutivní funkce (způsob projevu chování). Můžeme si je představit jako tři prostorové dimenze (výšku, šířku a délku). Kognitivní funkce se dělí na receptivní funkce (výběr,udržení, třídění a integrace informací), paměť a učení, dále na myšlení a expresivní funkce. (Lezak, 1995)

Neuropsychologický pohled na depresi Deprese = nejen! porucha emocí Celistvý přístup - deprese je komplex vzájemně propojených systémů, které jsou narušeny Větší důraz na sledování kognitivních a exekutivní funkcí Jejich narušení je důležitým rozměrem depresivního onemocnění, který by neměl být opomenut

„Kognitivní deficit“ u deprese = porucha pozornosti, kognitivních funkcí a exekutivních funkcí Vyskytuje se až 50 % depresivních pacientů

Globální, difúzní charakter s vyšším zapojením frontálních laloků Nespecifický – proměnlivost jeho obrazu je ve vztahu ke klinickým faktorům Zhoršuje pacientův zdravotní stav, komplikuje léčbu, negativně ovlivňují návrat pacientů do běžného života (Veiel, 1997)

Příčiny kognitivního deficitu

1.Hypotéza pravohemisférové dysfunkce neuropsychologický deficit vysvětlován jako „pravohemisférová dysfunkce“ na organickém podkladě. Nálezy depresivního syndromu u pacientů s pravostrannou cévní mozkovou příhodou. (Flor-Henry, 1979) 70% pacientů s poškozením v pravé hemisféře vykázalo depresivní symptomatologii, zatímco nikdo z pacientů s poškozením levé hemisféry depresí netrpěl. (Folsteina, 1977; in Crews a Harrison, 1995)

Vztah deprese k poškození pravé hemisféry není jednoznačný a některé studie dokonce našly symptomy typické pro depresi (negativní afektivita, pláč, strach, pesimismus a beznaděj) při lézi levé hemisféry

2.Motivační hypotéza kognitivní deficit může být sekundární, způsobený nedostatkem motivace (Austin, 2001)

(Richardson a Ruff, 1989 )

„Nekognitivní faktory“ deprese - snížená motivace - unavitelnost - aktuální emocionální prožívání - osobnostní struktura částečný vliv na kognitivní deficit samy o sobě ho vysvětlit nemohou.

3.Nejnovější hypotézy Hledání širších souvislostí. Zdůrazňují se vlivy na různých úrovních. Molekulární úroveň - porucha neurotransmiterového přenosu Buňečná úroveň - narušená plasticita mozku Strukturální a systémová úroveň - mozkové abnormality. (Duman, 2004) (Sheline, 2004)

Nálezy zobrazovacími metodami Výsledky z magnetické rezonance ukázaly Menší objem šedé hmoty v mediálním a orbitálním prefronálním kortexu. Atrofie hipokampu a ventrálního striatu. Rozšíření třetí mozkové komory. Narušení dorzolaterálního prefrontálního kortexu, oblastí předního cingula a amygdaly (Vincent, 2004), (Barch et al., 2002), (Elliot, 1998), (Drevets, 2001)

Nejčastěji narušené funkce Pozornost Vnímání Paměť Usuzování Řeč Exekutivní funkce

Faktory ovlivňující kognitivní deficit

Subtypy a hloubka deprese - souvislost mezi tíží deprese a zhoršeným kognitivním výkonem - značná metodologická nejednotnotnost Subtypy - endogenní x exogenní - s psychotickými příznaky x bez psychotických příznaků

Vliv věku Předpoklad – kognitivní výkon se bude s věkem zhoršovat Dlouhodobě depresivní x ti co onemocněli depresí v pozdějším věku

Hospitalizace Rozdíly v kognitivní výkonnosti mezi skupinami hospitalizovaných a ambulantních pacientů. Výzkum Elliotové ukázal signifikantní rozdíl ve výkonu u hospitalizovaných pacientů ve srovnání s ambulantně léčenými pacienty, ačkoliv obě skupiny pacientů se nelišily v míře závažnosti deprese. (Elliotová et al., 1996)

Medikace Antidepresivní léčba může mít vliv na kognitivní fungování Výzkumy však neukázaly, že by medikace způsobovala snížení kognitivního výkonu - Ravnkilde (2002) – srovnání krátkodobě a dlouhodobě léčených pomocí antidepresiv - Porter et al. (2003) – srovnání medikovaných a nemedikovaných pacientů Vliv antidepresivní léčby spíše zesiluje již narušené kognitivní fungování.

Průběh kognitivního deficitu

Předchází deprese kognitivnímu deficitu? 1. Deprese je následek poškození mozku. 2. Deprese je příčina narušení mozku, které vede k poruchám kognitivních a exekutivních funkcí.

Remise = období, během kterého pacient nemá žádné symptomy deprese u pacientů v remisi přítomny známky narušeného kognitivního fungování (především u starších pacientů) Jako nejvíce přetrvávající se ukazují zejména paměťové a exekutivní deficity (Austin et al., 2001)

Dopad kognitivního deficitu souvisí se schopností opětovného začlenění pacientů do produktivního života. Narušené kognitivní fungování má významné psychosociální důsledky a snižuje kvalitu života. Může vést k potížím vést nezávislý a aktivní život, stejně tak jako může významně ztěžovat návrat do práce.

Co s tím? Zvažovat neuropsychologické hledisko při léčbě Soustředit se na rehabilitaci – základem je důkladná diagnostika a používání kompenzačních strategií

Závěr Pokles kognitivních funkcí není jen okrajový fenomén onemocnění samotného

Děkuji za pozornost