Výživa I..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

OBEZITA.
Zdravý životní styl základní principy.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Výživové směry Ing. A. Říhová.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Výživa.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Energetická bilance.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
Energetická bilance.
Význam výživy ve sportu
Energetická bilance.
Vytvořil: Šimon Rudolf Zdraví životní styl. 2 Chcete-li žít zdraví životní styl musíte vědět co jíte! Správné stravování je důležitým faktorem pro lidské.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Typy jídelníčků a výživová doporučení Nejčastěji sestavovanými jídelníčky jsou: RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK JÍDELNÍČEK PRO MANAŽERY A DUŠEVNĚ.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
Sůl moc nebo málo ?.
Úvod do výživy Kateřina Čamková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny rostlinného původu
PESTROST STRAVY.
Výživa v chirurgii.
5-denní jídelníček.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název projektu: Moderní škola
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

Výživa I.

Proč výživa?

Maslowova pyramida

Vzpomeňte si, co všechno jste včera snědli.

Význam jednotlivých druhů pokrmů Předkrm: - má povzbudit chuť k jídlu - vhodně doplnit ostatní pokrmy - má být vzhledově i chuťově atraktivní - účelem není nasycení Polévky: - připravují trávící ústrají na další pokrmy hutné - povzbuzují chuť k jídlu - zahřívají žaludek - ředí tuhé pokrmy, dávají tělu vodu - nasycují Hlavní pokrm - pokrmy z masa/bezmasé pokrmy, omáčky, přílohy Dezerty - zakončení oběda

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ

Formulace výživových doporučení CÍL – rozvíjet a upevňovat zdraví lidí = POPULACE!!! PŮVOD – vědecky podložené a ověřené studie (epidemiologické, klinické, laboratorní apod.) 18/04/2017

Funkce výživových doporučení jsou základnou k názorovému sjednocení odborníků i veřejnosti ve výživě překonávají roztříštěnost názorů, názory jednostranné a scestné jsou jednoznačné a dobře srozumitelné zdůrazňují nejpodstatnější aspekty výživových zvyklostí (ne věci podružné) usnadňují hodnocení skladby stravy na populační (popř. individuální) úrovni pomáhají v plánování stravy na populační (příp. individuální) úrovni jsou východiskem pro konkrétní, cílené a účinné plánování nutriční politiky (příprava edukačních materiálů, ovlivňování agroalimentárního průmyslu apod.) 18/04/2017

Formy výživových doporučení doporučené dávky živin (DDD, RDA, DACH apod., trojpoměr) doporučení v jednotkách potravin (standardní porce v potravinové pyramidě) obecnější slovní formulace grafické vyjádření (potravinová pyramida, potravinová loď) DOPORUČENÉ DÁVKY ŽIVIN DRI (Kanada+USA), DACH (Německo+Rakousko+Švýcarsko), PRI(EU), DDD (ČR) DRI = Dietary Reference Intake RDA = Recommended Dietary Allowacebces – doporučená výživová dávka AI = Adequate Intake – adekvátní příjem EAR = Estimated Average Requirement – stanovená průměrná spotřeba UL = Upper tolerable intake Level – nejvyšší přijatelný příjem PRI = Population Reference Intake – populační referenční příjem 18/04/2017

5 hlavních kritérií Srozumitelnost Zapamatovatelnost Schopnost vzbudit zájem Schopnost vzbudit ochotu k účasti Schopnost vyvolat skutečné změny chování 18/04/2017

18/04/2017

18/04/2017

18/04/2017

Maslowova pyramida

ŽIVOTNÍ STYL VÝŽIVA + POHYB + PSYCHOHYGIENA 5P Pestrost Pravidelnost Pětkrát denně ovoce a zelenina Pitný režim Pohybová aktivita

Energetická bilance Komponenty energetického výdeje - BM, termický účinek PA a termický vliv stravy + energetické nároky na růst Bazální výdej energie (BM) - tvorba tepla: 60% BM - udržování základních životních funkcí: 40% - normální populace: BM = 60-70% CEP Faktory ovlivňující BM - věk, pohlaví, výška, růst, fyzická aktivita, stavba těla, teplota, stres, teplota okolí, hladovění, malnutrice, hormony

Výpočět BM Harris-Benedictova rovnice muži: BM (kcal) = 66,5 + 13,8H + 5,0V - 6,8R ženy: BM (kcal) = 655 + 9,6H + 1,8 V – 4,7R Faustův vzorec muži: BM (kcal) = 24H ženy: BM (kcal) = 23H Hrubý odhad BM (MJ) = 0,1H

BM 30% játra 20% CNS 10% myokard 7% ledviny 33% ostatní tkáně

Hrubý odhad energetického výdeje MÜLLEROVÁ, D Hrubý odhad energetického výdeje MÜLLEROVÁ, D.; Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, Praha: Triton, 2003, 102 s. ISBN 80-7254-421-7 DENNÍ ENERGETICKÁ POTŘEBA = KEV x FFA