Planetky. Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Planetky, měsíce planet
Advertisements

VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Meziplanetární hmota Petr Scheirich.
Země ve vesmíru.
Registrační číslo projektu
KOMETY A METEORY Gabriela Kristová.
Planetky.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Meteority, komety, planety
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Planetky, měsíce, komety, meteory
Planety.
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
VESMÍR.
Meteor.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Sluneční soustava.
Meziplanetární hmota.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
VESMÍR.
Sluneční soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MĚSÍC.
Slunce a sluneční soustava
Saturn Planeta s prstenci.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Planetky – „malé planety“
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Mars Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sluneční soustava.
ANNA SLAPNIČKOVÁ A JULIE LOLA KOREŠOVÁ
Transkript prezentace:

Planetky

Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi dráhami Marsu a Jupitera ve vzdálenosti 2,1 – 3,1 AU od Slunce.

Pás planetek V pásu dochází k častým srážkám, jejich rozbíjení na malé úlomky a drcení na jemný prach. Úlomky – meteoroidy – vyvolají v zemské atmosféře světelný jev – meteor.

Planetky Mathilde 50 km 100 bilionů tun Ida 58 km x 23 km 100 bilionů tun Dactyl 1,6 km x 1,2 km Eros 15 km x 40 km 5 bilionů tun Gaspra 19 km x 12 km 10 bilionů tun

PLANETKA IDA a JEJÍ MĚSÍČEK DACTYL Byla pojmenována podle víly, která v jeskyni na Krétě vychovávala mladého Dia. Krátery jsou pojmenovány podle jeskyní z celého světa. Malá tečka – měsíček Dactyl.

Planetka Sylvia a její dva měsíčky nazvané Romulus a Remus. Pravděpodobně vznikly odtržením od planetky Sylvie.

Planetka Eros patří k blízkozemním planetkám – většinu času se pohybuje mezi Zemí a Marsem. Je to protažená skála 13m x 13 m x 33 m pokrytá mnoha krátery.

DVOJPLANETKA ANTIOPE Materiál řady planetek je křehký s malou pevností. Proto se rychle rotující planetky roztrhnou a vytvoří dvojplanetku. Je jich známo asi sto. Obíhají společné těžiště jako dvojhvězdy. Jsou zhruba stejně velké. Je-li však druhá část dvojité planetky malá, hovoříme o měsíci planetky.

Planetka Gaspra U některých planetek bylo zjištěno kolísání jasnosti, což svědčí o rotaci kolem osy a jejich nepravidelném tvaru.

V seznamu planetek nechybí ani česká jména. Antonín Mrkos se od poloviny sedmdesátých let minulého století na Kleti zabýval pozorováním malých planetek. Objevil a pojmenoval řadu planetek, např. Kleť, Šumava, Sázava, Komenský aj.

Dnes astronomové znají dráhy kolem 150 tisíc planetek a dovedou určit jejich polohu do budoucnosti. Jejich poznatky mají základní důležitost pro bezpečnost pozemšťanů.