Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA

2 Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo
Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: obohacení a rozšíření učiva na téma Člověk a Vesmír Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: Vesmír, hvězdy, komety, meteorit, meteor, vesmírná tělesa Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina: let

3 Další vesmírná tělesa

4 Komety Komet najdeme ve sluneční soustavě mnoho. Většinou se pohybují ale daleko od Slunce, takže je nemůžeme pozorovat tak často. Můžeme si je představit jako velké ledové koule plné kamení a prachu. Když se kometa přiblíží ke Slunci, vytvoří se svítící ohon komety, když se vzdaluje, tak záře slábne až úplně zmizí.

5 Některé komety se ke Slunci vracejí pravidelně.
Nejznámější z nich je kometa Halleyova, pojmenovaná podle anglického astronoma, který jako první předpověděl její návrat ke Slunci. Vrací se každých 76 let, naposledy se přiblížila v roce 1986

6 Halleyova kometa

7 Meteorická tělesa Prostorem mezi planetami putují kolem Slunce meteorická tělesa, což jsou kameny, kamínky a prachová zrníčka. Jsou to zbytky po vzájemných srážkách planetek nebo zrnka prachu a písku, která ztratily komety.

8 Meteorická tělesa Meteor (řecky meteóra, něco, co se odehrává ve vzduchu, nad zemí; ve starší češtině také povětroň nebo létavice) je světelný jev, který nastane při průletu drobného kosmického tělíska (meteoroidu) zemskou atmosférou. Lidově se nazývá padající hvězda.

9 Velmi jasný meteor se nazývá bolid
Velmi jasný meteor se nazývá bolid. Zbytky hmotnějších meteoroidů, které dopadly na Zemi, se nazývají meteority. Meteor se na noční obloze projevuje jako rychlý přelet svítícího objektu, který je tvořen vlastním tělesem (meteoroidem) a světelným efektem (meteorem). Jasnější meteor za sebou zanechává světelnou stopu, která rychle mizí.

10 Různé druhy meteoritů

11 Různé druhy meteoritů

12 Různé druhy meteoritů

13 Různé druhy meteoritů

14 Různé druhy meteoritů

15 Různé druhy meteoritů

16 Krátery na povrchu země po dopadu větších meteoritů

17 Krátery na povrchu země po dopadu větších meteoritů

18 Zdroje – obrázky:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA"

Podobné prezentace


Reklamy Google