Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanské soudní řízení
Advertisements

DOVOLÁNÍ.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Organizace soudnictví v ČR
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Správní činnosti.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Právo pro podnikatele II
PRAVOMOC A PŘÍSLUŠNOST SOUDŮ. Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) – a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí – PODMÍNKY ŘÍZENÍ.
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost
Občanské právo procesní. Co k tomu? Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001.
Správní právo procesní
Občanské soudní řízení
Řízení o přestupcích.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
DOVOLÁNÍ jako mimořádný opravný prostředek (§§ 236 – 243d)
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost.
Procesní subjekty.
Systém soukromého práva
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Subjekty trestního řízení
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Občanské právo procesní
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Správní soudnictví Veřejná správa.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Správa sociálního zabezpečení
Soudy jako subjekty civilního procesu
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Občanské právo procesní
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Struktura soudů v ČR.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Právo sociálního zabezpečení
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid

Soudy Odkaz na minulé přednášky V rámci občanského soudního řízení je nutné zkoumat pravomoc a příslušnost soudů

Pravomoc Pravomocí soudů rozumíme souhrn oprávnění určitého orgánu jednat a rozhodovat v určitých (zákonem vymezených) záležitostech, resp. jde o vymezení okruhu věcí (rozsah záležitostí), které soudy projednávají a rozhodují § 2 OSŘ - v občanském soudním řízení soudy projednávají a rozhodují spory a jiné právní věci a provádějí výkon rozhodnutí § 7 OSŘ – odkaz na občanskoprávní, rodinněprávní, obchodněprávní a pracovněprávní vztahy Lze smluvně dohodnout, že danou věc budou rozhodovat ne soudy, ale rozhodci

Pravomoc soudů Zúžení soudní pravomoci – ve věcech ze soukromoprávních vztahů (občanskoprávních, rodinných, obchodních a pracovních) soudní pravomoc není dána (je odejmuta) a tyto věci jsou zákonem svěřeny do pravomoci jiných orgánů. Rozšíření soudní pravomoci – Soudy v civilním řízení nerozhodují ve věcech veřejného práva, není-li jim zákonem takové rozhodování svěřeno.

Pravomoc soudů Dělená pravomoc – § 8 OSŘ – nejprve musí být obligatorně provedeno řízení u jiného orgánu, pravomoc soudu nastane až tehdy, když věc nebyla u tohoto orgánu s konečnou platností vyřešena (v současné době se neužívá) Spory o pravomoc – Vznikají mezi soudy na straně jedné a jinými orgány na straně druhé, resp. obecnými a správními soudy – Odkaz na z. č. 131/2002 Sb., o rozhodování některých kompetenčních sporů

Pravomoc soudů § 104 odst. 1 OSŘ - Nespadá-li věc do pravomoci soudů nebo má-li předcházet jiné řízení, soud postoupí věc po právní moci usnesení o zastavení řízení příslušnému orgánu; právní účinky spojené s podáním žaloby (návrhu na zahájení řízení) zůstávají přitom zachovány.

Příslušnost Příslušnost soudu znamená určení toho článku ze soustavy soudů, který má danou věc projednat a rozhodnout Jde o vymezení rozsahu působnosti mezi soudy navzájem) Věcná Místní Funkční

Věcná příslušnost Vymezuje rozsah působnosti mezi jednotlivými články soudní soustavy Určuje, který článek má věc projednat a rozhodnout § 9 OSŘ – zásadně okresní soud Zákon uvádí výjimky - § 9 odst. 2 až 5 OSŘ – Např. ochrana osobnosti Pro určení jsou rozhodující okolnosti v době zahájení řízení – Případné spory dle § 104a OSŘ – Odkaz na § 104b OSŘ – Perpetuatio fori

Místní příslušnost Vymezuje rozsah působnosti mezi soudy stejného článku tak, že určuje, který soud má projednat a rozhodnout konkrétní věc Obecná a zvláštní Obecná – Obecný soud žalovaného - § 84 a násl. OSŘ – Určení dle § 85 a násl. OSŘ Zvláštní – Obligatorní (výlučná) - § 88 OSŘ – Fakultativní (daná na výběr) - § 87 OSŘ

Místní příslušnost Dohoda na místní příslušnosti (prorogace) – § 89a OSŘ – jen v obchodních věcech Perpetuatio fori – Příslušným je soud, který byl příslušný v době zahájení řízení, i kdyby se změnily okolnosti Zkoumání místní příslušnosti – Z úřední povinnosti – Na základě námitky účastníka - § 105 OSŘ

Výjimky ze zásady místní příslušnosti Přenesení příslušnosti – Pouze tam, kde to stanoví zákon – Péče o nezletilé (§ 177 odst. 2 OSŘ), opatrovnická řízení (§ 193 OSŘ) Delegace (přikázání věci) – Vhodná - § 12 odst. 2 OSŘ – Nutná - § 12 odst. 1 OSŘ – O přikázání věci rozhoduje soud, který je nejblíže společně nadřízen příslušnému soudu a soudu, jemuž má být věc přikázána.

Spory Dojde-li soud k závěru, že není místně příslušný, postoupí věc soudu, který za místně příslušný považuje (§ 105 odst. 2 OSŘ) Dojde-li i soud, kterému byla věc postoupena, k závěru, že není místně příslušný, předloží věc svému nadřízenému soudu (§ 105 odst. 3 OSŘ)

Funkční příslušnost Funkční příslušnost vymezuje rozsah působnosti mezi jednotlivými články soustavy soudů tak, že určuje, který článek má projednat a rozhodnout konkrétní stejnou věc na základě opravného prostředku postupně po sobě