MIGRAČNÍ & INTEGRAČNÍ POLITIKA V ČESKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Finanční možností svépomocných skupin
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Celostátní síť pro venkov
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Nový systém ekonomické migrace
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
Ruská federace x WTO a OECD
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Lenka Herčíková,
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Transkript prezentace:

MIGRAČNÍ & INTEGRAČNÍ POLITIKA V ČESKU DUŠAN DRBOHLAV Přírodovědecká fakulta UK, Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje, drbohlav@natur.cuni.cz Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika   POLITIKA – SOUČÁST REGULATIVNÍHO SYSTÉMU CELOSPOLEČENSKÝCH PROCESŮ, SMYSLEM JE REGULOVAT SYSTEMATICKY, ALE ZÁROVEŇ OPERATIVNĚ, BEZPROSTŘEDNĚ A KONKRÉTNĚ -  URČOVÁNÍ CÍLŮ, JEŽ MÁ SPOLEČNOST SLEDOVAT (SOUBĚŽNÁ KOORDINACE VZTAHŮ MEZI SUBSYSTÉMY A VZTAHŮ MEZI RŮZNÝMI KATEGORIEMI AKTÉRŮ) ... REGULUJE NEBO KORIGUJE SPECIFICKÁ POSTAVENÍ ČLENŮ SPOLEČNOSTI -           Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika STANOVENÍ PŘIMĚŘENÝCH POSTUPŮ UMOŽŇUJÍCÍCH CÍLE DOSAHOVAT, MOBILIZACE PROSTŘEDKŮ K DOSAŽENÍ CÍLŮ    POLITIKA – NEJENOM VYPRACOVÁNÍ OBECNÝCH KRITÉRIÍ, ALE ZAHRNUJE I ASPEKT ŘÍZENÍ   ROLE ADMINISTRATIVNÍ ČINNOSTI, STÁTNÍ SPRÁVY, JURISDIKCE, APLIKOVÁNÍ PRÁVA ATD … MIGRAČNÍ POLITIKA – JEDNA Z DÍLČÍCH POLITIK STÁTU Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika MIGRAČNÍ POLITIKA (př. USA – Zuckers 1987):   KALEIDOSKOP – PREZIDENT A KONGRES – JEJICH OSOBNOSTI A ROZHODNUTÍ, BYROKRATICKÁ AGENDA, PŘEDSUDKY, KONVENCE, TLAK (LOBOVÁNÍ) JEDNOTLIVÝCH ZÁJMOVÝCH SKUPIN A VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ, ZDRAVÍ EKONOMIKY A NÁHODNÁ DĚJINNÁ SHODA OKOLNOSTÍ … CÍLEM: VYVÁŽENÁ SMĚSICE EKONOMICKÝCH, SOCIÁLNÍCH A HUMANITÁRNÍCH ZÁVAZKŮ ….. MIGRAČNÍ POLITIKA MÁ SVÉ „DOBROVOLNÉ“ I „POVINNÉ“ ASPEKTY (VIZ NAPŘ. DODRŽOVÁNÍ PODEPSANÝCH MEZINÁRODNÍCH SMLUV A KONVENCÍ) Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika DVĚ ZÁKLADNÍ ROVINY: „IMMIGRATION VERSUS IMMIGRANT POLICY“ (MAKRO VERSUS MIKRO ÚROVEŇ)   Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika ČESKO TRADIČNĚ EMIGRAČNÍ, MALÉ ZKUŠENOSTI S IMIGRACÍ …XENOFOBIE MAJORITNÍ POPULACE   AKTIVNĚJŠÍ, KOMPLEXNĚJŠÍ A SYSTEMATIČTĚJŠÍ PŘÍSTUP CCA POSLEDNÍCH 5 LET ZÁSADY POLITIKY VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI MIGRACE CIZINCŮ (PŘÍLOHA K USNESENÍ VLÁDY Z 13.1.2003 Č. 55) Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika 1) DŮSLEDNĚ PROSAZOVÁNA ŘÍDÍCÍ ROLE STÁTU V OBLASTI MIGRACE   2) POLITIKA JE ZALOŽENA NA KOORDINOVANÉM POSTUPU VŠECH STÁTNÍCH ORGÁNŮ, ORGÁNŮ ÚZEMNÍ A ZÁJMOVÉ SAMOSPRÁVY A NA PODPOŘE ZE STRANY DALŠÍCH SUBJEKTŮ ZABÝVAJÍCÍCH SE MIGRACÍ. 3) ZAMĚŘENÍ NA ODSTRAŇOVÁNÍ VŠECH FOREM NELEGÁLNÍ MIGRACE A JINÝCH NELEGÁLNÍCH AKTIVIT 4) NEKLADENY PŘEKÁŽKY LEGÁLNÍ MIGRACI, PODPORA IMIGRACE, KTERÁ JE PRO STÁT A SPOLEČNOST V DLOUHODOBÉ PERSPEKTIVĚ PŘÍNOSNÁ 5) REALIZACE MIGRAČNÍ POLITIKY PŘEDPOKLÁDÁ ŠIROKÉ ZAPOJENÍ NEVLÁDNÍCH A DALŠÍCH ORGANIZACÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI 6) SPOLUPODÍLENÍ SE NA ÚSILÍ SVĚTOVÉHO A EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ NA ŘEŠENÍ MIGRAČNÍCH DŮSLEDKŮ HUMANITÁRNÍCH KRIZÍ A NA ODSTRAŇOVÁNÍ PŘÍČIN TĚCHTO JEVŮ Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika INTEGRACE CIZINCŮ: DVA ZÁSADNÍ DOKUMENTY: 1) „ZÁSADY KONCEPCE INTEGRACE CIZINCŮ NA ÚZEMÍ ČR“ (1999) 2) „KONCEPCE INTEGRACE CIZINCŮ NA ÚZEMÍ ČR“ (2000)   PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH AKTIVIT: 1) STÁTNÍ INTEGRAČNÍ PROGRAM 2) PROJEKT „AKTIVNÍ VÝBĚR KVALIFIKOVANÝCH ZAHRANIČNÍCH PRACOVNÍKŮ“ PODPORA INTEGRACE CIZINCŮ – PRINCIP ROVNÉHO PŘÍSTUPU A ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI ZEJMÉNA VE VZTAHU K ZAMĚSTNÁNÍ A PODNIKÁNÍ, BYDLENÍ, VZDĚLÁNÍ, ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČI, KULTUŘE A NÁBOŽENSTVÍ Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 1) JAK ÚČINNĚJI BOJOVAT S NELEGÁLNÍ MIGRACÍ, S NELEGÁLNÍM ZAMĚSTNÁVÁNÍM CIZINCŮ? - Jak snížit poptávku ze strany podnikatelů? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 2) JAK ÚČINNĚJI BOJOVAT S XENOFOBIÍ A RASISMEM? - Nástroje objektivní informovanosti veřejnosti? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 3) JAK VÍCE VYUŽÍT „LIDSKÝ KAPITÁL“ IMIGRANTŮ? - Využití jejich původní kvalifikace… Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 4) JAK ROZDĚLIT MIGRAČNÍ/INTEGRAČNÍ KOMPETENCE – - A) MEZI SEKTORY (VLÁDNÍ, NEVLÁDNÍ …)? - B) REGIONÁLNĚ HIERARCHICKY – STÁT, REGION, OBEC? - Jaké formy spolupráce? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 5) JAK SPOLEHLIVĚJI MĚŘIT VÝSLEDKY PROCESU INTEGRACE - ÚSPĚCH ČI NEÚSPĚCH? (JAKÁ KRITÉRIA?) - Hodnocení efektivity programů? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 6) JAK ÚČINNĚJI BOJOVAT S KORUPCÍ, JEŽ OVLIVŇUJE MIGRACI/IMIGRACI/INTEGRACI? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 7) JAK OBJEKTIVNĚ INFORMOVAT VEŘEJNOST O OTÁZKÁCH MIGRACE/IMIGRACE/INTEGRACE? - Formy, oblasti, aktéři? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 8) JAK POSTAVIT A PROVÁDĚT KOHERENTNÍ MIGRAČNÍ/INTEGRAČNÍ POLITIKU? - „Stejnou silou na všech frontách“! - Je to vůbec možné? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 9) JAK VHODNĚ SLADIT POLITIKY/SUBPOLITIKY: - MIGRAČNÍ VERSUS INTEGRAČNÍ? - EKONOMICKÁ VERSUS MIGRAČNÍ? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 10) JAK SMYSLUPLNĚ NA POLI MIGRACE SPOLUPRACOVAT S „EMIGRAČNÍMI ZEMĚMI“? - Jaká forma pomoci (informace) a komu určená? Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika OTÁZKY 11) JAK VYLEPŠIT STATISTIKU MIGRACE/INTEGRACE? - Co, kdo, kdy, jak a kde sledovat? Jak data zpracovávat a šířit? Drbohlav: Migrační politika

TOLERANCE INFORMOVANOST SPOLUPRÁCE Drbohlav: Migrační politika

Drbohlav: Migrační politika Děkuji za pozornost Drbohlav: Migrační politika