Seminář 7 přístupy a pozice praktika Témata k diskusi: Typy spojení problémů a přístupů Volba povolání jako příklad aplikace různých přístupu ve filmech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Vzájemná hospitační činnost
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Finální seminář Rozbor filmů o Holocauste: význam pro pomáhající pracovníky Kontexty analýzy filmu Druhy cvičení a volba filmu.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Systémy pro podporu managementu 2
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Zpracovala: Simona Hyková
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Volba povolání.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Vedení týmů a týmová práce Synergie. SYNERGIE SYN=SYNTÉZA ERGIE=ENERGIE Konečný výsledek je větší, než suma jeho částí.
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Teorie vzdělávání dospělých
Model transkulturní péče
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Manager nebo leader? Management je pozice
Plánování využiti filmu v praxi Typy k diskuzi Kontinuita kroků v vypracováni filmu Definováni úlohy filmu v vaši praxí Souvislost mezi stylistikou práce.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Seminář 4 Humanistický přístup: možnosti a omezení Skládá se z tří častí: Rozbor domácího úkolu 2 z pohledu pozici diváka, kritika, experta, a odborníka.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Seminář 9 Plánování využiti filmu v praxi Typy k diskuzi Kontinuita kroků v vypracováni filmu Definováni úlohy filmu v vaši praxí Souvislost mezi stylistikou.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Teorie vzdělávání dospělých
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Seminář 5 Humanistický přístup: možnosti a omezení
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Konflikt Sociální psychologie.
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

Seminář 7 přístupy a pozice praktika Témata k diskusi: Typy spojení problémů a přístupů Volba povolání jako příklad aplikace různých přístupu ve filmech Základy metody, druhy aktivit

Dva způsoby práce s filmem jako ilustrace přesného přístupu (finálně se divák naučí přístup za svůj vlastní způsob rozhodováni, kinoterapie ve všech přístupech funguje pro samostatnost člověka) jako zdroj kritického názoru k přístupu a určitému způsobu popisu problému (akceptováni omezení aplikováni filmu, a přes pochopení toho – názoru)

Klíčové kriterium volby filmu Film se může využít ve prospěch obojích cílu, a divák se dostává s toho reflexi a zodpovědnost za svůj výběr

Ohodnocení filmu Film jako příklad přístupu Korelace filmu a určitě teorie (důslednost v projevu vlastností přístupu a jejich spojení uměleckými prostředky) Srozumitelnost příkladu teorie (přístupu) v filmu Film pro kritický rozbor: Film vypracuje podmínky, ve kterých se přístup uskutečňuje Film je příkladem pochopení problému v rámci přístupu

Volba povolání: klíčová otázka Jak je správně spojit zájmy veřejnosti a zájmy jednotlivce: Člověk pro povolání nebo povolání pro člověka Pozice konsultanta (stejně jako filmu): Zprostředkovatel mezi člověkem a veřejnosti nebo Obhájce zájmů volicího

Tří generace profesionalismu První (50-60 léta) Druhá (70-80 léta) Třetí (90 a do dneska)

Filmy o odbornicích odrazují vývoj pojmu profesionalismus První generace: odborník a ne- profesionál, důsledný opak přístupu k řešení problému mezi nimi, odborník jako hrdina

Filmy o odbornicích odrazují vývoj pojmu profesionalismus druhá generace profesionalismus jako moc, kterou můžou mít jen ctihodní (dobrý a zlý odborník)

Druhá generace pojmu profesionalismus znalost problémů a vlastností určité skupiny lidí, schopnost pracovat a vyřešit problémy, komunikativní kompetence, zaměřená na kombinaci problém + skupina + přístup (například, advokát trestných činů).

Komunikativní kompetence a manipulace

Druhá generace pojmu profesionalismus Zákonní (legitimní) a výhradní přístup k určitým znalostem. procedurám rozhodování situace, například, testům a právním normám Odborníci předpokládá, že neprofesionálově nemůžou mít přístup k soupravě těchto znalostí (můžou uskutečnit tresty pro mimo odborné využívání); systém licencování.

Druhá generace pojmu profesionalismus Odborníci jako zločinci využívají svou moc ve prospěch sebe Profesionalismus a pseudo- profesionalismus Mildred Ratched jako přezdívka pro libovůli abyrokracie

Druhá generace pojmu profesionalismus přístup k různým systémům znalosti, a kompetence vybírat a odůvodnit svou volbu, takový vyber předpokládá nezávislost a definuje se jako základní zodpovědnost odborníka

Třetí generace profesionalismu «I když člověk má šanci překonat veřejný tlak stereotypů, může je uskutečnit většinou v rámci odborní činnosti“ (Arthur&Rousseau)

Třetí generace profesionalismu «Bezbarjerová kariéra» - boundaryless career. Ne míra moci, ale nezávislosti, ne kariérové schody, ale prostor vyšší projev kariéry se sestává s nezávislosti a změna požadavků od profesionály – profese se nespojuje s moci a státem, ale s veřejným zájmem

Kritický názor na tradiční pojem profesionalismu Expertní znalost Pleakley má základem chybu, ale on se chová jako nejkompetentnější znalec Bývalý agent Kobra v sociální práci využívá metody zvláštní jednotky

Profesionál závislý ne co? Agent Pleakley, expertSociální pracovník

Profesionál závislý ne co? Kapitán GantuGrand dama

Volba povoláni: přístupy Funkcionalistický (schopnosti & požadavky) Humanistický (zájmy a jejich akceptování, vliv dětství a ba životu na volbu povolání) Reflexivní (povolání: zdroj nezávislosti nebo další tlak veřejnosti) Revoluční (změna pojmu profesionalismus a kariéra)

Domácí úkol od Jiří Hovorky Patří nebo ne film A good year funkcionalistickému přístupu? Filme se věnuje problému downshifting a zdrojů takového chováni

Vliv dětství a příbuzní Jaké hodnoty a zásady má od strýce? Jakou má pozitivní nebo negativní zkušenost z dětství? Proč uskutečnil této hodnoty v svém dospělém životě?

Úspěch z veřejného pohledu Čeho se dosáhnul? Jaký má z toho pocit? Akceptuje sebe nebo ne? O čem se sní? Jaké zdroji mají jeho sny? Jaké má zvyky?

Life span event: co se mění život

Finální volba postavy Proč rozhoduje změnit život? Co způsobí změnu (změna prostředí, krize středního věku)? Co má větší vliv: změna prostředí nebo změna postavy? Co se mění v životu, balance s veřejnosti nebo s sebou?

Porovnáni s jinými filmy o kariéře a downshiftingu

Funkcionalistický přístup uvést ve vztah požadavky povolání (veřejnosti přes povolání) a vlastnosti člověka, aby člověk dosáhnul určitého stupně vývoje schopnosti, a zaměstnavatel - dobrého pracovníka

Reflexivní přístup Povolání jako zdroj sebe-projevu jak povolání a práce ovlivňuje život člověka, zůstane jako zdroj smyslu pro život nebo naopak provádí nesmysl

Humanistický přístup vývoj a historie života jako faktor volby povolání a možnost omezit vliv negativní zkušenosti

Revoluční přístup probrat požadavky (ideály) povolání a veřejného života (problém profesionalismu v moderní době)

Doba ledová je příkladem funkcionalistického přístupu Úvodní otázky: Jako povoláni (druh odborní práce) se probírá film? Jaká témata film zdůrazní v kontextu volby povolání a kariéry?

Jako povoláni (druh odborní práce) se probírá film? Záchranář, Sociální pracovník, odborní pěstounský rodič

Jaká témata film zdůrazní: týmová práce (kooperace lidí s různými individualitami jako zdroj zvládání s problémem), zvládání se stresem (vliv vlastností člověka na strategii zvládání se stresem), jaké vlastnosti jsou důležitější, psychofyziologické (jako rychlost reakce, schopnost udržovat pozornost a vnímání, vytrvalost) nebo svědomí a hodnoty

Zásady funkcionalistického přístupu 1. Jednotlivec má jeden cíl kariéry, jehož dosahování funguje jako motivace. 2. Rozhodnuti o kariéře má základem posouzení o vlastnostech, které můžou být ohodnoceny

Popis postav filmu podle relevantní teorie Silný a slabý nervový systém Vytrvalost Délka pracovní doby Schopnost pracovat v stresu Co je zdrojem stresu Paměť Flexibilní a rigidní nervový systém Přepínání z úkolu na úkol Možnost v stejné době pracovat s několika úkoly

Popis postavy Dijego Silný a flexibilní

Popis postavy Manny Silný a rigidní

Popis postavy Sida Slabý a flexibilní

Druhy aktivit Aplikovat schémat k postavám filmu a identifikovat postavy filmu podle schémata Porovnat sebe a postavy, podle kriteriu „nejatraktivnější“ a „nejpodobnější“ Definovat mezery v popisu postav (co nekoresponduje s postavou) Doplňovat popis postav

Kritika tradičního přístupu přes Dobu ledovou Kritické položky přístup má smysl jen v průběhu krize, kdy seznam požadavků od člověka je omezen zjednoduší popis povolání zaměřen jen na to, co se nemění v člověku a povolání Otázka: Kdyby postavy filmu rozhodovaly o tom, co dělat, v průběhu stability, stačilo by vědět, jaký mají psychofyziologický profil ?

Doba ledová vs. Za plotem

Podobnosti a odlišnosti postavy mají určitý psychofyziologický profil, nahází v krizové situaci. jen tým zachrání jich před civilizací Popis většího počtu postav Vice zaměřenost na komunikaci

Podle kterých kriteria volit film? Počet a rozmanitost postav (vice a měně) Popis postav (do drobnosti) Filmové prostředí (fantastičtější nebo skutečnější) Stupeň provokace (atraktivita postavy + určitý typ profile) Cílová skupina (pěstouni, mladí dospěli, dětí z ústavní péče)

Vývoj postavy hrdiny ve filmech