Price. Faktory ovlivňující výši ceny 1. Vnitřní faktory Cíle firmy - firmy se orientují většinou na několik cílů najednou. V cenové oblasti lze uvažovat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba cen.
Advertisements

Tvorba cen v maloobchodě
Stanovení ceny v marketingu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
Cena v pojetí marketingu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_204.
VY_32_INOVACE_EKO_15 CENA I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: typy cen, stanovení.
Marketingový mix 4 P.
Výrobek a jeho životní cyklus
Ekonomická gramotnost
Cenová strategie Eduard Andráši.
P9 CENA JAKO NÁSTROJ MM Cena - je vyjádřením „hodnoty“ zboží nebo služby. Cena je jediným prvkem marketingového mixu, který vytváří firmě příjmy. Všechny.
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A18 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníúnor 2013.
Cenová strategie Jiří Pixa.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_MARKETINGOVÝ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A6 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníříjen 2012.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Nedokonalost konkurence
Koncepce marketingového řízení
Nabídka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Cena a náklady.
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Str. 27.  peněžní částka účtovaná za výrobek nebo službu  vyjadřuje hodnotu výrobku nebo služby  přináší firmě příjmy - jako jediná ze 4P (výrobek,
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
VSRR Bc., III. ročník Praha 2008
MARKETING.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Dokonalá konkurence (DK)
PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ
Tržní cílení – hodnocení tržních segmentů
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Teorie rozdělování a její kontexty
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Cena má vliv na zisk, CF, konkurenceschopnost výrobce.
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Cenové strategie. Cenové cíle Cíle orientované na zákazníka Cíle orientované na finanční potřeby firmy Cíle orientované na okamžité požadavky trhu.
MÍSTO – PLACE – DISTRIBUČNÍ CESTY
Marketing inovací Inovace 2 1. CO JE MARKETING Obecně o marketingu a jeho podstatě Rozbor případové studie - příloha Základní úkol marketingu vyplývá.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Ekonomie 1 Magistři Devátá přednáška Čistý přebytek a tržní struktury
Marketing Cena Jana Madejová, Ludmila Lichnovská, Monika Suchopárková,
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Cena hotelových služeb.
10 Cena. Cena  je vyjádřena sumou peněz, množstvím výrobků nebo objemem služeb, které kupující poskytuje prodávajícímu jako protihodnotu za určitý výrobek.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
 konečná úprava ceny před prodejem spotřebiteli  využívá psychologii prodeje  cílem je přesvědčit zákazníka o výhodnosti nákupu  používají se zejména.
Trh a tržní mechanismus Trh, rozdělení trhu. Trh  je základní prvek tržního hospodářství  je schopen za určitých podmínek koordinovat či přímo řídit.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Základy firemních financí
Cenové triky.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Stanovení ceny v marketingu
Cenová politika – klíčová slova
Cena.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Cenové strategie.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Price

Faktory ovlivňující výši ceny 1. Vnitřní faktory Cíle firmy - firmy se orientují většinou na několik cílů najednou. V cenové oblasti lze uvažovat o cílech spojených s orientací na: –dosažení určité výše zisku –dosažení určitého prodejního obratu Diferenciace výrobků – čím více se vlastní výrobek od srovnatelných výrobků konkurence odlišuje, tím větší je i možnost jeho cenového odlišení Náklady – jsou jeden z rozhodujících faktorů tvorby cen

Vnější faktory Poptávka – existence a dostupnost substitučních výrobků, životnost výrobku, naléhavost potřeby výrobku, příjmy zákazníků, tlak konkurence. Konkurence – zjistit ceny konkurentů a odhadnout jejich reakci na příchod nového konkurenta na trh. Distribuční síť – čím více zprostředkovatelských organizací v daném tržním segmentu působí, tím méně mohou cenovou politiku výrobce ovlivňovat Ekonomické podmínky – Cenová strategie je ovlivňována také ekonomickým cyklem – období dlouhotrvající recese je provázeno snahou zbavit se zásob výrobků a ceny tak výrobce snižuje. Naopak v období expanze může docházet k omezenému růstu cen. Opatření centrálních orgánů – centrální orgány mohou určovat ceny produktů, jejichž výrobu řídí a určuje ceny výrobků výrobců, s monopolním postavení

Způsob stanovení ceny 1. Metoda založená na nákladech tato metoda spočívá v používání různých kalkulačních postupů, které jsou založeny na vyčíslení nákladů a zisku na daný výrobek.

2. Stanovení ceny na základě poptávky základním principem je stanovení vysoké ceny při vysoké poptávce a nízké ceny při nízké poptávce ceny se tvoří nikoliv na nákladech, ale na hodnotě, kterou danému zboží přisoudí spotřebitel

3. Stanovení cen z marketingových cílů firmy a) Přežití firma přebytek výrobní kapacity, je silná konkurence, nečekané změny požadavků a přání zákazníků firma své ceny snižuje a snaží se vyprodat své zásoby a udržet výrobu v provozu zisk se v takovém případě stává až druhořadou záležitostí Příjmy pokrývají fixní náklady a pouze část nákladů variabilních tuto strategii lze využívat pouze krátkodobě, jinak by firmě hrozil zánik

Stanovení cen z marketingových cílů firmy Maximalizace obratu firmy snaží dosáhnout co největšího objemu prodeje zboží vychází přitom z předpokladu, že čím větší bude odbyt výrobků, tím nižší budou provozní náklady firmy a tím bude vyšší konečný zisk ceny jsou tak stanoveny co nejnižší příklad – firma Texas Instruments – vyrábí kvalitní výrobky, ale dodává za takovou cenu, aby byly široce dostupné a tím se jí snižují náklady na jednotku, má velký obrat a tím vysoký zisk tato strategie se používá tehdy, když jsou zákazníci citliví na změnu ceny

Stanovení cen z marketingových cílů firmy c) Maximalizace využití trhu opačná oproti předchozí vychází ze stanovení vysokých cen – poté co se zájem sníží, tak sníží i cenu výrobku příklad – firma Du Pont – u každého nového výrobku, který firma uvede na trh ( celofán, nylon, teflon) stanovila nejprve cenu vysokou. Když objem prodeje těchto výrobků poklesl, snížila firma i cenu proto, aby přilákala i další zákazníky, kteří jsou citlivější na vysokou cenu

Typy cenových strategií

Tvorba cen z geografického hlediska a) Tvorba cen formou FOB- Free on the board zboží je zdarma naloženo na dopravní prostředek a od tohoto okamžiku veškeré náklady přecházejí na zákazníka způsob spravedlivý a každý si zaplatí náklady, které přísluší pouze jemu Nevýhoda - firma se pro vzdálenější zákazníky stává drahou a nekonkurenceschopnou b) Tvorba cen zahrnující dodání firma si účtuje stejnou cenu včetně dodání bez ohledu na to, jak je zákazník vzdálen od firmy poplatek za dodání je stanoven na základě průměrných nákladů nejsou zvýhodňování žádní zákazníci, zákazník z blízkosti firmy doplácí na zákazníky ze vzdálenějších míst c) Zónová tvorba cen firma si vymezí zóny, v nichž budou zákazníci platit vždy stejné poplatky takovou zónou může být město, kraj, stát

Cenové srážky a slevy a) Hotovostní slevy sleva pro kupujícího, který zaplatí v hotovosti b) Množstevní slevy slevy zákazníkům, kteří odeberou větší množství zboží v určitém termínu c) Sezónní slevy slevy kupujícím, kteří koupí zboží mimo hlavní sezónu d) Srážky z ceny prodej zboží na protiúčet – odevzdáte starý automobil a koupíte si nový automobil se slevou

Diskriminační tvorba cen a) Cena pro různé zákaznické segmenty ceny jsou tvořeny podle jednotlivých skupin zákazníků – pro důchodce, studenty, vojáky, cizince b) Tvorba ceny podle image cena je tvořena tak, aby vytvářela image dané firmy – nízká cena netvoří příliš vysoké image, známě firmy tak stanoví cenu vysokou a ta je pak u zákazníků zárukou kvalitního výrobku c) Tvorba ceny podle místa pro různá prodejní místa se stanovují různé ceny pro stejné výrobky – jiná cena v malém městě, jiná cena ve velkém městě, d) Tvorba ceny podle doby cena je určována v závislosti na sezónnosti, dnech nebo hodinách – jiná cena energie ve dne, v noci, poplatky za telefon jsou rozděleny také podle denní nebo noční doby

Efekty cen Efekt cenového šoku –Cenová změna má tendenci intenzivněji působit v prvém období bezprostředně po změně, poté odeznívá Tento efekt je závislý na: -Polaritě změny – jestliže dojde ke zdražení, je efekt silnější -Charakteru spotřeby – u zboží, kde působí silný nákupní zvyk, je první fáze intenzivní, poté se však vrací na svoji původní úroveň – káva, cigarety

Efekty cen Spekulační efekt –Je typický pro trh cenných papírů –Vychází z poznatku, že cenová změna je zároveň informací, která signalizuje možný další vývoj

Efekty cen Guttenbergův efekt Efekt vychází z poznatku, že elasticita je závislá nejen na vztahu užitku a ceny, ale i na rozměru cenové změny Vyskytuje se při výprodejových akcích. Při těchto akcích se určitá cenová snížení předpokládají a jsou považována za normální

Cenová politika Promoční – nízká cena, nízký výkon – snaha získat poptávku cenou – costleader – nákladová cenová politika Skimming – sbírání smetánky – nízký výkon, vysoká cena, dočasná strategie – uvádění výrobku na trh Penetrační – vysoký výkon, nízká cena – dočasná strategie – dumpingová cena k získání trhu – volavka ( lockvogel) Prémiová – exkluzivní výkon, vysoká ceny - priceleader