Vodní hospodářství Přednáška pro ESF 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Firma a jejich cíle.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Mimoprodukční funkce lesa
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
pro integrovaný projekt
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Předmět: Řízení podniku 1
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
Public Private Partnership Spojení veřejného a soukromého sektoru ve vodárenství.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
MARKETINGOVÝ MIX.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET, Kontrolní hlášení) Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET,
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
D OMOUŠIC E Vypracoval: Jiří Stehlík; UČO Z ÁKLADNÍ INFORMACE : kraj (NUTS 3): Ústecký okres (LAU 1): Louny katastrální výměra: 15,27 km² počet.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočet obce Černovice
Regulační teorie, od fordistické dělby práce k flexibilní výrobě
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Transkript prezentace:

Vodní hospodářství Přednáška pro ESF 2009

Vodní hospodářství je národohospodářské odvětví Má dva obory: Obor vodních toků Obor vodovodů a kanalizací

Hlavní informační zdroje

Obor vodních toků Významné vodní toky ( km ) a část drobných toků. · Povodí Labe s.p. Hradec Králové · Povodí Vltavy s.p. Praha · Povodí Ohře s.p. Chomutov · Povodí Moravy s.p. Brno · Povodí Odry s.p. Ostrava.

Drobné vodní toky Zemědělská vodohospodářská správa Brno ( km) Lesy České republiky s.p. Hradec Králové ( km) obce

Odběry povrchových vod RokOdběr mil. m

Vodovody a kanalizace Napojeno na vodov. 8, ,4 8, ,1 9, 482 mil. 92,4 % Napojeno na kanal. 7, ,4 7, ,8 8,215 mil. 80,0 % Výroba vody tis.m3 Čištěná voda 527 ( r. 2003) 857 tis.m3

Dvojí pojetí oboru vodovodů a kanalizací Komunální Podnikatelské

Komunální pojetí – veřejný zájem produkt – pitná voda a odvádění a čištění odpadních vod – má být co nejdostupnější maximálnímu počtu uživatelů, cena má být nízká, zisk minimální, obor má být vnímán jako součást municipalit a veřejnost k němu má mít kladný vztah.

Podnikatelské pojetí Vodárenství a kanalizace je podnikání, jehož cílem je, aby za dodržení přiměřené dostupnosti a jakosti produkovalo co nejvyšší prospěch pro podnikatele. Tento prospěch je charakterizován jednak ziskem, jednak dalšími přínosy jako jsou monopolní prostředí, dlouhodobá stabilita trhu a v některých případech i absence odpovědnosti za obnovu a rozvoj infrastruktury (při často používaném odděleném modelu vlastnictví infrastrukturního a provozního majetku).

Ceny a poplatky ve vodním hospodářství Ceny: vodné a stočné, věcně usměrňované, ceny ostatních produktů a subdodávek. Poplatky: odběr povrchové vody, odběr podzemní vody,vypouštění do vod povrchových, vypouštění do vod podzemních, poplatky mimoresortní (ovzduší, skládky apod.).

Přednosti aktivit veřejné správy omezení monopolního chování účinný tlak na ochranu životního prostředí podpora rozvoje infrastruktury ohled na sociálně únosné ceny, solidarizační princip kompetence v oblasti právní podpory veřejných zájmů

Slabiny z hlediska aktivit veřejné správy omezené finanční prostředky, jejichž objem doposud vždy nepokrývá nejen poptávku po nich, ale ani objektivní potřeby tendence neakcentovat efektivnost řízených procesů politická objednávka

Přednosti soukromého sektoru tlak na efektivnost řízených procesů schopnost získat a zaplatit špičkové specialisty a manažery dynamika, rychlé zavádění poznatků zlepšujících efektivnost

Slabiny soukromého sektoru omezenější vnímání sociálních souvislostí snaha maximalizovat zisk a použít ho mimo obor, mnohdy i mimo území státu nižší motivace k ochraně životního prostředí převaha expanzních, příp. globálních zájmů nad regionálními

Vodné a stočné 2008 Maximum 68,44 Kč/m3 vč. DPH Minimum 19,10 Kč/m3 vč. DPH Sociálně únosná cena aktuálně 65 – 95 Kč/m3 vč. DPH dle regionů (pravidlo max. 2% výdajů rozpočtu odběratele) Dle informace sdružení SOVAK (284 subjektů)

Aktuální problémy oboru vodovodů a kanalizací Obnova a rozvoj infrastruktury Změny prostředí, dostupnost produktů Globální vlivy (růst cen energií, změny klimatu) Vývoj poznání, technický pokrok Nová ohrožení Optimum regulace

Charakter provozování a potřeba investic dle MŽP CharakterPočet provoz. vztahů % provoz. vztahů Počet EO (ekvivalentní obyvatelé) % EOInv. náklady Mil EUR % inv. nákladů Není dosud provozováno ,22 Obec si provozuje sama ,61 Vlastnický model ,61 Smíšený model ,420 Oddílný model ,268 Data chybí ,28 celkem

Podmínky přijatelnosti vodohospodářských projektů pro Operační program Životní prostředí v programovacím období 2007 − 2013 Pro magistrátní, vlastnický a smíšený model nejsou kladeny zvláštní podmínky Pro smíšení modely se rozlišuje, zda majoritu má soukromý kapitál nebo veřejný sektor Pro soukromý kapitál jsou kladeny podmínky efektivnosti, přiměřenosti zisku a souladu s právem EU (metodika má 72 stran)

Díky za pozornost a pěkný den.