Nutriční poradenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Programové balíčky zaměřené na snižování váhy a tvarování postavy Cvičení ve Fitku Říčany a výživové poradenství Výživová poradkyně Taťána Juřicová.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Struktura poradenského procesu
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
stravovací režim školáků
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Praha 5/2014 Fórum prevence dětské nadváhy a obezity.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poradenství a praktičtí lékaři
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nutriční poradenství „I´ve experienced several different healing methodologies over the years – counseling, self-help seminars, and I´d read a lot – but.
Racionalizace řídící práce, time management
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Skupinové interview (Focus group)
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika nutričního poradenství
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Práce v poradně. 1. Poradna Výživový poradce ??? Jak vypadá 1.návštěva poradny? Co všechno je její součástí? Jak dlouho by měla trvat?
BEHAVIORÁLNÍ PŘÍSTUPY K PORADENSTVÍ
Metody zjišťování výživové spotřeby
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Zdravotní problém lidstva
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Výživa I..
a zdravého životního stylu.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Nutriční poradenství u dětí do 2 let. Zjištění a vyhodnocení současného způsobu stravování Zjištění a vyhodnocení současného způsobu stravování Hodnocení.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Struktura poradenského procesu
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Komplexní testové systémy
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Práce v poradně.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
5-denní jídelníček.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Krizová pomoc.
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Školská sociální práce
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
„Zdravý životní styl + obezita“
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Nutriční poradenství

Obsah Individuální nutriční poradenství Hodnocení stravovacích zvyklostí a nutriční spotřeby Výživová doporučení Práce s klientem

Individuální nutriční poradenství Komu: děti, dospívající, sportovci, specifické skupiny .. Všeobecná výživová doručení nelze aplikovat Intervence založena na znalosti dosavadních stravovacích návyků a individuální potřeby klienta Nelze ordinovat všem stejný jídelníček Výběr klientů nutriční poradny Prostřednictvím ošetřujícího lékaře primární a sekundární prevence Bez doporučení ošetřujícího lékaře zdraví lidé se zájmem o prevenci a zdravý životní styl

Hodnocení stravovacích zvyklostí a nutriční spotřeby Nutriční anamnéza 24 hod. recall, týdenní jídelníček, hodnocení výživových zvyklostí Antropometrické a biochemické vyšetření Určení individuální výživové dávky dle DDD Analýza dietního záznamu Nutriční software – Jednohubka, Nutrimaster, Nutridan ….. Zaznamenávat změny v průběhu intervence Vytipovat co třeba změnit – potraviny k doplnění či omezení

Výživová doporučení Zásady pro akceptaci a efektivnost nutriční intervence Motivace klienta Doporučení by měla být pozitivní Doporuční nemají být striktní Rady dávat srozumitelně Ověřovat pochopení rad Doporučení směřovat na potraviny niko-li živiny Rady musí být reálné

Výživová doporučení Uvést příklady změn, příkladný jídelníček Poučit o technologické přípravě stravy Výhoda – písemné doporučení pro klienta Kontrolní návštěvy Dle potřeby Alespoň 1 x za 3 týdny, později i méně často Nenastane-li změna do 3 měsíců – pokračování intervence bezpředmětná Pohybová aktivita Součást nutriční intervence Celková změna životního stylu Instrukce o typu pohybové aktivity a přiměřené zátěži

Jak často se pohybovat ? 1. Tělesná aktivita o mírné intenzitě alespoň 60 minut denně. 2. Tělesná aktivita o střední intenzitě (60 % - 70 % TF max.) alespoň 30 - 40 minut 5 x týdně. 3. Tělesná aktivita o vysoké intenzitě alespoň 20 - 30 minut 3 - 5 x týdně.

Výživová doporučení Hodnocení intervence Nezbytná kontrola metodiky intervence Sledujeme zejména změnu těchto ukazatelů Příjem základních živin a mikroživin Energetickou bilanci Tělesné obvody, procento tuku, hmotnost Krevní tlak, sérové lipidy …..

Práce s klientem Působení na klienty, výchova klientů 1. krok – vysvětlit problémy související s klientovým zdravím 2. krok – zjistit, jaké pocity problém vzbudil v klientovi 3. krok – vysvětlit následující postup 4. krok – ověřit, zda klient vše pochopil

Práce s klientem Obecné zásady poučování klienta Jednoduchost v komunikaci Opakování Klienti velkou část intervence zapomenou Nejvíce si pamatují co jim řeknete na začátku Písemné materiály domů Empatie

Práce s klientem Možnosti dosažení změn chování, podpora vytváření změn 1. krok – popsat problém 2. krok – příprava změny chování 3. krok – zaznamenat dřívější pokusy klienta o změnu chování 4. krok – stanovit si cíl 5. krok – konkretizace změny chování 6. krok - sestavení plánu 7. krok – průběžné sledování plánu

Práce s klientem Klientova ochota ke spolupráci a možnosti jejího zvýšení 1. krok - zjistit, zda už klient dříve spolupracoval s lékařem či nutričním poradcem 2. krok – formulace a zpřístupnění léčebného plánu 3. krok - objasnit specifičnost léčebného plánu 4. krok - ověřovat ochotu klienta ke spolupráci při každé návštěvě Proč mám zájem, aby klient spolupracoval? Faktory ovlivňující klientovu ochotu ke spolupráci Klientovy vlastnosti Vztah poradce a klienta Léčebný režim

Informace o postupech v poradneství http://www.szu.cz/czzp/postupy/index.htm http://www.szu.cz/NRCpodzdr/poradny_cinnost.htm#HNS http://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_1329.html - základy práce s klientem