Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Péče o pracovníky.
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Elektronický podpis.
Hodnocení škol a školských zařízení
Představení reformních zákonů. Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Elektronické učebnice Ing. Zdeněk Pavlík. Hlavním cílem tvorby elektronických učebnic je zlepšení podmínek pro výuku technických oborů, včetně zvyšování.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Systém managementu jakosti
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Kvalita v českém zdravotnictví
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
HACCP.
Sledování nežádoucích událostí ČAS 2009 MUDr.Zdeněk Hřib KVZ 3.LF UK.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost od Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Systém managementu jakosti
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Představení reformních zákonů
NDP aneb Národní akční plán
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Národní ošetřovatelské standardy
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb

Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb Sledování kvality souvisí s efektivností zdravotnictví při poskytování správné a kvalitní péče dochází k lepšímu léčebnému efektu snižuje se pravděpodobnost pochybení, či nežádoucích účinků Slouží k zvyšování úrovně poskytované zdravotní péče důsledku toho dochází také ke snižování nákladů na vynaloženou péči

Historie Do 1.4.1012 byla hodnocena kvalita poskytovaných zdravotních služeb akreditační komisí na žádost zdravotnického zařízení Pokud zdravotnické zařízení splnilo požadavky dané zákonem, byla mu udělena akreditace na dobu určitou

Institucionální zajištění 1995 byla v Austrálii založena Mezinárodní společnost pro kvalitu ve zdravotnictví (ISQua) jejíž členem je i Česká Republika V roce 1989 byla v ČR zřízena Spojená akreditační komice České republiky V roce 2000 byla vládou přijata tzv. Národní politika podpory jakosti a vznikla Rada pro kvalitu ve zdravotnictví (v rámci Min. zdravotnictví) a Centrum kvality ve zdravotnictví (součástí Státního zdravotního ústavu)

Všeobecné standarty hodnocení kvality zdravotní péče z hlediska klienta – co klienti požadují od služeb z hlediska profesionálního- naplňují služby zdravotnické potřeby? z hlediska řízení- je daná služba poskytnuta efektivně?

Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb v ČR zakotveno v zákoně č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) Zákon stanovuje 2 úrovně hodnocení: interní a externí

Interní systém hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb Každý poskytovatel zdravotní péče je v souladu s ust. § 47 odst 3. písm. b) povinen zavést interní systém hodnocení Parametry hodnocení stanovuje Ministerstvo zdravotnictví Neslouží k získání certifikátů Pro interní potřebu Na základě sebehodnocení a získaných výsledků pak poskytovatel upraví způsob poskytovaní zdravotní péče

Standarty Pro poskytovatele ambulantní péče jsou stanoveny 3 standarty : Bezpečnost při používání přípravků s vyšší mírou rizikovosti (RBC2), Zavedení optimálních postupů hygieny rukou při poskytování zdravotní péče (RBC 5), Řešení neodkladných stavů Vyhlášeny Ministerstvem zdravotnictví ve Věstníku č. 5 z roku 2012

Bezpečnost při používání přípravků s vyšší mírou rizikovosti Cílem je stanovit seznam léčivých přípravků s vyšší mírou rizikovosti (dle charakteru ambulance) a zajistit jejich bezpečné uložení v souladu s doporučením výrobce.

Zavedení optimálních postupů hygieny rukou při poskytování zdravotní péče Prevence přenosu infekcí prostřednictvím dezinfekce rukou před kontaktem s pacientem. Poskytovatel by měl zajistit příslušné školení pracovníků a vhodné vybavení hygienickými a dezinfekčními prostředky.

Řešení neodkladných stavů Cílem je zajištění řešení neodkladných stavů v souladu s aktuálními doporučeními prostřednictvím funkčních pomůcek, proškolením všech pracovníku v poskytování první pomoci

Externí systém hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb právně zakotveno v ust. § 98 zákona č. 372/2011Sb.o zdravotních službách, a v jeho prováděcí vyhlášce č. 102/2012 Sb.,  o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče Vede k získání certifikátu kvality a bezpečí poskytované zdravotní péče

předpisy byly vydány s cílem právně ukotvit a stanovit podmínky a požadavky na zajištění procesu hodnocení kvality a bezpečí, které budou v souladu s požadavky EU, WHO a Mezinárodní společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví Obecnými cíli tohoto hodnocení je, trvalé zvyšování kvality a bezpečí zdravotních služeb, posílení důvěry veřejnosti v poskytovatele zdravotních služeb, a také zlepšení systému řízení ve zdravotnictví

Hodnotitel Poskytovatele hodností osoba, které bylo Ministerstvem zdravotnictví uděleno Oprávnění k hodnocení v souladu s ust. §98 odst. 5 a 6 Osoba oprávněná provádět hodnocení kvality a bezpečí je povinna zveřejnit hodnotící standardy a pravidla procesu hodnocení kvality a bezpečí na svých internetových stránkách

Hodnocení kvality probíhá na základě smlouvy uzavřené mezi poskytovatelem a hodnotitelem Poskytovatel, který splní stanovené Minimální hodnotící standardy a ukazatele kvality a bezpečí, včetně požadavků na personální zabezpečení získá certifikát kvality a bezpečí s platností 3 roky

Certifikát Certifikát musí v souladu s ust. § 105 zákona o zdravotních službách obsahovat identifikaci hodnotitele, identifikaci poskytovatele, formy zdravotní péče pro který byl certifikát vydán a datum vydání certifikátu Hodnotitelé jsou povinni vést evidenci poskytovatelů, kterým vydali certifikát V případě že hodnotitel zjistí, že poskytovatel nesplňuje zákonem stanovené předpoklady pro vydání certifikátu, oznámí tuto skutečnost včetně odůvodnění poskytovateli

Shrnutí Hodnocení kvality a bezpečí zdravotní péče – zvyšování kvality, úspora peněz Od 1.4. 2012 novela do té doby akreditace Interní hodnocení – sám poskytovatel se povinně hodnotí podle daných metodických pokynů, pro svou potřebu Externí- dobrovolné hodnocení nezávislým hodnotitelem, vede k získání certifikátu