POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Polohová ( potenciální ) energie
Pohybová (kinetická) energie
Mechanická práce a energie
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
5. Práce, energie, výkon.
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
VZÁJEMNÁ PŘEMĚNA POLOHOVÉ A POHYBOVÉ ENERGIE TĚLESA
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Grantový projekt multimediální výuky
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Fy – sekunda Yveta Ančincová
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Jiný pohled - práce a energie
GRAVITAČNÍ POLE.
Digitální učební materiál
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Energie LC.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
3. Mechanická energie a práce
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ51 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _616 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
3. Přednáška – BBFY1+BIFY1 energie, práce a výkon
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
 Téma:  TEPLO  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné.
Polohová energie ZŠ Velké Březno.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
POHYBOVÁ ENERGIE TĚLESA
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
VY_32_INOVACE_F8-005 FYZIKA .ROČNÍK POLOHOVÁ ENERGIE Název školy
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Polohová energie NÁZEV ŠKOLY
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Třída 3.A 10. hodina.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Energie.
Transkript prezentace:

POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA 5.10.2012 Téma: POLOHOVÁ ENERGIE TĚLESA Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

1.6 Polohová energie tělesa

Pojďme něco psát…

Energii může mít i těleso, které je v klidu.

Zdvižené závaží na provázku zvedá lehčí váleček na druhém konci (klesá) – koná práci – mělo energii danou jeho polohou v gravitačním poli Země. Na čem závisí? Čím větší práci vykonáme při zdvihání tělesa v gravitačním poli, tím větší má polohovou energii. (hmotnost, výška)

Těleso nad podložkou má energii, která závisí na jeho poloze Těleso nad podložkou má energii, která závisí na jeho poloze. Proto ji nazýváme polohová (potenciální) energie. Při počítání polohové energie je vždy potřeba uvést, v jaké výšce budeme považovat polohovou energii za nulovou.

Stejně velkou práci vykoná pružina po uvolnění a její prodloužení zanikne. Uvolněná pružina má nulovou polohovou energii pružnosti. Také stlačený plyn nebo pružně zdeformované těleso, např. stočené ocelové péro nebo napjaté gumové lanko, mají polohovou energii pružnosti, která se projeví tím, že při návratu může konat práci.

Práce vykonaná při zdvižení tělesa do určité výšky je stejná, při rovnoměrném i nerovnoměrném pohybu tělesa a nezávisí na tvaru trajektorie. Protažená, nebo stlačená pružina má polohovou energii pružnosti. K protažení nebo stlačení pružiny musíme vykonat určitou práci.

Tu máš něco z netu… http://cs.wikipedia.org/wiki/Potenci%C3%A1ln%C3%AD_energie http://www.zsondrejov.cz/Vyuka/F-8/Pr-en_08.pdf http://www.ucebnice.krynicky.cz/Fyzika/1_Mechanika/5_Prace_a_energie/1505_Potencialni_energie.pdf !!!!!!!

Pozor beruny útočí. 

LUŠTIDLO…

1) Jedna ze čtyř základních částí kultury hip hopu (další jsou rap, DJing a graffiti). 2) Tkáň tvořená buňkami, které na sebe těsně naléhají s minimem mezibuněčné hmoty. Kryje vnější nebo vnitřní povrchy organizmu. 3) Ruský mystik, který měl velký vliv na poslední ruské vládce z dynastie Romanovců. 4) Připravit na oleji jinak. 5) Nedůležitý, bezvýznamný člověk. 6) Přizpůsobení se novému prostředí.

1) Breakdance 2) Epitel 3) Rasputin 4) Usmažit 5) Nýmand 6) Aklimatizace

Kárání na konec…

Polohová energie souvisí s polohou. Vždy závisí na hmotnosti, výšce a gravitačním zrychlení. Aby získalo polohovou energii, vždy musíme vykonat nějakou práci. Existuje i polohová energie pružnosti. Také stlačený plyn má polohovou energii pružnosti.