... je důležité vědět víc Dotační tituly na úseku podnikání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Dotační tituly pro IT/ICT sektor. Dotační tituly pro IT/ICT sektor O eNovation Vznik v první polovině roku 2007 Poradenská činnost v oblasti eGovernmentu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
... je důležité vědět víc Projektový manažer, projektový cyklus a strukturální fondy EU.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Podpora poradenských služeb a exportu v letech Ing. Dita Kabelková Projektový manažer RAVEN Consulting, a.s. Praha,
"Neratovice: podpora místních podniků v zakázkách malého rozsahu" Databáze podnikatelských subjektů.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Veřejná podpora a podpora de minimis
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu?
Ekonomika malých a středních podniků
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

... je důležité vědět víc Dotační tituly na úseku podnikání

Struktura přednášky:  Revize úkolů  Systém podpor pro podnikatelský sektor  Veřejná podpora  E-Account  Role agentury CzechInvest a jiných příspěvkových organizací  Příklady z praxe…

Revize úkolů… 1. Společnost „AB-Soustruh, s.r.o“. zamýšlí pořídit nové výrobní technologie pro zvýšení výroby a tím i obratu. Očekávají, že nová výrobní linka (poskládaná přesně pro potřebu firmy) jim díky svým vlastnostem umožní exportovat na nové trhy v zahraničí. Jejich sídlo je v Hodoníně. Proveďte rozbor projektového záměru z hlediska prvních tří etap projektového cyklu. Posuďte šance společnosti pro získání dotace na tento záměr. O jaký/é dotační titul/y by se jednalo. Která z možností je nejvýhodnější? 2. Společnost KX, a.s. se 190 zaměstnanci vlastní zchátralou nevyužitou dvojpodlažní budovu o 11 místnostech. Společnost podniká v oblasti vývoje, výroby a aplikace nových (ekologických, přírodních) materiálů pro stavebnictví. Společnost zamýšlí budovu opravit pomocí dotací. Proveďte rozbor projektového záměru z hlediska prvních tří etap projektového cyklu. Posuďte šance společnosti pro získání dotace na tento záměr. O jaký/é dotační titul/y by se jednalo. Která z možností je nejvýhodnější? 3. Společnost IT Soft, s.r.o. řeší akutní nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců – IT vývojářů. Absolventi VŠ buď jdou rovnou ke konkurenci (velké firmy mohou platit více), nebo nemají patřičnou znalost specifických odvětvových problémů, které jsou pro společnost klíčové. Zaučení takovýchto absolventů je nákladné (musí je zaměstnat – dostávají mzdu, byť ještě nedovádí výkon) a často trvá i půl roku. Proveďte rozbor dané situace z hlediska prvních tří etap projektového cyklu. Posuďte šance společnosti pro získání dotace, která by řešila problém společnosti. O jaký/é dotační titul/y by se jednalo. 4. Obec Větrný Jelínkov zamýšlí využít příznivých povětrnostních podmínek a vyrábět pomocí větrných elektráren vlastní energii. Proveďte rozbor dané situace z hlediska prvních tří etap projektového cyklu. Posuďte šance obce pro získání dotace. Jakým způsobem by mohla obec energii využívat. O jaký/é dotační titul/y by se jednalo.

Dotace pro podnikatele  Odlišný systém, v čem?  Většina podporovaná prostřednictvím OPPI  Pozor na podnikání v cestovním ruchu: ROP, EAFRD – možnost variací

Veřejná podpora  Se společným trhem neslučitelné formy podpory, které: –jsou poskytované státem nebo ze státních prostředků –zvýhodňující určité podniky nebo určitá odvětví výroby –narušují hospodářskou soutěž nebo hrozí narušením hospodářské soutěže –nepříznivě ovlivňují obchod mezi členskými státy.  Neziskové projekty v zásadě nezakládají veřejnou podporu, ale pozor na legislativu!

Veřejná podpora v evropské legislativě  Smlouva o Evropském společenství  Prováděcí nařízení Komise 1628/2006  Prováděcí nařízení EP a Rady 1083/2006  Několik podmínek: –Veřejnou podporu lze poskytovat pouze, když to je povoleno, a to povoleným způsobem –Nezáleží na formě subjektu, ale na účincích!

Jak na veřejnou podporu v praxi?  Co to je podnik?  Jak posuzovat neziskovost projektu?  Pokud zakládáme veřejnou podporu: A) Je povoleno poskytování veřejné podpory až do té procentní výše vzhledem k celkovým způsobilým výdajům, která je stanovena v tzv. regionální mapě B) Jsou povoleny další výjimky, a to na úseku podpory malých a středních podniků (MSP). Malé podniky dostávají k základní maximální míře podpory dle regionální mapy navíc 20 % a střední podniky 10 %. C) Uplatňuje se pravidlo de minimis. Jde o podporu malého rozsahu, která pro jeden podnik nepřesahuje za kterékoliv tříleté období (tedy i zpětně) souhrnnou hodnotu €. Podle Evropské komise při této výši podpory nedochází k ovlivňování hospodářské soutěže ani obchodu mezi členskými státy EU. D) Uplatňují se další výjimky z poskytování veřejné podpory, které na základě rozhodnutí Evropské komise povolí v programu Řídící orgán.

Regionální mapa

Jak počítat veřejnou podporu  Pokud se žádá o dotace poprvé, či již uplynulo období tří let od poskytnutí dotace a výše způsobilých výdajů plánovaných v rozpočtu nepřesáhne ekvivalent €, může se uplatnit pravidlo de minimis. Pokud pravidlo de minimis Řídící orgán neznemožní, znamená to, že lze obdržet dotaci vyšší než by jinak byla stanovena dle regionální mapy.

Jak počítat veřejnou podporu  Porozuměli jste významu veřejné podpory?  Slovní úloha č. 1: –Společnost G-Technology, s. r. o. zaměstnává 42 pracovníků na celý úvazek. Její obrat za minulé účetní období přesáhl 300 mil. Kč. V roce 2007 poprvé obdrželi podporu z programu OP Průmysl a podnikání ve výši Kč. Společnost zamýšlí získat další podporu na vývoj nového čipu a plánuje podat žádost do OP Podnikání a inovace na projekt se způsobilými výdaji ve výši 3 mil. korun. Kolik musí společnost poskytnout z vlastních zdrojů na spolufinancování projektu? Jaký by byl celkový rozpočet projektu?

Jak počítat veřejnou podporu  Porozuměli jste významu veřejné podpory?  Slovní úloha č. 2: –Zámecký pán Petr Novák plánuje opravit národní kulturní památku (svůj zámek) za cca mil. Kč. V roce 2006 získal na jiný projekt dotaci ze SROP ve výši 1,2 mil. Kč. Rád by využil výhod zásady de minimis. Poradíte mu: –Kolik bude nejvyšší míra rozpočtu projektu, když projekt podá v roce 2009? Kdy je vhodné projekt podat? –Kolik bude požadovaná dotace? –Potřebujete dodatečné informace? 1 € = 24 Kč

De minimis…  Dva účinky: –Čerpáte v rámci dotačních titulů až do výše € a pak již nemáte nárok na daný výdaj –Čerpáte do € s podporou až 100 % –Záleží na ŘO

Postup u OPPI

E-Account: založení účtu  Založení účtu E-Account (bez něj nejde žádat o dotace)  Link: Uctu.aspx  Odsouhlaste podmínky a klikněte další  Vepiště přihlašovací údaje a klikněte další – zapamatovat heslo  Vepiště základní údaje (sro., IČ…)  Zaškrtňete, zda jste MSP (malý a střední podnik), zda plátce DPH, vyberte hlavní CZ NACE a další vedlejší CZ NACE, které má firma  Zadejte další údaje o firmě a kontakt na Vás  Vyplňte statutární orgán a způsob jednání za společnost  Nahrajte elektronický podpis a dokončete aplikaci  Master účet se zprovozní do několika dnů.

E-Account  Jednoduchá on-line aplikace  RŽ + FV  PŽ + SP

Dotační tituly

CzechInvest  Příspěvková organizace MPO ČR  Implementující orgán  Konzultační a poradní platforma  Správce E-Accountu  Důležité jsou RK CI  Obdobně v menším ČEA, CzechTrade

Časté problémy v praxi  Spolufinancování – jak získat úvěr  Absence koncepcí a podnikatelských plánů – nemusí vadit, ale často způsobuje náhlá rizika a krize  Chybějící finanční plán záměru (žádné analýzy trhů, rozhodnutí se neopírá o data)  Restrukturalizace firmy, historie firmy, staré zátěže, rating…  Majetkoprávní komplikace

Aktuální výzvy ??

Konec Děkuji za pozornost... organizuje projekt Na financování projektu se podílí Evropský sociální fond