Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu?"— Transkript prezentace:

1 Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu?
Marta Nováková, prezidentka 215. Žofínské fórum 31. října 2017

2 Kdo je SOCR? Druhý největší zaměstnavatelský svaz v ČR (více jak 25 let existence) Nezávislé a dobrovolné sdružení asociací, aliancí, družstev a firem podnikajících v malo- a ve velkoobchodě, v gastronomických, ubytovacích a dalších službách Zastupuje přes podnikatelů vytvářejících přibližně 500 000 pracovních míst Člen zaměstnavatelské delegace RHSD – pravidelná účast na jednáních Tripartity

3 Realita a limity pro podnikání na venkově
NÍZKÁ HUSTOTA ZALIDNĚNÍ NEDOSTATEK KRITICKÉHO MNOŽSTVÍ PRO SLUŽBY A INFRASTRUKTURU NIŽŠÍ MÍRA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT MÉNĚ PRACOVNÍCH MÍST VYLIDŇOVÁNÍ STÁRNUTÍ Svaz obchodu a cestovních ruchu ČR letos uveřejnil výsledky Výzkumu „Predikce udržitelnosti zaměstnanosti v odlehlých venkovských oblastech v cestovním ruchu“.

4 Co a jaký vliv má v oblasti cestovního ruchu na počet celoročních pracovních úvazků?
Základní (ubytování, stravování) Doplňková – outdoor (aktivní vyžití) Doplňková – indoor (wellness, edukace)

5 Do budoucna je velkou příležitostí lepší využití přírodního a turistického potenciálu jednotlivých lokalit Udržitelnost → vznik lokálních rozvojových pólů jednotlivých destinací. Základní infrastruktura: budování či zkapacitnění hotelů se zázemím pro rodinnou rekreaci. Doplňková infrastruktura pro celoročnímu využití: – Alternativní vyžití v případě negativních klimatických podmínek, – Zázemí pro pořádání edukativních pobytů Rodinná rekreace (typicky pátek až neděle a hlavní sezónní špičky – léto, zima) Korporátní klientela (typicky pondělí až čtvrtek a sezónní sedla – jaro, podzim) → Podpora cestovního ruchu je řešením, jak zajistit dlouhodobě udržitelnou zaměstnanost v regionech

6 Díky SOCR ČR jsou nyní podnikatelé v cestovním ruchu podporováni v OP PIK
Z výzkumu, který SOCR ČR realizoval vyplynul jednoznačný závěr, že sektor cestovního ruchu potřebuje pro svůj další rozvoj podporu veřejnými financemi. Na základě této analýzy, kterou SOCR ČR předložil Evropské komisi a po téměř rok trvajících jednáních s DG Regio, došlo k průlomovému rozhodnutí a povolení veřejné podpory pro CZ NACE cestovní ruch.

7 Veřejná podpora cestovního ruchu v ČR je zatím omezena na oblast finančních nástrojů
& ZVÝHODNĚNÉ ÚVĚRY ZÁRUKY

8 Šance pro podnikatele v cestovním ruchu
Informujte se v ČMRZB o zvýhodněných úvěrech na projekty, jejichž cílem je úspora konečné spotřeby energie. Získat lze úvěr až do 75 mil. Kč s 0 % úrokem, subvenci na úrokovou sazbu a na vstupní energetický posudek. Požádejte si o záruky až do výše 20 mil. Kč určené malým a středním podnikatelům, kteří tak mohou snadněji získat bankovní úvěr na financování svých projektů. V SOCR ČR dále pracujeme na tom, abychom přesvědčili EK také o schválení podpory sektoru cestovního ruchu prostřednictvím dotací.

9 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu?"

Podobné prezentace


Reklamy Google