Sed O co jde Regulární výrazy Příkazy Adresování Příklady Michal Trs,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Vstup a výstup Ing. Lumír Návrat  katedra informatiky, A-1018 
Programování v C jazyku - SEMINÁŘ
Operační systém UNIX Soubory a adresářová struktura Roman Danel
Programování funkcí v Excelu
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Vytváření, použití dávkových souborů
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
Příkazový řádek Windows
Programování v C++ Cvičení.
UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
PHP – zasílání dat z formuláře
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
Gramatiky a jazyky Přednáška z předmětu Řízení v komplexních systémech
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Cvičení č. 8 Pokročilé regulární výrazy - na co je třeba dát pozor David Chudán Upravil D. Pejčoch.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Použití Tvorba Příklady
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
ALGO – Algoritmizace 4. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
VISUAL BASIC PRALG.
Úvod do UNIXu (4 th round) David Hoksza (většina sekce o vi a obrázek na slidu 7 převzat od Libora Forsta –
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Martin Štulc Jan Šváb Jan Kolena Simulace operačního systému Katedra informatiky a výpočetní techniky Západočeská univerzita v Plzni.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do UNIXu (6th round)
Úvod do UNIXu (4 th round) David Hoksza (většina sekce o vi a obrázek na slidu 7 převzat od Libora Forsta –
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Operační systém GNU Linux
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Programování ENUM, SWITCH,pole jednorozměrná a vícerozměrná, deklarace, inicializace, kopírování, porovnání Erik Král.
Algoritmizace a programování
Vypracoval-Matěj Šmíd
CHOICE příkaz slouží k ovládání dávkového souboru, pomocí toho příkazu, můžete povolit provedeni jen určité části kódu dávkového souboru, ten to kód musí.
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Databázové systémy a SQL
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Cyklus for (1) Obecný tvar: for (výraz1; výraz2; výraz3) příkaz
Databázové systémy a SQL
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Sed O co jde Regulární výrazy Příkazy Adresování Příklady Michal Trs,

2 Michal Trs O co jde – Stream editor – textový editor vhodný pro dávkové zpracování textu – je to filtr – vstup: soubor sed [-n] [-e script] [-f scriptFile] [soubor] stdin cat soubor | sed [-n] [-e script] [-f scriptFile] – kde: -n potlačení kopírování vstupu na výstup -e sedovský příkaz zadaný z řádky -f načte soubor se sedevskými příkazy – výstup: vždy na stdout => vstupní soubor se nemění, pozor na přesměrování! – 2 režimy práce:standardně se vše kopíruje ze vstupu na výstup –n nic se nekopíruje – pro práci nutná znalost regulárních výrazů

3 Michal Trs O co jde (pracovní cyklus) 1) načtena řádka ze zdrojového souboru a interně očíslována 2) řádka vložena do pracovního prostoru 3) na obsah pracovního prostoru aplikován sedscript (posloupnost sedovských příkazů) 4) obsah pracovního prostoru poslán na standardní výstup Pracovní prostor (PS) Paměťový prostor (HS) Vstup: stdin, souborVýstup: stdout

4 Michal Trs Regulární výrazy – vzor porovnávaný s daným textem – regulární výraz používá speciální znaky v jiném významu než shell ([, ],., *, $) Jednoznakové Konstrukcese porovná znaksám se sebou \spec_znakse speciálním znakem (., *, [, ], \) jako takovým..s jedním libovolným znakem. [znaky]s libovolným jedním znakem z uvedených [^znaky]s libovolným jedním znakem různým od uvedených -uvedené mezi znaky znamená interval

5 Michal Trs Regulární výrazy (Víceznakové) Konstrukcese porovná *s libovolným (i nulovým) opakováním předchozíhojednoznakového RE. Je-li více možností, vezme se prvníporovnání zleva co nejdelší. \{m\}s právě m opakováními jednoznakového RE (m je číslo 1 až 255) \{m,\}s nejméně m opakováními jednoznakového RE \{m,n\}s m až n opakováními jednoznakového RE \ s odpovídajícím řetězem od začátku slova \> s odpovídajícím řetězem na konci slova ^ odpovídajícím řetězem od začátku řádky $odpovídajícím řetězem na konci řádky

6 Michal Trs Příkazy – d (delete) - vymaže řádku – p (print) - opíše řádku na výstup – r soubor - načte uvedený soubor a pošle ho na výstup – s/RE/náhrada/volby - nahradí text porovnaný s RE v náhrada se může vyskytnout: & - text, se kterým se porovnalo RE \n (n je číslice) - řetězec se kterým se porovnal n-tý výskyt \(REn\) v RE – : návěští návěští – bnávěští - nepodmíněný skok na návěští – tnávěští - podmíněný skok, pokud poslední náhrada s byla úspěšná – Příkazy pro přesouvání mezi PS a HS: h,H,g,G,x – # komentář ( #n na první řádce to samé jako –n ) – spousta dalších

7 Michal Trs Adresování 1)bez adresypříkaz proveden pro každou řádku vstupu sed –n –e p t.txt 2)1 adresaproveden pouze pro tuto řádku sed –e /aa/d t.txt 3)Rozsah adresreaguje na řádky od – do (včetně) sed –e /aa/world/d t.txt Adresou může být: – číslo řádku – regulární výraz (RE) – $ (poslední řádka souboru)

8 Michal Trs Příklady $ cat t.txt hello world!!! how are you? aa bbbb abc aaaa aa bbb dd qwerty $ sed –e /a/d t.txt hello world!!! qwerty $ sed –n –e /a/p t.txt how are you? aa bbbb abc aaaa aa bbb dd $ cat s.sed #n # sed script s/[ab]$/end/p $ sed –f s.sed t.txt aa bbbend aaaend

9 Michal Trs Další informace – unix.felk.cvut.cz/unix/download/predn_05.pdf – –