Celoživotní vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Evropský sociální fond v ČR
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Celoživotní vzdělávání. Význam a cíle celoživotního vzdělávání Zvýraznila vysoká strukturální nezaměstnanost (zejména nízkokvalifikovaných lidí) Demografický.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Celoživotní vzdělávání
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Výzva k předkládání žádostí
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Celoživotní vzdělávání

Význam a cíle celoživotního vzdělávání Zvýraznila vysoká strukturální nezaměstnanost (zejména nízkokvalifikovaných lidí) Demografický vývoj Lisabonská strategie

Definice celoživotního vzdělávání „Každá vzdělávací činnost uskutečněná v průběhu života s cílem zlepšit poznatky, způsobilost a schopnosti v rámci osobnostní, občanské, společenské a/anebo se zaměstnáním související perspektivy.“ (Dudová, 2003).

Lifelong learning Celoživotní vzdělávání/celoživotní učení Kontinuální vzdělávací proces. Změna v přístupu ke vzdělávání- získávání kvalifikace různými vzdělávacími cestami v průběhu celého života. Formalizovaný vzdělávací systém jako nezbytný základ, ale pouze součást CV. Vzdělávání dospělých – pouze část CV.

V rámci celoživotního učení rozlišujeme: Počáteční vzdělávání (až po ISCED 5,6) Další vzdělávání => Formální vzdělávání Neformální vzdělávání Informální učení

Etapy celoživotního učení

Vzdělávání dospělých Vzdělávací proces obecný pojem pro vzdělávání dospělé populace Zahrnuje veškeré vzdělávací aktivity, realizované jako řádné školské vzdělávání dospělých (získání stupně vzdělávání) nebo jako další vzdělávání. Již vstoupili na trh práce. V oblasti všeobecného vzdělávání V oblasti dalšího odborného vzdělávání a přípravy. V oblasti občansko/zájmového vzdělávání

Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (2006) Národní soustava kvalifikací (NSK) http://www.narodni-kvalifikace.cz/ Úplná kvalifikace Dílčí kvalifikace Kvalifikační standard Hodnotící standard

Národní soustava povolání (NSP) http://katalog.nsp.cz/smery.aspx

Shrnutí aktivit Do konce roku 2009 MŠMT schválilo 184 dílčích kvalifikací Celkem proběhlo 737 úspěšných zkoušek Financování – operační program pro vzdělávání a konkurenceschopnost V roce 2007 započaly přípravy i pro vytvoření národní soustavy kvalifikací pro terciární vzdělávání EQF Projekt UNIV 2 kraje

Legislativní úprava Školský zákon Zákon o vysokých školách Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (2007) Normy, které souvisejí s výkonem práce ….

Institucionální rámec MŠMT – akreditační orgán rekvalifikačních programů Národní ústav odborného vzdělávání Národní rada pro kvalifikace MPSV – Správa služeb zaměstnanosti Ministerstvo průmyslu Ministerstvo kultury Rady pro rozvoj lidských zdrojů – úroveň samospráv

Poskytovatelé základní školy, které organizují především kursy k získání základního vzdělání; střední školy a vyšší odborné školy; jazykové školy; základní umělecké školy; vysoké školy; firmy/organizace (podniky, instituce, orgány státní neziskové organizace: resortní vzdělávací instituce, nadace, církve, odbory, profesní organizace, kulturní instituce (muzea, galerie, knihovny, kulturní domy), komerční vzdělávací instituce;

Strategie celoživotního učení Pojetí celoživotního učení Analytická část Strategická část Návrhy opatření na podporu rozvoje CU Provázanost strategických směrů

Hlavní strategické směry Uznávání, prostupnost (otevřený prostor pro CU, uznávání výsledků neformálního a informálního učení Rovný přístup (dostupnost a rovnost šancí) Funkční gramotnost (schopnost učit se v průběhu celého života) Sociální partnerství Stimulace poptávky (u všech skupin populace) Kvalita Poradenství

Faktory ovlivňující účast na dalším vzdělávání Ocenění profesní přípravy Nabídka vzdělávacích aktivit – (soulad s požadavky, dostupnost) Finanční náklady Vývoj na trhu práce Sociální zázemí

Koncepty CŽV Institucionální a legislativní rozdíl Způsoby financování (Dánsko - speciální daň ve výši 8 % z příjmů zaměstnanců), daňové úlevy zaměstnavatelům Podpora dospělých studentů – půjčky, studijní dovolené

Finsko JOB ALTERNATIVE LEAVE existuje od roku 1996 účelem dovolené je umožnit zaměstnancům dlouhodobou dovolenou a zároveň poskytnout nezaměstnaným možnost zaměstnání na dobu určitou zaměstnanec čerpající dovolenou musí být nahrazen nezaměstnaným registrovaným na úřadu práce přednost je dána nezaměstnaným do 25 let, dlouhodobě nezaměstnaným, absolventům vysokých škol a odborného vzdělávání čerpání dovolené je podmíněno trváním zaměstnání v délce nejméně 10 let a zaměstnanec musí být těsně před dovolenou nepřetržitě zaměstnán u jednoho zaměstnavatele nejméně 1 rok délka trvání dovolené 90-359 dní po dobu dovolené pobírá jedinec dávku, jejíž výše odpovídá 70 % denní podpory v nezaměstnanosti, na kterou by měl nárok, kdyby byl nezaměstnán; v případě, že má zaměstnanec odpracováno 25 let, činí výše 80 %

Fungující systém CŽV Legislativní rámec závazně vymezující podobu a základní pravidla fungování systému Zajištění kompetentního řízení (administrace) systému 3) Vzdělávací nabídku splňující kritéria kvality a uspokojující vzdělávací potřeby co nejširší skupiny dospělých 4) Přístup k veškerým formám vzdělávání pro všechny cílové skupiny vzdělávání dospělých 5) Finanční zabezpečení celé oblasti, založené na vícezdrojovém financování, vymezení konkrétních pravomocí a pravidel finanční podpory zapojených subjektů 6) Implementaci vzdělávacích metod zohledňujících specifické potřeby dospělých 7) Kontrolní systémy kvality nabízených vzdělávacích služeb 8) Zajištění dostatečných informací o vzdělávací nabídce a kvalitních poradenských služeb

Průzkum vzdělávání dospělých v ČR (2009) Respondenti: laická a odborná veřejnost: akademici, společnosti poskytující vzdělávání v dospělosti, NNO, zaměstnavatelé, státní správa Realizátoři: Donath-Burson_Marsteller, Asociace institucí vzdělávání dospělých v ČR, Factum Invenio Cíl: hlavní aktuální problémy, příležitosti, vliv ekonomické recese

Výsledky – nutnost CŽV

Bariéry CŽV

Poptávka po CŽV

Závěry Dostatečná nabídka x kvalita Vzdělání = investice nikoli zásadní! Negativní vliv ekonomické krize Podpora ohrožených skupin

Děkuji za pozornost 

Podpora celoživotního vzdělávání Asociace institucí vzdělávání dospělých v ČR http://www.aivd.cz/ Asociace univerzit třetího věku http://au3v.vutbr.cz/index.php Národní centrum distančního vzdělávání http://www.csvs.cz/csvs_ncdiv.shtml Národní vzdělávací fond, o.p.s. http://www.nvf.cz/