Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předběžná příprava potravin a surovin
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Studené omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_126_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Hnědé polévky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_114_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_295 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_520 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_505 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava.
Charakteristika pokrmů z hovězího masa. TÚ - vaření
Omáčky.
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_516 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_504 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_512 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Hovězí vnitřnosti Jméno autora:Roman Rumler.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_297 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_300 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 31 Název školy: Střední průmyslová.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a.
Čtvrtek BE soup 1 Hovězí vývar s játrovou zavářkou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Kulajda s houbami 16,60 Kč / 21,-Kč.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Předběžná příprava surovin
Příprava drůbeže vařením, dušením
Vaření I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Test – polévky Ing. Petra Pechová 2012.
Co je na obrázku?.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Další způsoby přípravy potravin Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne:  09. 11. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou potravin – jiné způsoby přípravy - zelenina, maso, máčení, rozmrazování, mletí, škrábaní, lisování…

Další způsoby přípravy potravin 1) Máčení potravin: namáčíme sušené potraviny (houby, cibule, želatina) solené potraviny (maso, ryby) škrobnaté potraviny (luštěniny, brambory) 2) Rozmrazování potravin: rozmrazujeme pozvolna, nejlépe ve spodní části chladničky v původních obalech. rozmrazené suroviny zpětně nezamrazujeme některé ihned tepelně upravujeme - rybí prsty, krokety, hranolky 3) Rozmělňování potravin: lepší upotřebení (obilí, mák), uvolnění aromatických látek (káva, koření), rychlejší tepelná úprava, zlepšení stravitelnosti 4) Mletí syrového masa: maso nakrájíme na menší kousky, důležitá je ostrost nožů a hran otvorů v šajbě. Jemnost umletí závisí na velikosti šajby

Další způsoby přípravy potravin 5) Škrabání potravin: používáme při výrobě jemných výrobků (játra - knedlíčky, maso ze svíčkové na tatarských biftek) 6) Lisování potravin: lisujeme potraviny většinou předem tepelně zpracované pro přípravu jemných kašovin 7) Cezení: čiré tekutiny zbavujeme pevných příměsí (vývary, aspiky, rosoly), zahuštěné tekutiny zbavujeme pevných příměsí (omáčky, bílé polévky), vařené potraviny zbavujeme tekutiny (těstoviny). 8) Odcezováni: většinou přes poklici (vař. brambory) 9) Filtrování: přes filtrační papír (káva) přes plátno – při čištění vývaru, aspiku, rosolu

VY_32_INOVACE_TPP_508_pracovní_list Doplň správné pojmy k sobě. 1.Máčení potravin: F. přes plátno – při čištění vývaru 2. Rozmrazování potravin D. lepší upotřebení (obilí, mák 3. Rozmělňování potravin A. přípravu jemných kašovin 4. Mletí syrového masa CH. maso ze svíčkové na tatar 5. Škrabání potravin G. jemnost závisí na velikosti šajby 6. Lisování potravin E. suroviny zpětně nezamrazujeme 7. Cezení H. většinou přes poklici (vař. brambory) 8. Odcezováni C. vařené potraviny zbavujeme tekutiny 9. Filtrování B. namáčíme sušené potraviny Řešení: 1 - __; 2 - __; 3 - __; 4 - __; 5 - __; 6 - __; 7 - __; 8 - __; 9 - __;

VY_32_INOVACE_TPP_508_pracovní_list_řešení Doplň správné pojmy k sobě. 1. Máčení potravin: B. namáčíme sušené potraviny 2. Rozmrazování potravin E. suroviny zpětně nezamrazujeme 3. Rozmělňování potravin D. lepší upotřebení (obilí, mák 4. Mletí syrového masa G. jemnost závisí na velikosti šajby 5. Škrabání potravin CH. maso ze svíčkové na tatar 6. Lisování potravin A. přípravu jemných kašovin 7. Cezení C. vařené potraviny zbavujeme tekutiny 8. Odcezováni H. většinou přes poklici (vař. brambory) 9. Filtrování F. přes plátno – při čištění vývaru Řešení: 1 – B; 2 – E; 3 – D; 4 – G; 5 – CH; 6 – A; 7 – C; 8 – H; 9 – F;

Použité zdroje http://recepty.chytrazena.cz/skola-vareni/varena- zelenina-a-dalsi-zpusoby-pripravy--19693.html Obrázek tataráčku http://www.studentpoint.cz/279-fotorecepty/6176- fotorecept-souboj-tataraku Obrázek mlýnku na maso - http://www.google.cz/webhp?sourceid=toolbar- instant&hl=cs&ion=1&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ 483CZ488#hl=cs&gs_rn=5&gs_ri=psy-