Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Další způsoby přípravy potravin Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: 09. 11. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou potravin – jiné způsoby přípravy - zelenina, maso, máčení, rozmrazování, mletí, škrábaní, lisování…
Další způsoby přípravy potravin 1) Máčení potravin: namáčíme sušené potraviny (houby, cibule, želatina) solené potraviny (maso, ryby) škrobnaté potraviny (luštěniny, brambory) 2) Rozmrazování potravin: rozmrazujeme pozvolna, nejlépe ve spodní části chladničky v původních obalech. rozmrazené suroviny zpětně nezamrazujeme některé ihned tepelně upravujeme - rybí prsty, krokety, hranolky 3) Rozmělňování potravin: lepší upotřebení (obilí, mák), uvolnění aromatických látek (káva, koření), rychlejší tepelná úprava, zlepšení stravitelnosti 4) Mletí syrového masa: maso nakrájíme na menší kousky, důležitá je ostrost nožů a hran otvorů v šajbě. Jemnost umletí závisí na velikosti šajby
Další způsoby přípravy potravin 5) Škrabání potravin: používáme při výrobě jemných výrobků (játra - knedlíčky, maso ze svíčkové na tatarských biftek) 6) Lisování potravin: lisujeme potraviny většinou předem tepelně zpracované pro přípravu jemných kašovin 7) Cezení: čiré tekutiny zbavujeme pevných příměsí (vývary, aspiky, rosoly), zahuštěné tekutiny zbavujeme pevných příměsí (omáčky, bílé polévky), vařené potraviny zbavujeme tekutiny (těstoviny). 8) Odcezováni: většinou přes poklici (vař. brambory) 9) Filtrování: přes filtrační papír (káva) přes plátno – při čištění vývaru, aspiku, rosolu
VY_32_INOVACE_TPP_508_pracovní_list Doplň správné pojmy k sobě. 1.Máčení potravin: F. přes plátno – při čištění vývaru 2. Rozmrazování potravin D. lepší upotřebení (obilí, mák 3. Rozmělňování potravin A. přípravu jemných kašovin 4. Mletí syrového masa CH. maso ze svíčkové na tatar 5. Škrabání potravin G. jemnost závisí na velikosti šajby 6. Lisování potravin E. suroviny zpětně nezamrazujeme 7. Cezení H. většinou přes poklici (vař. brambory) 8. Odcezováni C. vařené potraviny zbavujeme tekutiny 9. Filtrování B. namáčíme sušené potraviny Řešení: 1 - __; 2 - __; 3 - __; 4 - __; 5 - __; 6 - __; 7 - __; 8 - __; 9 - __;
VY_32_INOVACE_TPP_508_pracovní_list_řešení Doplň správné pojmy k sobě. 1. Máčení potravin: B. namáčíme sušené potraviny 2. Rozmrazování potravin E. suroviny zpětně nezamrazujeme 3. Rozmělňování potravin D. lepší upotřebení (obilí, mák 4. Mletí syrového masa G. jemnost závisí na velikosti šajby 5. Škrabání potravin CH. maso ze svíčkové na tatar 6. Lisování potravin A. přípravu jemných kašovin 7. Cezení C. vařené potraviny zbavujeme tekutiny 8. Odcezováni H. většinou přes poklici (vař. brambory) 9. Filtrování F. přes plátno – při čištění vývaru Řešení: 1 – B; 2 – E; 3 – D; 4 – G; 5 – CH; 6 – A; 7 – C; 8 – H; 9 – F;
Použité zdroje http://recepty.chytrazena.cz/skola-vareni/varena- zelenina-a-dalsi-zpusoby-pripravy--19693.html Obrázek tataráčku http://www.studentpoint.cz/279-fotorecepty/6176- fotorecept-souboj-tataraku Obrázek mlýnku na maso - http://www.google.cz/webhp?sourceid=toolbar- instant&hl=cs&ion=1&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ 483CZ488#hl=cs&gs_rn=5&gs_ri=psy-